De oester van Martineau: ook een liefhebber. steenworp afstand van het Lieverdje. Het restaurant was de tempel waar dit creatieve volkje zijn offers plengde in woord en geschrift, alsmede in afbeelding. Tegenover het artistieke eer betoon stond een copieus avondmaal van minimaal tweeduizend oesters en ongelimiteerde hoeveelheden witte wijnen. Verrassenderwijs was de keus gevallen op twee witte Italiaanse wijnen uit Duitstalig Tirol: een aromatische van de familie Tiefen- brunner van Schloss Turmhof en een Sauvignon 'Kirchenleiten' 1996 uit met een specifieke uit de stenige ondergrond opgezogen, bijna overheersende mineralige tendens. Het bleef nog lang rumoerig ter plekke. De kunstenaars, die zich aan het hoofd hadden gesteld van dit exclusieve culinair en vooral niet te vergeten kunstzinnig gebeu ren, waren de schilder-etser Frank Lodeizen, René van Kempen en José van Tubergen. Coryfeeën en hun volgelingen waren onder anderen culinair auteur Johannes van Dam, bioloog en publicist Midas Dekkers, auteur en fotograaf Philip Mechanicus, de beelden de kunstenaars Anton Martineau en Pierre van Soest. Zij noemden hun oesterproject Aumanipadmahum, wat Sanskriet is voor 'O, schitterende parel in de lotus'... eC+rx- yt /uy.e+t* /cWÉ- U^cC ye, /14P1&, Jcyt^oyxy Attn <Z-cZ& ptucacptcA. ArC Za+t^uAf yi hru«r oCc. b tfAsH Ae+ta^ ocyfc&ftctC ke**- jx> 83

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeelandboek / Zeeuws jaarboek | 1998 | | pagina 85