Zagers
Naast tong en schelpdieren vormen zagers de derde pijler van het project de
Zeeuwse Tong.
Zagers komen vrij algemeen in de ondiepe kustgebieden van Noordwest- Europa
voor. Bij eb, op de slikken in de Oosterschelde, tel je al gauw enkele tientallen zee-
aasspitters die met behulp van een riek of spade in de modderige bodem op zoek
zijn naar zagers en andere zeewormen. Ze worden door sportvissers gebruikt als aas.
Sinds 1990 worden deze wormen, die tot dertig centimeter lang kunnen worden,
ook gekweekt. In het hoekje van de Wilhelminapolder waar de Zandkreek uitmondt
in de Oosterschelde is het bedrijf Topsy Baits gevestigd. In negentig met water ge
vulde bassins van tien meter breed, honderd meter lang en vijftig centimeter diep
worden hier zagers gekweekt. Een bedrijf van 17 hectare in totaal. Tot het einde van
de vorige eeuw vormden Nederland en België de afzetmarkt voor de gekweekte zee
wormen. Joint ventures met een Frans en later een Brits bedrijf zorgden echter voor
een aanzienlijke verruiming van de afzetmarkt. Jaarlijks wordt nu 55 ton zagers op
de nationale en internationale markt afgezet als aas voor sportvissers. Libanon, Japan
en de Verenigde Staten zijn enkele landen waar de Zeeuwse zagers vacuüm verpakt
ingevlogen worden.