Van Hs Zeeland
ZL
Voor kwaliteit eo doorzaaoiheid op horecakaart
■Yerseke
Kees Bos
De Kunder Schot. Of Schot De Kunder. Het zou toch klinken. Ze kozen voor 'Van
As Zeeland B.V.', naar een renommee in de vishandel: horecaleverancier Jan van As
- Amsterdam. Jaren geleden had Van As verkooppunten in Sligro-vestigingen. André
de Kunder (1968) en Arie Schot (1960) waren er werknemers. André, een Yersekenaar,
opgegroeid in traditie van de visserij, zichzelf opgewerkt tot HBO niveau, was er eerst.
Vertegenwoordiger, zeg maar het gezicht naar buiten. Later kwam Arie er als produc
tiemedewerker bij. Arie, zoon van een Thoolse garnalenvisser, zelf ook visser, later
werkzaam in de productie van de visafdeling bij het ISPC in Breda voor hij in de Sligro
Bergen op Zoom het Jan van As-team kwam versterken. Na een strategische heroriën
tatie van Jan van As was de weg voor André en Arie vrij om een andere keuze te maken.
In 2000 begonnen ze in Yerseke voor zichzelf. De eerste jaren nog met een zakelijke
deelneming van Gerrit van As. Sinds ze diens aandelen hebben gekocht hebben ze het
samen voor het zeggen. Ze zijn bekend om de kwaliteit van hun vis en alles wat daarbij
hoort. HACCP-gecertificeerd en met duurzaamheid in het vaandel. Ze leveren in Zuid-
Nederland aan de meest gerenommeerde restaurants. Tot aan drie Michelinsterren toe,
zoals aan Oud-Sluis. Ze zitten in Yerseke, aan de Korringaweg. Dat is buitendijks aan de
Oosterschelde, waar het getij heerst in een traag ritme van volstromen en droogvallen
de platen. Je ademt er in het gepolijste licht de onmiskenbare zilte geur van de zee.
Yerseke. De lyriek is zijn roem. Wie Yerseke zegt denkt aan oesters, mosselen,
kreeften, kokkels. Wilde zeebaars uit de Oosterschelde of pas gevangen zeetong.
Water over de tong lopende lekkernijen. Niet iedere kreeft is een Oosterscheldekreeft
- al is de laatste wel het lekkerst. Niet iedere mossel is een Oosterscheldemossel. Die
uit de Waddenzee zijn beter, voller. Toegegeven, mosselen van het gouden perceel
Hammen-tien kunnen wedijveren. In de onderwaterpakhuizen van Yerseke krijgen ze
hun Zeeuwse kwaliteit. Oesters, de platte: het Oosterscheldewater is uitstekend om
ze te verwateren. En dan de vis. Waar komt het neusje van de zalm vandaan?
Wie het allemaal haarfijn weten zijn Arie Schot en André de Kunder. Ze willen alleen
het beste van het beste verkopen.
Sinds ze zelfstandig begonnen zijn ze sterk gegroeid. Een combinatie van detailhandel
en groothandel. Kwaliteit is hun troef. Voor de detailhandel speelt ook de locatie mee.
Wie wil er niet juist in Yerseke met een nostalgisch en pittoresk beeld van oesterput-