konden n.l. goedkope accijnsvrije suiker aan
schaffen via de vereniging in Wageningen).
Hoe hebben ze voor de oprichting hun suiker
kunnen kopen?
Was er toch al een soort van samenwerkings
verband?
3. Vroeger hield men bijen om den brode, in
tegenstelling met de tegenwoordige tijd, waar
in bijenhouden voornamelijk als hobby wordt
gedaan.
Waren het wellicht wat kleinere boeren die
bijen hielden?
4. Speelde de oorlogstijd ook een rol? Vele
goederen waren schaars. Misschien een zelfde
verschijnsel dat zich in de tweede wereldoor
log voordeed, n.l. een grote stijging van het
ledental i.v.m. het verkrijgen van extra sui
ker en tabak en het hebben van honing als
ruilmiddel.
Redaktie
Betreft Gaarkeuken, Hendrikstraat, Vlissingen
De heer Feij uit Vlissingen stuurde ons de
volgende vraag:
De Vlissinger W. Sprong, met wiens foto's vorig
jaar nog een prachtige expositie in het Zeeuws
Documentatiecentrum ingericht kon worden
over de thans verdwenen Vlissingse binnenstad
beginjaren zestig, bracht bijgaande foto onder
mijn aandacht. "Ik weet niet waar dit is", zei de
Vlissingen-kenner.
Uit aardigheid ging ik op zoek en vond uiteinde
lijk in het fotobestand van het Vlissingse ge
meente-archief wat gegevens. Het betreft hier
"de centrale- of gaarkeuken aan de Hendrik
straat, hoek Emmastraat, door Engelse bom
inslag verwoest op 1 juni 1942 n.m. om 18.33
uur (geen slachtoffers, één lichtgewonde)".
Het gebouwtje staat er natuurlijk niet meer.
maar de gevelrij rechts (dus achterzijde Grave-
straat) is nu nog herkenbaar. Nu lijkt het mij
niet, dat dit gebouwtje (de foto is van na de
bominslag) is gebouwd als centrale keuken, of
juist wel?
Er zijn vast Vlissingers, die dat kunnen vertellen!
redaktie
26