Op culinaire „pelgrimstocht" IV In Zeeland, het land waar het eten goed is Tekst: Georges de l'Escaut. „Op naar Zeeuws-Vlaanderen," zeiden Oursette en ik tot elkaar. We wilden in het Zeeuwse deel van het goede Vlaanderen op ontdekkingstocht naar een aan Lucullus gewijd „heiligdom". Immers, ook dat deel van onze provincie kent menige plaats waar eten wordt verstrekt, niet alleen tot maagvulling, maar vooral met het doel van de maaltijd een artistieke bezigheid te maken. De weergoden hadden echter anders beslist. Een mist trok de Scheldemonding binnen. „We varen nog wel naar de overkant, maar het is beslist niet zeker of we ook terugkeren als die mist erg dik wordt," zeiden ons de varenslieden van de Provinciale Stoombootdienst. CULINAIR AVONTUUR MET „ZEELAND MAGAZINE". Onze medewerker Georges de 1' Escaut bezocht samen met zijn vrouw Oursette een aantal Zeeuwse restau rants. Op deze pagina's kunt u weer kennisnemen van het culinaire avon tuur van het smulgrage paar. Het ligt in onze én hun bedoelingen ook in volgende nummers van Zee land Magazine verslag te laten uit brengen van tongstrelende ervarin gen, opgedaan in weer andere eet- gelegenheden van klasse. Want Zee land telt een aantal culinaire heilig dommen, wier namen behalve in Michelingidsen en andere geloofwaar dige geschriften ook de moeite waard zijn in Zeeland Magazine ver meld te worden. En niet alleen de namen, maar ook de heerlijkheden, die er in die eta blissementen te genieten vallen, die nen beschreven te worden. Opdat ook u, waarde lezer, er uw voordeel mee zult kunnen doen. Wij zijn graag uw gids in Zeeland, het land waar het eten goed is „Spijtig, Zeeuws-Vlaanderen, dan maar een volgende keer," dachten we. Maar wat nu? Een snel telefoontje naar Middelburg leerde dat er bij het „Restaurant Francais La Cas- telière" nog een plaatsje voor ons vrij was. Welnu, in dit établissement, gelegen aan de Vlasmarkt, deden we een „rijke" ervaring op. Hier wachtte ons een smulfeest, een culinair evenement een Frans restaurant waardig. „Restaurant Francais," jawel, dat is geen snobistische dikdoenerij. Want ei genaar Patrick Casteleijns, die samen met zijn charmante vrouw Marianne dit eet huisje tot een plekje van waar smulgenot maakt, is Fransman, maar met een Neder landse voorvader. Patrick en Marianne ken nen de kneepjes van de echte Franse keuken van haver tot gort, al gebruiken zij deze ingrediënten zelden. „Wat een snoezig interieur," zei Our sette, nippend aan haar Franse Vermout. En inderdaad, de zachtrose tafelkleden, de witte stoelen, het rood van de plavuizen en de balkenzolder zorgden met hun typische tintencombinatie voor een apart, intiem sfeertje. De spijskaart was geheel in 't Frans ge steld, voor ons niet zo'n groot probleem, maar wel lastig voor mensen, die nauwelijks met deze taal kennis hebben gemaakt, hoe wel Marianne en Patrick (zijn Nederlands is net zo goed als z'n Frans) gaarne tot nadere uitleg bereid zijn. De kaart vermeldde als voorgerecht di verse salades met kreeft, „eendenham", soepen als „Bisque Homard" in prijs va riërende van 9,50 tot 28,—. Er waren hoofdgerechten met vis, kalfs- cn lamsvlees voor prijzen liggende tussen 29,50 en 35,en desserts variërende van 10,— tot 17,De wijnkaart ver meldde een keur van edele wijnen afkom stig uit het gebied van de Loire, Elzas, Bordeaux, Bourgogne en andere fameuze wijnstreken. De prijzen lagen tussen de 30,50 en 72,per fles, met als uit schieter de „Chateau Pape Clement" voor 150,—. Dit alles overziende werd ons oog plot seling getrokken door een drietal opvallende vermeldingen. Voor 67,50 was een uit di verse gangen bestaand „menu Gourmand" verkrijgbaar. Maar wat onze lust tot culinair avontuur het meest prikkelde was de aan kondiging van een tweetal verrassingsmenu's Eén met vier gangen voor 55,maar voor 75,waren de wijnen inbegrepen. En één met zes gangen voor 75,— ofwel 115,inclusief diverse wijnen. Gastvrouwe Marianne wilde ons liever niet van te voren vertellen wat zou worden opgediend. „Als u daar nou op staat, wil ik dat wel doen, maar dan is het verras singselement weg en dat is toch niet zo leuk." Oursette was het eens met Marianne en hakte kortdaad de knoop door. We bestel den voor ieder van ons „Le Surprise en six Assiettes". En ik moet bekennen, dat was een wijze daad van Oursette, een be slissing die enkele uren genot van de „Cui sine Franfaise" op hoog niveau tot gevolg had. En „hoog niveau" was het allemaal wat ons werd voorgezet. Wat denkt u van schotel nummer één: gebraden ham van eendeborst met kalfszwezerik op een bedje van fijne salade. Met daarbij als wijn een verrukkelijke witte Menetou-Salon; droog en niet al te nadrukkelijk. Diezelfde wijn werd ook geschonken bij het tweede ge recht: kreeft op een bedje van mousse van prei en brocoli met een verrukkelijke saus. Vervolgens maakten we kennis met een zeer sympathieke zeeduivel. Het visje werd opgediend in saus van tomaten met komijn zaad. Ditmaal werden de wijnglazen gevuld met een gouden „Cuvée de la Gravière", een wat vollere Bandonwijn. Tussendoor werden nog warme bruine bolletjes van tarwebrood geserveerd, naar believen te be smeren met roomboter. Gastvrouwe Marianne en maitre Patrick Casteleijns van „Le Castelière" in Middelburg. 21

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1982 | | pagina 21