In 2003 is Nederland gezakt naar de vijfde plaats. Deze trend zet zich door. In 2006
speelt Nederland als mosselproducerend land nog slechts een marginale rol en moet
inmiddels zeven landen boven zich dulden op de lijst. Opmerkelijk is de constatering
dat de productie in vrijwel alle mosselproducerende Europese landen een stijgende
lijn vertoont. Met uitzondering van Nederland. Landen als Spanje en Italië produceren
vooral voor de binnenlandse markt. Dit in tegenstelling tot Nederland dat met afstand
de grootste exporteur van verse mosselen in de wereld is. Nog wel. Want vanuit ande-
Mosselzaad-
invanginstallatie.
Mosselzaad.
re landen worden de ontwikkelingen in Nederland met belangstelling gevolgd. Zeker,
onze zuiderburen tonen zich trouwe afnemers van onze mosselen. Circa 65 procent
van de Nederlandse productie komt als verse mosselen in de Belgische restaurants,
viswinkels of supermarkten terecht. België, met name Vlaanderen, vormt als het ware
de thuismarkt voor de Zeeuwse mosselkwekers. De afstand tussen producent en con
sument speelt hierin een belangrijke rol. In minder dan 24 uur verhuist een Zeeuwse
mossel van de Oosterschelde naar een Vlaamse mosselpan. Een sterke troef die er
toe bijgedragen heeft dat België al jarenlang vrijwel uitsluitend mosselen uit Zeeland