umM
BMIii
-LH
j 7 T"|i
MOSSELARIJ IN PHILIPPINE
Foto onder:
In cafe Au Port werd
de kiem gelegd voor de
huidige mosselcultuur in
Philippine. Ook toen al
was er gelegenheid tele
fonisch te reserveren,
getuige het op de gevel
geschilderde 'Telephone
no. 3'. (Foto Zeeuws
Documentatiecentrum
Middelburg.)
stond van het huidige restaurant 'De Fijnproever'. Later begon
Wiskerke voor zichzelf en hij zette mosselen op de menukaart van
- inmiddels - hotel Au Port. Destijds had hij het eerste mosselrestau
rant in Philippine. De familie bezat eigen banken in de Braakman en
verwaterplaatsen daar waar nu de fabrieken van Dow staan.
Niet alleen de hongerige reizigers, maar ook buitenlandse mosselhan
delaren die zich wilde vergewissen van de kwaliteit van het product,
aten bij Wiskerke. Nog steeds is de naam Wiskerke onlosmakelijk
verbonden met de nieuwe mosselcultuur in Philippine. Velen volg
den en inmiddels heeft Philippine tien restaurants, die het meren
deels van de mosselen moeten hebben.
HOEK 4.i
TERNEUZEMls
SAX van GENT 9.9
i'i
i
Tot na de afslui
i
w
ting van de Braak
Hk
man in 1952 liep
de verkeersader
die West- en
1
Oost-Zeeuws
k
Vlaanderen met
k
elkaar verbond
dwars door
Philippine. Mede
hieraan is het te
danken dat velen
Phillipine ontdek
K
ten als de plaats
om mosselen te
eten.
3IEPVLIET li.»
.jZEND'JKE 12-s
OOSTBURC 24.'
BtEHEJÜB!
mm:- -
BELG. GR ENS l,i
BOEKHOUTE 4.2
"Da bin den echte lief'ebbers, hé", zegt de restau
ranthouder als een gezette Belg van middelbare
leeftijd een tweede portie mosselen met mossel
brood bestelt. In minder dan geen tijd is ook de
tweede schaal leeg, en zelfs het vocht wordt
opgelepeld. Een geheim recept? "Hier over de
grens verkopen ze wel twintig verschillende
soorten mosselen, maar in Philippine zweren
we bij naturel: gekookte mosselen in hun
eigen vocht met de juiste verhouding van
groente en specerijen. Maar dan wel zo vers
mogelijk."
II
(i
3
ttl#
1 ükFk-htfeYAuhfthYfjaii' Mnt-
,.\v.- L*.qi
TEt.£PK0H£ N' 3 r
160