Nederland een groeimarkt voor mosselen en oesters L>7rofweg anderhalve zeemijl ten noorden en twee en een kwart zeemijlen ten noordoosten van de haven van Den Oever op Wie- ringen liggen de mosselpercelen. Sinds jaar en dag halen hier de mosselen vaarders van Yerseke het mosselzaad, om dat uit te zet ten op de mosselbanken van de Oosterschelde. De beschutte kraamkamers in de Waddenzee worden nog steeds door natuur zuiver zeewater overspoeld. In Zeeland worden de mosselen in vergelijkbare omstandigheid opgevoed tot smakelijke volwassenen van zes tot zeven centimeter per stuk: klaar voor consumptie en tot ver over de grenzen begeerd. In het bijzonder in België, waar gerenommeerde restaurants op de menukaart soms wel twintig variëteiten aanbieden. Prachtig natuurlijk, dat de chefkoks zich daartoe laten inspireren, als de mossel maar de mossel blijft en niet verandert in een soort geparfumeerd knolletje, dat wat wegheeft van een aankomende aardbezie. Zo'n metamorfose is uit den boze. OESTERS, MOSSELEN EN YERSEKE De kromme De topchefs - en daar lopen er bij onze bevriende zuiderburen een paar van rond - zullen zich nooit tot dit soort handstanden laten verleiden. De culinaire les is duidelijk. Voor andere vruchten der zee geldt hetzelfde. Het verband met het aan de zee ontrukte voedsel moet aan tafel in het eindproduct herkenbaar zijn. Als dit principe geweld wordt aangedaan, verzeilt de mens als vanzelf in de decadentie. Vandaar is het nog maar een stap tot geheel in laboratoria artificieel voorgeprogrammeerd voedsel in pakjes. Zeelands Roem Belangrijke mannen in de keten van de schelpdieren-productie tot -consumptie zijn Adriaan Leijs (39) en Paulus Schouwenaar (65) - zeg maar Pauw - van Zeelands Roem te Yerseke. De eerste als bedrijfsleider oesters en verse mosselen, de tweede is voorman bij de divisie oesters. Bij oesters en mosselen gaat het om getallen, die duizelingwek kend zijn. Adriaan Pauw: "Twee en een half miljoen creuses, dat zijn Japanners, of, zoals wij ze ook wel noemen, de kromme oester die in de Grevelingen opgroeit. En 250.000 tot 400.000 platte oes ters... De creuses gaan van de hand voor 46 cent en de platte doen zo'n 1,90." 86

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeelandboek / Zeeuws jaarboek | 1998 | | pagina 88