Zilte gewassen Provincie Zeeland De stijging van de zeespiegel leidt in combinatie met het inklinken van de bo dem, met name in kustgebieden, tot grootschalige verzilting van landbouwgronden. Wereldwijd is nu reeds een oppervlakte van ruim een miljard hectares dermate verzilt dat de conventionele, van zoetwater afhankelijke landbouw er niet langer mogelijk is. Jaarlijks komt daar een oppervlakte van enkele miljoenen hectares bij. Ook in onze provincie zal het steeds moeilijker worden de landbouwsector van voldoende zoetwa ter te blijven voorzien. De teelt van halofyten, zouttolerante of zoutminnende planten, zou een oplossing kunnen vormen voor deze verziltingsproblematiek. Wereldwijd be staan 1500 gewassen die bekend staan als zouttolerant. Voor ons zijn de bekendste daarvan zeekraal en lamsoor. In de tijd dat kasgroenten nog niet beschikbar waren en ook de diepvries als bewaarmethode voor voedsel een onbekend fenomeen was, trok met name het armere deel van de bevolking in het voorjaar het schor op om deze groenten te snijden. Dat deze zilte gewassen boordevol voedingsstoffen zitten was ook toen al bekend. Na een winter lang van geweckte en gekuilde groenten geleefd te hebben, maakte het armere deel van de bevolking dan ook dankbaar gebruik van de geboden mogelijkheid het gezondheidsniveau gratis op peil te brengen. Na de introductie van diepvries- en kasgroenten was deze noodzaak niet langer aanwezig. De traditionele schorgroenten raakten dan ook in de vergetelheid. Tot het welvarende deel van de bevolking, op zoek naar nieuwe en bijzondere producten, enkele de cennia later deze producten herontdekte. Lamsoor en zeekraal werden van armelui's voedsel opgewaardeerd tot culinaire topproducten. Slechts verkrijgbaar in de betere restaurants. Aanvankelijk afkomstig uit Frankrijk, later ook uit Mexico en Israël. En tegenwoordig ook gecultiveerd in Zeeland. Vier agrariërs kweken deze producten in middels op binnendijkse percelen, gebruikmakend van zout water. De gezamenlijke oppervlakte bedraagt enkele hectares. Maar hoewel de kweektechniek inmiddels on der de knie is, lijkt een noemenswaardige uitbreiding van het areaal op dit moment niet aan de orde. De limiterende factor wordt gevormd door de markt. Genieten deze producten in Zuid-West Nederland nog een redelijke bekendheid, elders in Nederland is dat nauwelijks het geval. Verbreding van de markt alvorens verhoging van de pro ductie, luidt dan ook het parool voor de zilte gewassen. Gerichte promotie en het vinden van nieuwe toepassingsmogelijkheden, denk aan de teelt op glas, kunnen een bijdrage leveren aan het verbreden van de bestaande en creëren van een nieuwe markt. Het provinciaal bestuur van Zeeland heeft de potenties van aquacultuur onder kend. De reeds in onze provincie aanwezige vormen van aquacultuur, met name in de mossel- en oestersector, vormen een uitstekende basis voor verdere activiteiten op dit gebied. Onmiskenbare troeven zijn de aanwezigheid van gerenommeerde ken nisinstituten als Wageningen-IMARES (Institute for Marine Resources and Ecosystem Studies) met een vestiging in Yerseke en het ook in Yerseke gevestigde Centrum voor Estuarine en Mariene Ecologie (CEME), dat deel uitmaakt van het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De kennis en ervaring, vaak generaties lang van vader op

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeelandboek / Zeeuws jaarboek | 2007 | | pagina 53