In 2003 is Nederland gezakt naar de vijfde plaats. Deze trend zet zich door. In 2006 speelt Nederland als mosselproducerend land nog slechts een marginale rol en moet inmiddels zeven landen boven zich dulden op de lijst. Opmerkelijk is de constatering dat de productie in vrijwel alle mosselproducerende Europese landen een stijgende lijn vertoont. Met uitzondering van Nederland. Landen als Spanje en Italië produceren vooral voor de binnenlandse markt. Dit in tegenstelling tot Nederland dat met afstand de grootste exporteur van verse mosselen in de wereld is. Nog wel. Want vanuit ande- Mosselzaad- invanginstallatie. Mosselzaad. re landen worden de ontwikkelingen in Nederland met belangstelling gevolgd. Zeker, onze zuiderburen tonen zich trouwe afnemers van onze mosselen. Circa 65 procent van de Nederlandse productie komt als verse mosselen in de Belgische restaurants, viswinkels of supermarkten terecht. België, met name Vlaanderen, vormt als het ware de thuismarkt voor de Zeeuwse mosselkwekers. De afstand tussen producent en con sument speelt hierin een belangrijke rol. In minder dan 24 uur verhuist een Zeeuwse mossel van de Oosterschelde naar een Vlaamse mosselpan. Een sterke troef die er toe bijgedragen heeft dat België al jarenlang vrijwel uitsluitend mosselen uit Zeeland

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeelandboek / Zeeuws jaarboek | 2007 | | pagina 49