Appelaere: puur Zeeuws
Vijfentwintig jaar teelde Henk
Tazelaar fruit in de boomgaard rond
zijn huis. Tot hij in 1993 besloot de
bakens te verzetten. Er moest toch
meer uit die appel te halen zijn? Hij
onderzocht de markt en ging op zoek
naar een perserij. "Net over de grens
bij Arnhem vonden we een geschikte
en toen ging het balletje rollen. In
juli 1995 onthulde de wethouder de
eerste fles Appelaere en konden we
echt beginnen. Ik zag het niet zitten
om zelf met een doos flesjes naar
hotels en restaurants te gaan. Dan
moetje dus groothandels hebben
om een stapje verder te komen. In
Zeeland kon ik de Appelaere afzetten
bij vier groothandels. Na vijfjaar
leverden we aan Heineken, Sligro,
Deli XL en Van der Valk. Het ging
echt heel rap."
Smaakpanel
"Tien jaar lang was er alleen
Appelaere, maar we zaten niet stil.
Intussen werkten we aan de komst
van de Perelaere. In 2005 onthulde
de Koningin de eerste fles. Al gauw
zetten we net zoveel Perelaere als
Appelaere af. En daar bleef het
niet bijVan der Valk wilde graag
Sinaasappelaere. Ik riep dat ik
daar geen verstand van had en de
sinaasappel was nu ook niet bepaald
een streekproduct. Ondanks veel nee
roepen, ging ik toch op onderzoek
uit. Ik liet uit vier landen vers geperst
sinaasappelsap komen. Anderhalf
jaar lang hebben we met een
smaakpanel van achttien mensen
gezocht naar de juiste samenstelling.
De Sinaasappelaere is hier aan de
keukentafel geboren."
Pallet naar Dubai
Aanvankelijk bleven de sappen
binnen Nederland. Tot 2007.
"Samen met mijn vrouw ging ik
naar Curacao. Zij met een koffer vol
kleren, ik met een koffer vol flessen.
Bij toeval kwamen we terecht in een
Holiday Inn Hotel op Aruba. Vier
V
uur later stond ik al aan de bar,
Appelaere te promoten. We bezochten
supermarkten en we lonkten naar
de cruiseschepen die bomvol rijke
Amerikanen zaten."
Zijn twee dochters Carin en Janine
en zijn schoonzoon Carlo werken
tegenwoordig ook in het bedrijf en
zij richten hun vizier meer dan Henk
op het buitenland. "Dit voorjaar
legden ze contact met een importeur
in Dubai. Ik heb gepionierd in
Nederland, het buitenland is voor
de jeugd. Ze zijn dik drie maanden
bezig geweest om de export rond te
krijgen, maar ze hebben het voor
elkaar, half september is de eerste
pallet ingescheept richting Dubai. De
cruiseschepen zijn ook voor hen. Ik
zeg maar zo ik spreek alleen Zeeuws
en geen Engels of Arabisch, dat laat
ik lekker aan de nieuwe generatie
over."
Soorten en herkomst
Voor de Appelaere worden de
volgende soorten gebruikt:
alkmene, cox, elstar, jonagold
en goudreinet. Uiteraard liefst
appels van Zeeuwse bodem. De
sinaasappels komen uit Brazilië
en Californië. Het sinaasappelsap
komt per boot aan in Vlissingen en
gaat naar de bottelarij.
13
Laere is het oud-Nederlandse woord
voor 'boom', oftewel in dit geval
'appelboom'. In België is het woord
laere nog heel gebruikelijk.
'Gewoon' appelsap uit een pak
bestaat vooral uit concentraatsap
dat aangevuld wordt met water.
Appelaere bestaat puur uit sap en
vruchtvlees van de appel en wordt
twee keer gepasteuriseerd op 85
graden.
In een glazen fles is het sap twee jaar houdbaar. In een plastic fles
slechts negen maanden.