De pijp van Bliek DE ROEM VAN YERSEKE ven. Volgens Jan-Paul Bron zou je het mooie Yerseke moeten beschermen tegen het bouwen van vakantieverblijven in de polder op de wijze zoals dat in de Stormezandpolder (Oesterbaai) in Wemeldinge is gebeurd. Vandaar dat er een keuze is voor compacte recreatiebouw. Als je dat goed aanpakt, kan dat een mooie, verantwoorde, bij Yerseke passende ontwikkeling worden. En waar moeten die recreanten dan recreëren, behalve in Yerseke zelf? Simpel. Je legt in de bocht van de dijk bij Yersekedam een kunstmatig strand aan. Met durf, visie, politieke wil en een samenwerking tussen gemeente en betrokken organisaties kan er iets goeds van de grond komen, zodat Yerseke op de kaart blijft staan. In de eerste plaats de kaart van de mossel- en oesterkwekers en -handelaren, van de kokkelvisserij, van de conservenindustrie, die allen gebruik maken van de mogelijkhe den om duurzaam te produceren: goed voor de mensen, goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Daarnaast kan Yerseke een roep krijgen op het gebied van aquacultures. Een modern, dynamisch Oosterschelde-expo fungeert als educatief en recreatief voorlichtingscen trum. Tenslotte maakt de recreatieve ontwikkeling van Yerseke een gewilde vakantiebestemming. De voorwaarde is en blijft: durf, visie, politieke wil en samenwerking. Daarin ligt precies de crux. Zomer 2003. Begin augustus. Het is warm. Nederland gaat gebukt onder een hittegolf. Het Oosterscheldewater is 24 graden. Het traditionele oesterseizoen is normaal sinds medio mei gesloten. Dan gaan de oesters 'melken'. Niet zo bij Roem van Yerseke. "Heb je nog de platte Zeeuwse?" Joop Paauwe grijnst. "Natuurlijk hebben we die!" Het zijn oesters die oorspronkelijk in het koudere zeewater bij Denemarken zijn gekweekt. Hier worden ze verwaterd met puur Oosterscheldewater uit de 'pijp van Bliek', zo genoemd naar de SGP-wethouder, die zich er sterk voor maakte. Hij is aangelegd in 2001-2002. Ten westen van Wemeldinge wordt op zes meter diepte in de Schaar van Yerseke schoon, zuiver Oosterscheldewater ingezogen. Het is water dat vanuit de Noordzee niet over droogvallende platen heeft gestroomd. Het is 's zomers twee graden koeler dan aan de oppervlakte - in de winter juist iets warmer. De pijp voert het water naar de verschillende Yersekse bedrijven. Roem van Yerseke is daar een van. Maar Roem doet meer. Het water wordt er via een speciaal procédé bewerkt, zodat dit pure, schone, zuivere, koele Oosterscheldewater de oesters in topconditie houdt. "Doe maar een mandje van 25 vier nullen. Weet je wat, doe er maar twee. Ik weet nog wel iemand die ze lust!" Joop Paauwe, de beste oestersteker van Yerseke. 31

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeelandboek / Zeeuws jaarboek | 2003 | | pagina 33