Sterren Zeeuwse tong ten en getijdehaventjes mosselen, oesters, kreeften, kokkels, ook vis vers uit het water kopen? Natuurlijk, die van Yese zelf, Zeeuwen uit verdere omtrek, Vlamingen, die er een tocht voor over hebben, passanten die van horen zeggen Yerseke aandoen. Groothandel. Horecaleverantie. Een zaak van sterren? Ze leveren aan sterren restaurants. Oud- Sluis is al genoemd. Drie Michelinsterren. Inter Scaldes heeft er twee. De Kromme Watergang een. De Karmeliet in Brugge met drie sterren staat op de stoep. Sans Cravatte in Brugge met één ster hoort al bij de clientèle. Zo ook Nolet in Yerseke, restaurant Katseveer, De Gieser Wildeman in Noordeloos, Hof ter Eycken in Ninove, Het Groot Paradys in Middelburg. Veel restaurants die kwaliteit boven de prijs stellen horen bij de klandizie. Restaurant De Gouden Bock in Middelburg is er een voorbeeld van. André: 'Er zijn zaken die er op uit zijn om de goedkoopste pro ducten binnen te halen. Die gaan shoppen om voor een paar euro minder in te kun nen kopen. Je herkent de koks die de beste producten willen. Die willen coüte que coüte kwaliteit. Dat is hun uitgangsmateriaal om een culinair perfect product op de kaart te zetten. Die zijn bij ons aan het goede adres. In 2000 begonnen ze in een kleine ruimte, waar vroeger mosselhandel Hollestelle zijn product aan de particuliere man bracht. In 2004 betrokken ze hun nieuwe pand, aanleu nend tegen Roem van Yerseke. Huub Lacor is hun huisbaas. Verder hebben ze niks met 'De Roem' te maken. Dat 'De Roem' toch hun hof leverancier is voor oesters, mosselen en kok kels heeft ook weer met kwaliteit te maken. André de Kunder: 'Er zijn in Yerseke natuurlijk veel bedrijven die goede kwaliteit leve ren. Maar we zijn nog geen bedrijf tegengekomen dat zó constant een zo constante goede kwaliteit levert als Roem van Yerseke. Daarom hebben we alle producten van 'De Roem' in ons assortiment. Verder werken we met commissionairs, die weten dat we alleen maar topkwaliteit willen. Uit binnen- en buitenland. Wij willen ons als be drijf gewoon afficheren als leveranciers van de hoogste kwaliteit vis en schelpdieren.' Ik praat met André en Arie over het project 'Zeeuwse Tong', over kweekvis en kwaliteit en of ze ook afzetmarkt voor kweekvis zien. Arie: 'Natuurlijk hebben we ook kweekvis. De voordelen zijn de versheid, de constante kwaliteit, de maatsortering' André: 'Er zijn genoeg restaurants die er om vragen. Ook sterrenrestaurants. Maar het geldt niet voor alle kweekvis. Tarbot ligt nog moeilijk, zeebaars is gewild. Vooral uit Spanje komt goede kwaliteit.' Met andere woorden, als het lukt om werkelijk een smaakvol product te leveren, dan is het ais aanvulling op het aanbod kansrijk. Vooral

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeelandboek / Zeeuws jaarboek | 2007 | | pagina 72