KONINKLIJKE ZÊEIANDIA Soeten Inval', de middelste (Lambrecht) ging in de meelhandel en conserven (jam) en johan (HJD) werd de grondlegger van Zeelandia. Dat werd hij door in de keuken van het ouderlijk huis te experimen teren met een recept voor het maken van beschuitgelei, dat zijn broer Lambrecht rond de vorige eeuwwisseling van een Vlaardingse bakker voor honderd gulden had gekocht. Bakkerijgrondstoffen: basis voor kwaliteit HJD werd in 1884 in Zierikzee geboren. In datzelfde jaar 1884 werd in Alkmaar de eerste fabriek van bakkerijgrondstoffen gesticht. Een eerste vorm van industrialisatie binnen het eeuwenoude bakke^am- bacht. Tot dan toe haalde elke bakker meel, gist en grondstoffen in huis om via eigen recepten brood, koek en beschuit te bakken. Er waren in die tijd veel meer bakkers dan nu. Behalve dat sommige vrouwen, vooral boerinnen voor eigen gebruik, brood bakten - bij voorbeeld in de bakkêête - had ieder dorp wel een of meer bakkers en iedere stad had er tientallen. Kees Kloet (1916), die eigenlijk Cor - van Cornelis - heet, en die van 1932 tot 1979 bij Zeelandia werkte, eerst als loopjongen, later opgeklommen tot bedrijfsleider, herinnert zich dat er in zijn jonge jaren 22 bakkers in Zierikzee waren. Dat zijn er nu nog maar twee. In 1943 waren er 12.087 bakkers in Nederland, waarvan er 8.463 klant waren van Zeelandia, zo staat in een Zeelandia-statistiek vermeld. In 1960 telde Nederland nog 10.000 bakkers op ruim 11 miljoen inwoners. Nu rekenen ze één brood verkooppunt op elke 6000 inwoners en telt heel Nederland nog 2600 zelfstandige bakkers op een kleine 16 miljoen inwoners. Hoeveel van de vijf miljoen Nederlanders er inl900 bakker waren valt niet zo een- twee-drie te achterhalen. Maar rond diezelfde tijd hoefde je nog geen onderscheid te maken tussen warme of koude bakkers. Wel tussen bakkers, die nog alle recepttoevoegingen zelf maakten en zij, die reeds gebruik maakten van kant-en-klare grondstoffen om hun product te verbeteren. Nu is er vrijwel geen enkele bakker meer, die geen gebruik maakt van broodverbeteraars (officieel 'broodver- betermiddelen'), of van andere bakkerijgrondstoffen. De kwaliteit van brood, beschuit, koek, en gebak wordt bepaald door het recept en de ingrediënten. Zeelandia levert ze als kant-en-klare grondstoffen. Van beschuitgelei tot het Pandabroodje en verder Hoewel HJD vroeg zeer zakelijke talenten en zuinigheid met vlijt aan de dag legde, heeft hij rond 1900 niet kunnen bevroeden dat er zo'n groot concern zou groeien uit dat recept van vet, glucosestroop en Marseillaanse zeep, waarmee hij aanvankelijk in de keuken van het ouderlijk huis experimenteerde en dat hij later in een pakhuisje aan de Witte Yestraat fabrieksmatig als beschuitgelei, ook wel honingzoet of ambrozijn genoemd, produceerde. Die Marseillaanse zeep in het 66

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeelandboek / Zeeuws jaarboek | 1999 | | pagina 68