De suikerbietencampagne gaat weer van start. Met ruim 10.000 hectare aan suikerbieten is Zeeland een grote leverancier van de basis voor kristalsuiker, klontjes en stroop. We volgen de biet van land tot suiker. De vrachtwagens rijden af en aan. De sui kerfabriek van Suiker Unie in Dinteloord verwerkt dagelijks zo'n 23.000 ton bieten. Arno Huijsmans (44) is manager agrarische dienst. "Er komen 800 vrachten per dag." We staan bij de weegbrug waar de vracht wagens aankomen. Arno: "Moetje niet even wachten op een Zeeuwse auto? Dat is mooi voor de foto, dat herkennen jullie lezers." Inmiddels passeren er vrachtwagens uit de Hoekse Waard, Brabant en zelfs uit Dronten. "Ja", verklaart hij, "Het gebied waar de bieten vandaan komen is grofweg alles onder de lijn IJmuiden - Arnhem. Flevoland is het zogenaamde switchgebied. Het ene jaar gaan er meer bieten naar onze fabriek in het Groningse Vierverlaten en de andere keer naar hier. We plannen het zo dat de fabrieken ongeveer gelijk eindigen." Retourvrachten Arno geeft aan dat er afgelopen jaren veel geïnvesteerd is in het zo efficiënt mogelijk lossen. "Het hele ontvangstterrein hebben we opnieuw ingericht zodat de verblijftijd van vrachtauto's verkort is." Een vracht wagen kan in 8 minuten weer (onder)weg zijn. Dan heeft-ie z'n vracht laten wegen, is er een monster genomen, is de lading gelost en gaat-ie nog een keer op de weegbrug. Niet alle vrachtwagens gaan weer leeg terug, vertelt Arno. "Een deel van de vrachtwagens wordt met (het nevenproduct) bietenpulp gevuld voor diervoeder. De komende jaren gaan we in het kader van kostenbeheersing en maatschappelijk verantwoord onder nemen meer vrachten combineren met andere producten." Bietenfriet Als de bieten zijn gelost, worden ze gewas sen en gesneden. De suikerbiet is versneden tot klein frietformaat. "Hoe meer snijvlak ken eraan de stukjes zitten, hoe beter we de suiker eruit kunnen halen." Het bietensnijd sel gaat naar de broeitrog waar het wordt verwarmd tot 70°C. In de diffusietoren drukken draaiende roerarmen het snijdsel langzaam naar boven waarbij het water de suiker opneemt. Er ontstaat een scheiding van pulp en suikerwater, het ruwsap. Campagnemedewerkers De bietencampagne duurt van half septem ber tot half januari. De fabriek draait dan 7 dagen per week, 24 uur per dag. "We werken dan met 180 medewerkers hier in Dinteloord. Wat die mensen de rest van het jaar doen? Buiten de campagne zijn we met zo'n 130 mensen. De meeste hebben een dubbele functie. Dat betekent dat iemand die in de wintermaanden procesoperator is, in de zomer monteur kan zijn. Een deel werkt hier alleen tijdens de campagne. Zo hebben we ieder jaar een kunstschilder die wat wil bijverdienen in de ploegendiensten." 20 21 door Linda van Dijke

Tijdschriftenbank Zeeland

Scheldestromen/de Waterwerker | 2013 | | pagina 11