Amsterdamse oesterfreaks geven voorzet tot debat: Rauw of niet rauw? XJit pïrL S, MOSSELEN EN YERSEKE Een behoorlijk indruk wekkend colophon met de namen van de Amsterdamse kunste naars en publicisten. folang er oester is, is er hoop. Dat gaat verder dan de meestal wel redelijk gevulde portemonnee van de oesterbaronnen. Gaat het de oester goed, dan gaat het goed met het zoutwatermilieu, zoals Oosterschelde en Grevelingen, waarin zij rijpen en gelijk wijn op smaak komen. Dat is mooi. De oester is een exclusief culinair pro duct, weliswaar niet 'geboren uit zonnegloren', maar men mag ge voeglijk aannemen wel degelijk uit 'een zucht van de ziedende zee'. Er is van nature poëzie in het spel, als er praat is van oesters. Daar wilde een groep prominente Amsterdamse kunstenaars en publicistische burgers ook wel van weten. Zij besloten binnen de tijdspanne die dit jaarboek omvat, tot een hulde aan het fameuze schelpdier. Hun stonden poëtische en beeldende middelen ten dienste, alsmede het gerenommeerde visrestaurant Lucius in de Amsterdamse Spuistraat, duidelijk hartje hoofdstad, want op een Bewtivoqfce - fj0yU lO/'/iw, K-fy 7^ 5*S5iW JnMyfïkn Wil/oynkljn, Hollend, iUK !S° Colojp-loTV /yjUsrw. OsYi^jO cuLfrx eJiu-nv -y,i1— j c^uvvivi-5 san. TdyJl"} A1L-— 7/ n fU-f 'X/. - C 'cLu co-et XsU - I vc*.U&p 82

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeelandboek / Zeeuws jaarboek | 1998 | | pagina 84