De toekomst: voer voor viskwekerijen
HET SUCCES VAN TOPSY BAITS
Vis is zeer belangrijk eiwitrijk voedsel voor de mens. Zeeën over de hele
wereld worden leeggevist voor menselijke consumptie, maar ook voor de
productie van visolie en vismeel. Hiervan maakt men dan weer vis voer.
Viskwekerijen over de hele wereld zijn in opkomst. De markt voor visvoer
voor de viskwekerijen is vijftig miljard dollar groot. Aquacultuur groeit
mondiaal met achtenhalf procent per jaar. Maar het produceren van zeven
miljoen ton vismeel en visolie per jaar dat in hoofdzaak dient als voedsel
in viskwekerijen begint op te raken en stuit op steeds meer weerstand. Bert
Meijering: 'Zolang we vier kilo wilde vis nodig hebben om één kilo zalm
te kweken, zijn we natuurlijk niet goed bezig. Zagers die in korrelvorm, dus
gedroogd, op de markt worden gebracht zijn een uitkomst als voer in vis
kwekerijen.Veel landen maken bezwaar tegen de import van levende zagers
en zelfs in bevroren vorm. bang dat ze zijn voor de import van infecties en
ziektekiemen. Daarom is korrelen dé oplossing voor de toekomst. Want door
het korrelen wordt het product meteen gepasteuriseerd. Zo kom je elk land
binnen. Bijkomend voordeel: een korrel die voor honderd procent uit zager
bestaat kost tachtig procent minder aan vervoer en kan gewoon opgeslagen
worden bij kamertemperatuur. Met de korreltechniek kunnen we het nu ook
elke vis naar zijn zin maken. Die grote garnalen vinden een korrel met dertig
procent zager en dertig pocent inktvis heerlijk. Karpers eten gekorreld plant
aardig eiwit. Doe je daar een lekker jasje, een coating van zager omheen, dan
lust de zalm het misschien ook. We kunnen ook heel klein konelen, tot 150
micron. Dat eet de jonge kabeljauw, tong en zeebaars. En dat scheelt weer
levend voer. In Wales zijn we volop aan het korrelen. Een kleine machine
produceert nu zo'n honderd kilo per uur, voldoende om monsters te sturen
naar garnalen- en viskwekers. Eind van dit jaar hopen we een nieuwe machine