Zeeuwse Bolus ofjikkemien Zeeuwse Theebeschuitjes. Zeeuws broodbuffet Bolussen behoren bij Zeeland. Iedere Zeeuwse bakker heeft voor deze streekspecialiteit zijn eigen recept, waarbij vooral de samenstelling van het suikermengsel, waarin de bolus gerold wordt, verschilt Dat mengsel geeft de bolus zijn eigen smaak en karakter. Rondom Goes, op Zuid Beveland, houdt men van bolussen waar veel kaneel in verwerkt is. In Zeeuws- Vlaanderen moeten de bolussen erg donker zijn. Zo verschillen de bolusseri per plaats en per bakker. In Zuid-Beveland noemt men de bolussen ook wel 'Jikkemienen'. Een boer moest ruim honderd jaar geleden voor zijn vrouw elke dinsdag op de markt bolussen kopen. Toen hij dat een keer vergat maakte zijn vrouw Jikkemien, zoveel kabaal, dat sindsdien de bolussen op Zuid-Beveland nog naar haar genoemd zijn. Maar Zeeland heeft nog andere speciale baksels: Palingbroodjes. In het broodje is een moot paling verwerkt Omdat daar de graal nog in zit, is het aan te bevelen de palingbroodjes te eten alsof men 'een mondharmonica voor de mond neemt'. Daarmee wordt bedoeld, dat brood en paling vanaf de zijkant van de graat worden afgehapt. Papkoeken. Een echte Zeeuwse kermis- traktatie. Een ringvormig broodje met banketbakkersroom (pap) gevuld. Vooral populair in Breskens, Groede en Schoondijke. Zeeuwse Bolus ofjikkemien. Een soort gebakken visite kaartje van Zeeland. Wel kleverig, maar het mag toch met ontbreken bij het Zeeuwse Broodbuffet. Zeeuwse Theebeschuitjes. Beschuit met een geheel eigen smaak en brosheid. Kruidbrood. Een broodsoort afkomstig uit de streek tussen Middelburg en West- kapelle. Oorspronkelijk een brood dat speciaal voor Kerstmis gebakken werd, maar dat nu het gehele jaar door verkrijgbaar is. De vulling bestaat uit sukade met anijszaad en een klein beetje foelie of nootmuskaat Vleeswaren: Zeeuws spek, gekookte worst, gedroogde ongerookte boerenham. 16

Tijdschriftenbank Zeeland

de Wete | 1986 | | pagina 18