Op culinaire „pelgrimstocht" VI In Zeeland, het land waar het eten goed is CULINAIR AVONTUUR MET „ZEELAND MAGAZINE". Onze medewerker Georges de 1' Escaut bezocht samen met zijn vrouw Oursette een aantal Zeeuwse restaurants. Op deze pa gina's kunt u weer kennisnemen van het culinaire avontuur van het smulgrage paar. Het ligt in onze én hun bedoe lingen ook in volgende nummers van Zeeland Magazine verslag te laten uitbrengen van tongstre- lende ervaringen, opgedaan in weer andere eetgelegenheden van klasse. Want Zeeland telt een aantal culinaire heiligdommen, wier namen behalve in Miche- iingidsen en andere geloofwaar dige geschriften ook de moeite waard zijn in Zeeland Magazine vermeld te worden. En niet alleen de namen, maar ook de heerlijkheden, die er in die etablissementen te genieten val len, dienen beschreven te worden. Opdat ook u, waarde lezer, er uw voordeel mee zult kunnen doen. Wij zijn graag uw gids in Zee land, het land waar het eten goed is. Tekst: Georges de I' Escaut. „Ga ook eens op verkenning op Noord-Beveland. Ook daar moeten „smultempeltjes", culinaire „heiligdomme" te ontdekken zijn," zo raadde iemand ons aan. Er was reden genoeg dit advies op te volgen, want ook dit deel van Zeeland kent etablissementen waar het vertoeven een lust voor oog en mond is. „Kortgene maar eens proberen,' zei ik op een herfsterige avond tegen Oursette. We reden dit goede dorp binnen, zeg maar vanaf de havenzijde, en al direkt werd ons oog getroffen door de kroegjes en restaurantjes, die in dit dorp naar verhouding dan nogal talrijk aanwezig zijn. Zoiets kan de stemming alleen maar verhogen, dachten we. En goedgemutst hielden we stil bij een pitoresk geveltje aan de Hoofdstraat, waarachter het knusse interieur van „De Waardin" schuil ging. Die naam alleen al trok ons aan. Zou de ontvangst ook zo gastvrij zijn als die naam doet vermoeden? Inderdaad, nauwelijks binnengetreden in de laag- zolderige „gelachkamer", werd ons na de begroeting gevraagd of we niet aan het knappend houtvuur wilden plaats nemen om ons „drankje vooraf" te nut tigen. En zo deden we, ons gezellig ver kneuterend bij het haardvuur, terwijl wij aan onze aperitiefjes nipten. „Schattig interieur," zei Oursette, en zoals gewoonlijk had ze gelijk. Een vrij lage balkenzolder, plavuizen op de vloer, kloosterstoeltjes, een gezellig tikkende hangklok, schilderijen van Veere en de zee aan de crême-kleurige wanden. Petroleum-lampen aan de zolder en veel „groen" overal. Een forse steen boven de open haard deed ons kond van het feit, dat ene Baljuw Step eens de eerste steen had gelegd. Als dat de eerste steen van de herberg „De Waardin" is geweest, dan heeft deze Baljuw een zeer goede daad gedaan De spijskaart bleek een keur aan lek kers te beschrijven en vermeldde rede lijke prijzen. „Nu eens geen visgerecht met witte wijn," hadden we afgesproken En hoewel de schotels met tong, tarbot, paling en zalm ons verlokkend vanaf de menukaart toelachten, werd het voor beiden een vleesgerecht. Oursette koos voor een „Tournedos Dyon", ik voor een „Estoufade Proven- gale." Als voorgerecht nam Oursette een heldere Ossestaartsoep met Ma deira 6,die zij als „kruidig" om schreef. Terwijl ze de lof zong van de fijne groenten en worteltjes, die op bescheiden, maar toch voldoende mate in de soep waren verwerkt. Ik had een lichtgebonden mosterd- preisoep gekozen 4,50). Een pittig, toch niet al te sterk smakend geheel, dat een uitstekende aanloop was naar mijn hoofdgerecht, de „Estoufade Pro- vengale 22,50). Die bestond uit gebra den stukjes lamsvlees, met champig nons, uien, paprika's, enkele olijven, wat gerookt spek. En dat alles lichtelijk gedrenkt in een rode wijn-knoflooksaus: een robuust, wat boertig, maar nochtans charmant geheel. Stevig en pittig in de mond, maar niet te zwaar op de maag. Oursette's „Tournedos Dyon" 26,50) was toebedekt met een mosterd-room saus, verse peperkorrels en cognac. Zij was onder het nuttigen ervan in staat slechts twee woorden uit te brengen: „mals, zalig...." Bijna vergat ik te vermelden, dat bij onze soepjes warm stokbrood werd op gediend, vergezeld van twee soorten kruidenboter en een potje roomboter. De wijnkaart van „De Waardin" sprak van diverse Bourgognes, Bordeaux, Rhone-, Rijn- en Moselwijnen, alsmede van Rosé's. Voor 13,was er al een Beaujolais Village, maar voor een Pu- ligny Moutrachet moest wel 70,uit de beurs worden opgediept. Huiswijnen kostten per glas 3,75. Maar de kaart vertelde ons ook, dat er Italiaanse, Spaanse en Portugese wjj- nen waren. Wij kozen een „Dao Reserve 1971 Vila Nova de Gaia Portugal" 24,Deze fruitige, rode wijn had allure, een heel prettige afdronk en deed het uitstekend bij de door ons ge kozen gerechten. We raakten er door in een zonnige stemming! 13

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1982 | | pagina 13