Zeecultuurland ZEELAND ZEE CULTUURLAND Toch is dit aan het veranderen. Nederlanders zitten met een jaarlijkse consumptie van 15 kg aan visserijproducten per persoon per jaar ongeveer op het mondiale gemiddel de 16 kg). De gemiddelde consumptie in de EU is echter 23 kg. De Portugezen, Span jaarden. Finnen. Fransen en Grieken zijn de grootste viseters in Europa. De Portugezen liggen aan kop met 58 kg per persoon per jaar (LNV, 2003). Ook in Nederland blijkt dat er meer en meer groepen consumenten belangstelling hebben voor de vruchten van de zee. De omzet van vis vertoont de laatste tijd in Nederland een toename van zo'n 10 per jaar. Gezond en smakelijk voedsel spreekt aan. Zo ook het in ere her stellen van zilte streekproducten - culinair erfgoed -. Met de multiculturele samen leving maken we een multiculinaire ontwikkeling door. Tegenwoordig is er een markt voor inktvis uit de Oosterschelde, waar die vroeger niet kon worden afgezet. Oesters rapen is een bezigheid met toenemende populariteit, en de afzet van oesters in Neder land groeit. De laatste jaren wordt er onder andere door het Nationaal Visbureau en de collectieve detailhandel actief geïnvesteerd in de profilering van de culinaire bio diversiteit uit zee. Eten uit zee kan op vele manieren aansluiten bij de vele trends in consumentenwensen. Vis is immers veelzijdig. Het is gezond, lekker, natuurlijk, gevarieerd, exclusief èn makkelijk te bereiden. Het Voedingscentrum Nederland adviseert één tot twee keer per week vis te eten, waarvan één keer per week vette vis (bijvoorbeeld haring, makreel en zalm - vette vis bevat omega -3 vetzuren met een gunstig effect op hart- en bloedvaten, hersenontwikkeling en mogelijk zelfs de psychische gesteldheid - PZC 28/7/04). Het imago van zeeproducten is positief en daarmee zijn er kansen voor zeecultuur. De Zeeuwse delta beschikt over een hele serie zeer smakelijke soorten waar je wat mee kan. Naast garnalen, mosselen, kokkels en oesters gaat het om mesheften, strand- gapers, krabben, kreeften, kreukels, diverse vissoorten, zilte planten zoals zeekraal en lamsoor. Interessant is dat exoten zoals de mesheften en ook de Japanse oester, zich goed lenen voor exploitatie. En waar deze exoten een plaag dreigen te worden geldt: "if you can 't beat themeat them". De kunst is wel de exploitatie op een zorgvuldige manier te realiseren. Een combi natie van vissen en kweken, met toepassing van nieuwe technieken biedt perspectief, zowel economisch als ecologisch. Dat boeren in de natuur de kwaliteit van een gebied ten goede kan komen blijkt voor zeecultuur uit de wijze waarop de mosselkweek wordt bedreven. Mosselzaad wordt opgevist in de Waddenzee van plaatsen waar de broedval goed en de groei en overleving minder goed zijn. Het materiaal wordt ver plaatst naar kweekpercelen die zijn geselecteerd omdat aldaar de groei en overleving goed zijn en de broedval minder goed. Aldus verhoogt de kweek de voorraad en de kwaliteit van de schelpdieren. Hiervan profiteren zowel de mosselkwekers alsook de voedselketen, waarvan de eidereenden een prominent onderdeel vormen (Ens et al, 2004). Het is niet alleen de productiviteit die door - duurzame - exploitatie wordt vergroot, het is ook het daarbij behorende beheer en onderhoud van een gebied dat door zeecultuur positief wordt beïnvloed. De verdere ontwikkeling van zeecultuur sluit aan bij een trend die niet iedereen even lief is, maar die we wel onder ogen moeten zien: verzilting. Door klimaatverandering

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeelandboek / Zeeuws jaarboek | 2004 | | pagina 30