ten moeten gaan produceren en dat
voor een paar dagen per jaar moeten
gaan distribueren." Maar hij kent wel
de echte reden: "Als je aan het fees
ten, dansen, springen bent verbrand
je meer energie - in dit geval alcohol
- dan als je een avond thuis zit of op
een barkruk. Daarom word je minder
snel dronken." Hij gaat verder: "Plus
het idee dat je je minder zat voelt als
er iemand naast je zit die nog veel
zatter is."
Oorverdovend stil
Er is weinig leven in de brouwerij
als we de brouwzaal binnenstap
pen. "We brouwen gemiddeld 1 a 2
keer per week. Dan is het hier echt
oorverdovend." Een beeldje van de
heilige Arnoldus prijkt boven een van
de ketels uit. John: "Hij gaf destijds
het advies om bier te gaan drinken in
plaats van water omdat dit schoner
was. Je ziet Arnoldus in elke Vlaam
se brouwerij staan, maar in een kerk
heb ik 'm nog nooit gezien..."
Brouwsel proeven
Tijdens het brouwproces wordt het
brouwsel op verschillende momenten
geproefd. Maar of dat nu zo'n eer is?
John: "Voor de vergisting plaatsvindt,
proeven we het voor het eerst. Het
smaakt dan naar een hand suiker
in een glas water." Tijdens de vergis
ting is het tweede proefmoment: "Je
proeft de prikkeling erin. Je proeft al
wat meer de biersmaak maar het lijkt
of je de ingrediënten los proeft. Alsof
het nog geen geheel is. Het is net als
met erwtensoep, die wordt ook beter
na een paar dagen."
Een flinke sloot bier
John vertelt dat het brouwen op
zich niet het meeste werk is. "Een
hele dag werk levert een flinke sloot
bier op. Het reinigen en het bottelen
vraagt de meeste tijd en aandacht,
flesjes moeten handmatig op de band
gezet en moeten er ook weer hand
matig uit gehaald worden. Per uur
kan de bottelmachine 2500 flesjes
afvullen."
Bier uit 1540?
John weet veel over de geschiedenis
van bier en de ontwikkeling van sma
ken. "Dat laat ik mensen ook proeven
tijdens de excursies. De smaken zijn
veranderd, tegenwoordig zitten er
veel meer pepers en kruiden in het
eten. De samenstelling van bier is
ook gewijzigd ten opzichte van het
ambachtelijke bier uit de Middeleeu
wen. Je ziet wel eens dat brouwerijen
op hun etiket zetten 'recept uit 1540'.
Nou, ik mag het hopen van niet..."
22
Boven: John Vermeersen.
Midden: De brouwerij is gevestigd in
een oud graanpakhuis.
Onder: De Halve maan brouwt zowel
pils als bier.