Brood van eigen bodem (deeg) Ook schotel vier bleek een verrassing en een verrukking: eendeborst in rode portsaus met licht gebakken kaaspuree en spinazie. We hebben al eens eerder bekend de witte wijnen te verkiezen boven de rode. Maar de rode Bandon „Moulin des Costes", die bij dit gerecht werd geschonken was der mate passend dat Oursette en ik wel lof prijzingen over deze wijn moesten uiten. Gerecht nummer vijf: een kaasschotel met een gamma van romige, zachte maar zeer pittige kazen. Een gehemelte-streling en hoe excellent smaakte daarbij een andere rode volle, zoete wijn van een Chateau in de Perpignan-streek. De wijn bleef nu zoet en vol: ook die Haut-Sauternes, een fraaie witte Bordeaux, die bij het dessert geschon ken werd. En wat voor een dessert bleek die schotel nummer zes te zijn! Een op sap gehouden peer, appeltaart, chocolade mousse, kiwi met Eoto: Izak van Maldegem. room, aardbeien, mocca-ijs, vanille-ijs. Voor treffelijk! Voor de twee Surprise-menu's inclusief wijnen betaalden we 115,— per menu van zes gangen. Met de aperitiefs vooraf en de koffie met bonbons tot slot, waren we een bedrag van ƒ247,50 kwijt of wel ƒ123,75 per persoon. „Niet goedkoop," zegt u misschien. Maar alle waar is naar zijn geld. En wat we hier voorgezet kregen was niet „uit de kunst" zoals men wel zegt. Nee, het was de Kunst zelve en dan met hoofdletters: l'Art Culi nair Franyais. Natuurlijk kunt u ook wat minder uitge breid eten in „La Castelière". We zijn er van overtuigd dat Marianne en Maitre Pa trick Casteleijns u dan even vriendelijk zul len ontvangen en verzorgen. Smakelijk eten toegewenst en hopelijk „tot een volgend maal". Tekst: Kees van Boven. Als toeristische attraktie is de molen ook zeer in trek. Wat blijkt uit de vele bezoe kers, die 's zomers de molen komen be kijken. Wanneer de molenaar aanwezig is, dan is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen. Ook de mensen van Noord- Beveland, wil de molenaar nog wel even kwijt. Een mooie gelegenheid om dit eens te doen, is de Dag van de Molen, welke op 8 mei wordt gehouden. Ga gerust eens een kijkje nemen in zo'n draaiende molen en ervaar zelf de werking van een milieu-vriendelijk en energie-bespa rend bedrijf met een stukje nostalgie van het Zeeuwse land. Molenbruin bij Noord-Bevelandse bakkers. Nu „De Onderneming" weer maalt en in ere is hersteld, werden ook enkele Noord- Bevelandse bakkers enthousiast. De bakkers Geijs en Bouwman, resp. uit Wissenkerke en Kortgene, betrekken nu hun meel waar volkorenbrood van wordt gebakken, direkt van de molenaar. Er wordt bij het malen uitsluitend Noord- Bevelandse tarwe gebruikt. Een honderd procent produkt van eigen bodem en nog gezond ook. Waarom gezond? Wel, vele niet- uitgezeefde bestanddelen, zoals kiemen en zemelen blijven in het meel, dus ook in het brood. Dat dit gezonde stoffen zijn, be hoeft geen betoog. Kenmerken van het mo lenbruin zijn: vaster van samenstelling, gro ver dan ander volkoren en lager van vorm. Samenvattend het volgende: een arbeids intensief en milieu-vriendelijk produkt van eigen bodem en nog gezond bovendien. Natuurlijk hoort bij een molen een mole naar en die is er. Tevens de jongste ge diplomeerde molenaar en lid van het „Gilde voor vrijwillige molenaars." Zijn naam: Tonny Mulder, oud 22 jaar, beroep timmer man, woonachtig in Middelburg. En lijdt al vanaf zijn achtste jaar aan de molenziekte. Een gezonde ziekte, dat wel. Hij weet er dan ook alles van, wanneer het iets met de molen te maken heeft. Alle herstelwerkzaamheden voert hij zelf uit. Een zeer mooi, maar ook een moeilijk werk, zegt hij zelf. Toen ik hieraan begon, moest er veel gebeuren om de molen weer in een staat te brengen, zodat hij weer goed kon draaien. Dat dit goed gelukt is, blijkt wel uit de staat waarin de molen nu weer verkeert en volledig funktioneert. Gelukkig dat de gemeente Wissenkerke alle zeilen heeft bijgezet om dit mogelijk te maken. Er is flink wat subsidie verleend, zodat dit mogelijk is geworden. Subsidie bedragen van 20 en 30 duizend gulden zijn reeds afgekomen en dat is echt nodig, vol gens Tonny. Want de houtsoorten en ander materiaal wat nodig is om een molen te restaureren, zijn zeer kostbaar. Eer van zijn werk? Ja. dat zeker, zegt hij. Na de vele uren werk die gedaan zijn (vrije tijd) is het een hele voldoening alles weer te zien draaien. De stellingmolen, herkenbaar aan de hou ten stellingvloer, die rond de molen is aan gebracht, is gebouwd in 1860 en al genera ties lang eigendom van de familie Verhage uit Wissenkerke. Die zeer blij zijn, dat de molen weer in zijn oude glorie is hersteld. Sinds kort draait en maalt de koren molen „De Onderneming" van Wissenkerke weer het graan, zoals het ook in vroeger tijden gebeurde. Het meel vindt zijn weg naar enkele Noord-Bevelandse bakkers, zo dat er weer echt Zeeuws Volkorenbrood ge bakken wordt, van uitsluitend Noord-Beve landse tarwe. Maar eerst over de molen en zijn molenaar. 22

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1982 | | pagina 22