Sterren
Zeeuwse tong
ten en getijdehaventjes mosselen, oesters, kreeften, kokkels, ook vis vers uit het water
kopen? Natuurlijk, die van Yese zelf, Zeeuwen uit verdere omtrek, Vlamingen, die er
een tocht voor over hebben, passanten die van horen zeggen Yerseke aandoen.
Groothandel. Horecaleverantie. Een zaak van sterren? Ze leveren aan sterren
restaurants. Oud- Sluis is al genoemd. Drie Michelinsterren. Inter Scaldes heeft er
twee. De Kromme Watergang een. De Karmeliet in Brugge met drie sterren staat op
de stoep. Sans Cravatte in Brugge met één ster hoort al bij de clientèle. Zo ook Nolet
in Yerseke, restaurant Katseveer, De Gieser Wildeman in Noordeloos, Hof ter Eycken
in Ninove, Het Groot Paradys in Middelburg. Veel restaurants die kwaliteit boven de
prijs stellen horen bij de klandizie. Restaurant De Gouden Bock in Middelburg is er
een voorbeeld van. André: 'Er zijn zaken die er op uit zijn om de goedkoopste pro
ducten binnen te halen. Die gaan shoppen om voor een paar euro minder in te kun
nen kopen. Je herkent de koks die de beste
producten willen. Die willen coüte que coüte
kwaliteit. Dat is hun uitgangsmateriaal om een
culinair perfect product op de kaart te zetten.
Die zijn bij ons aan het goede adres.
In 2000 begonnen ze in een kleine ruimte,
waar vroeger mosselhandel Hollestelle zijn
product aan de particuliere man bracht. In
2004 betrokken ze hun nieuwe pand, aanleu
nend tegen Roem van Yerseke. Huub Lacor is
hun huisbaas. Verder hebben ze niks met 'De
Roem' te maken. Dat 'De Roem' toch hun hof
leverancier is voor oesters, mosselen en kok
kels heeft ook weer met kwaliteit te maken.
André de Kunder: 'Er zijn in Yerseke natuurlijk veel bedrijven die goede kwaliteit leve
ren. Maar we zijn nog geen bedrijf tegengekomen dat zó constant een zo constante
goede kwaliteit levert als Roem van Yerseke. Daarom hebben we alle producten van
'De Roem' in ons assortiment. Verder werken we met commissionairs, die weten dat
we alleen maar topkwaliteit willen. Uit binnen- en buitenland. Wij willen ons als be
drijf gewoon afficheren als leveranciers van de hoogste kwaliteit vis en schelpdieren.'
Ik praat met André en Arie over het project 'Zeeuwse Tong', over kweekvis en
kwaliteit en of ze ook afzetmarkt voor kweekvis zien. Arie: 'Natuurlijk hebben we ook
kweekvis. De voordelen zijn de versheid, de constante kwaliteit, de maatsortering'
André: 'Er zijn genoeg restaurants die er om vragen. Ook sterrenrestaurants. Maar
het geldt niet voor alle kweekvis. Tarbot ligt nog moeilijk, zeebaars is gewild. Vooral
uit Spanje komt goede kwaliteit.' Met andere woorden, als het lukt om werkelijk een
smaakvol product te leveren, dan is het ais aanvulling op het aanbod kansrijk. Vooral