Potenties honderdduizenden toeristen deze provincie bezoeken. Hij vraagt zich af of het zicht bare gebruik van water voor productiedoeleinden onbehagen wekt. 'Storen we ons aan de blauwe tonnen van de mosselhangcultuur omdat ze het zicht benemen op een natuurlijke staat? Maar dan zouden we ook de zeilboten op de Oosterschelde lelijk vinden. Volgens de filosoof Rik Herngreen wordt de schoonheid van het landschap grotendeels bepaald door de indruk die het geeft van de mensen die er leven. Wat zegt dat over onszelf en onze gehechtheid aan oude agrarische landschappen zoals de boomgaarden van Zuid Beveland, de weilanden van het Groene Hart, de wijn gaarden van de Elzas, de akkerlanden van ToscaneZouden we diezelfde waardering ook kunnen ontwikkelen voor nieuwe "working landscapes": zilte landschappen die laten zien dat daar mensen werken en met liefde voor hun vak smakelijke en gezonde producten ontwikkelenOf willen we niet weten hoe ons voedsel tot stand komt en hoort aquacultuur thuis in loodsen op fabrieksterreinen: uit het zicht?' De potenties van het project 'De Zeeuwse Tong' worden alom onderkend. De ambities zijn er naar. In 2012 dient een volwaardig voorbeeldbedrijf operationeel te zijn. Op een totale oppervlakte van vijftig hectare, waarvan dertig hectare vijvers, zou jaarlijks minimaal dertig ton tong, honderdvijftig ton zagers en duizend ton kokkels gekweekt moeten worden, met een economische waarde van respectievelijk 300.000, 750.000 en 900.000 euro. Dit voorbeeldbedrijf vormt geen doel op zich. Het is een middel om de haalbaarheid van de verschillende vormen van aquacultuur en de syner- gievoordelen van een gecombineerde teelt aan te tonen en ondernemers de noodza kelijke vaardigheden bij te brengen. Ondernemers die vervolgens (een deel van) het eigen bedrijf omvormen tot een gemengd zilt bedrijf. De markt voor deze producten is aanwezig. Naast de aanvoer van Noordzeetong heeft het Landbouwkundig Econo misch Instituut (LEI) becijferd dat er ruimte in de markt is voor nog eens 15.000 ton tong. Johan van Nieuwenhuijzen is directeur van de United Fish Auctions (UFA) en deel nemer in het project. Hij zegt: 'De Europese consument eet meer vis en waardeert het gezondheidsimago van vis in hoge mate. Door de grotere vraag is duurzaam ge kweekte vis een prima aanvulling op de wilde vangst en garandeert beschikbaarheid voor de consument. Gekweekte tong zal het net als wilde tong van zijn unieke smaak en bereidingsgemak moeten hebben. Door de gegarandeerde beschikbaarheid kan hij "just in time" inspelen op de vraag van de markt. Belangrijke elementen in de marke ting mix voor gekweekte tong zijn: bewerken en verpakken naar wens van de klant en communicatie over de duurzaamheid van kweektong van larve tot op het bord van de consument.' Ook Peter de Koeijer, voorzitter van de Zeeuwse afdeling van de Zuide lijke Land- en Tuinbouw Organisatie ziet goede kansen. 'Als ondernemer moet je altijd gebruik proberen te maken van de omgevingsfactoren. Voor een belangrijk deel van Zeeland Is dat zout water. Aquacultuur biedt juist nu perspectief omdat er een tekort is aan kokkels en mosselzaad. Terwijl het centrum van de schelpdierhandel in Zeeland ligt. Die handel moet bevoorraad worden. Ook aan tong bestaat een groeiend tekort. Het is een uitdaging om een combinatie voor die markten te kunnen maken, profite rend van de bestaande omgevingsfactoren. Daarnaast is het kennisniveau van biologi-

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeelandboek / Zeeuws jaarboek | 2007 | | pagina 60