De pijp van Bliek
DE ROEM VAN YERSEKE
ven. Volgens Jan-Paul Bron zou je het mooie Yerseke moeten beschermen
tegen het bouwen van vakantieverblijven in de polder op de wijze zoals
dat in de Stormezandpolder (Oesterbaai) in Wemeldinge is gebeurd.
Vandaar dat er een keuze is voor compacte recreatiebouw. Als je dat
goed aanpakt, kan dat een mooie, verantwoorde, bij Yerseke passende
ontwikkeling worden.
En waar moeten die recreanten dan recreëren, behalve in Yerseke zelf?
Simpel. Je legt in de bocht van de dijk bij Yersekedam een kunstmatig
strand aan. Met durf, visie, politieke wil en een samenwerking tussen
gemeente en betrokken organisaties kan er iets goeds van de grond
komen, zodat Yerseke op de kaart blijft staan. In de eerste plaats de kaart
van de mossel- en oesterkwekers en -handelaren, van de kokkelvisserij,
van de conservenindustrie, die allen gebruik maken van de mogelijkhe
den om duurzaam te produceren: goed voor de mensen, goed voor het
milieu en goed voor de portemonnee. Daarnaast kan Yerseke een roep
krijgen op het gebied van aquacultures. Een modern, dynamisch
Oosterschelde-expo fungeert als educatief en recreatief voorlichtingscen
trum. Tenslotte maakt de recreatieve ontwikkeling van Yerseke een
gewilde vakantiebestemming. De voorwaarde is en blijft: durf, visie,
politieke wil en samenwerking. Daarin ligt precies de crux.
Zomer 2003. Begin augustus. Het is warm. Nederland gaat gebukt onder
een hittegolf. Het Oosterscheldewater is 24 graden. Het traditionele
oesterseizoen is normaal sinds medio mei gesloten. Dan gaan de oesters
'melken'. Niet zo bij Roem van Yerseke. "Heb je nog de platte Zeeuwse?"
Joop Paauwe grijnst. "Natuurlijk hebben we die!" Het zijn oesters die
oorspronkelijk in het koudere zeewater bij Denemarken zijn gekweekt.
Hier worden ze verwaterd met puur Oosterscheldewater uit de 'pijp van
Bliek', zo genoemd naar de SGP-wethouder, die zich er sterk voor maakte.
Hij is aangelegd in 2001-2002. Ten westen van Wemeldinge wordt op zes
meter diepte in de Schaar van Yerseke schoon, zuiver Oosterscheldewater
ingezogen. Het is water dat vanuit de Noordzee niet over droogvallende
platen heeft gestroomd. Het is 's zomers twee graden koeler dan aan de
oppervlakte - in de winter juist iets warmer. De pijp voert het water naar
de verschillende Yersekse bedrijven. Roem van Yerseke is daar een van.
Maar Roem doet meer. Het water wordt er via een speciaal procédé
bewerkt, zodat dit pure, schone, zuivere, koele Oosterscheldewater de
oesters in topconditie houdt. "Doe maar een mandje van 25 vier nullen.
Weet je wat, doe er maar twee. Ik weet nog wel iemand die ze lust!"
Joop Paauwe, de beste
oestersteker van Yerseke.
31