Zeeuwse Bolus ofjikkemien
Zeeuwse Theebeschuitjes.
Zeeuws broodbuffet
Bolussen behoren bij Zeeland.
Iedere Zeeuwse bakker heeft voor deze
streekspecialiteit zijn eigen recept,
waarbij vooral de samenstelling van
het suikermengsel, waarin de bolus
gerold wordt, verschilt Dat mengsel
geeft de bolus zijn eigen smaak en
karakter. Rondom Goes, op Zuid
Beveland, houdt men van bolussen
waar veel kaneel in verwerkt is.
In Zeeuws- Vlaanderen moeten de
bolussen erg donker zijn. Zo verschillen
de bolusseri per plaats en per bakker.
In Zuid-Beveland noemt men
de bolussen ook wel 'Jikkemienen'.
Een boer moest ruim honderd jaar
geleden voor zijn vrouw elke dinsdag
op de markt bolussen kopen. Toen hij
dat een keer vergat maakte zijn vrouw
Jikkemien, zoveel kabaal, dat sindsdien
de bolussen op Zuid-Beveland nog
naar haar genoemd zijn.
Maar Zeeland heeft nog
andere speciale baksels:
Palingbroodjes.
In het broodje is een moot
paling verwerkt Omdat daar de graal
nog in zit, is het aan te bevelen de
palingbroodjes te eten alsof men
'een mondharmonica voor de mond
neemt'. Daarmee wordt bedoeld,
dat brood en paling vanaf de zijkant
van de graat worden afgehapt.
Papkoeken.
Een echte Zeeuwse kermis-
traktatie. Een ringvormig broodje met
banketbakkersroom (pap) gevuld.
Vooral populair in Breskens, Groede en
Schoondijke.
Zeeuwse Bolus ofjikkemien.
Een soort gebakken visite
kaartje van Zeeland. Wel kleverig,
maar het mag toch met ontbreken bij
het Zeeuwse Broodbuffet.
Zeeuwse Theebeschuitjes.
Beschuit met een geheel eigen
smaak en brosheid.
Kruidbrood.
Een broodsoort afkomstig uit
de streek tussen Middelburg en West-
kapelle. Oorspronkelijk een brood dat
speciaal voor Kerstmis gebakken werd,
maar dat nu het gehele jaar door
verkrijgbaar is. De vulling bestaat uit
sukade met anijszaad en een klein
beetje foelie of nootmuskaat
Vleeswaren:
Zeeuws spek, gekookte worst, gedroogde
ongerookte boerenham.
16