De suikerbietencampagne gaat weer van start. Met ruim
10.000 hectare aan suikerbieten is Zeeland een grote
leverancier van de basis voor kristalsuiker, klontjes en stroop.
We volgen de biet van land tot suiker.
De vrachtwagens rijden af en aan. De sui
kerfabriek van Suiker Unie in Dinteloord
verwerkt dagelijks zo'n 23.000 ton bieten.
Arno Huijsmans (44) is manager agrarische
dienst. "Er komen 800 vrachten per dag."
We staan bij de weegbrug waar de vracht
wagens aankomen. Arno: "Moetje niet even
wachten op een Zeeuwse auto? Dat is mooi
voor de foto, dat herkennen jullie lezers."
Inmiddels passeren er vrachtwagens uit
de Hoekse Waard, Brabant en zelfs uit
Dronten. "Ja", verklaart hij, "Het gebied
waar de bieten vandaan komen is grofweg
alles onder de lijn IJmuiden - Arnhem.
Flevoland is het zogenaamde switchgebied.
Het ene jaar gaan er meer bieten naar onze
fabriek in het Groningse Vierverlaten en de
andere keer naar hier. We plannen het zo
dat de fabrieken ongeveer gelijk eindigen."
Retourvrachten
Arno geeft aan dat er afgelopen jaren veel
geïnvesteerd is in het zo efficiënt mogelijk
lossen. "Het hele ontvangstterrein hebben
we opnieuw ingericht zodat de verblijftijd
van vrachtauto's verkort is." Een vracht
wagen kan in 8 minuten weer (onder)weg
zijn. Dan heeft-ie z'n vracht laten wegen, is
er een monster genomen, is de lading gelost
en gaat-ie nog een keer op de weegbrug.
Niet alle vrachtwagens gaan weer leeg terug,
vertelt Arno. "Een deel van de vrachtwagens
wordt met (het nevenproduct) bietenpulp
gevuld voor diervoeder. De komende jaren
gaan we in het kader van kostenbeheersing
en maatschappelijk verantwoord onder
nemen meer vrachten combineren met
andere producten."
Bietenfriet
Als de bieten zijn gelost, worden ze gewas
sen en gesneden. De suikerbiet is versneden
tot klein frietformaat. "Hoe meer snijvlak
ken eraan de stukjes zitten, hoe beter we de
suiker eruit kunnen halen." Het bietensnijd
sel gaat naar de broeitrog waar het wordt
verwarmd tot 70°C. In de diffusietoren
drukken draaiende roerarmen het snijdsel
langzaam naar boven waarbij het water de
suiker opneemt. Er ontstaat een scheiding
van pulp en suikerwater, het ruwsap.
Campagnemedewerkers
De bietencampagne duurt van half septem
ber tot half januari. De fabriek draait dan
7 dagen per week, 24 uur per dag.
"We werken dan met 180 medewerkers hier
in Dinteloord. Wat die mensen de rest van
het jaar doen? Buiten de campagne zijn we
met zo'n 130 mensen. De meeste hebben een
dubbele functie. Dat betekent dat iemand
die in de wintermaanden procesoperator
is, in de zomer monteur kan zijn. Een deel
werkt hier alleen tijdens de campagne. Zo
hebben we ieder jaar een kunstschilder die
wat wil bijverdienen in de ploegendiensten."
20
21
door Linda van Dijke