Appelaere: puur Zeeuws Vijfentwintig jaar teelde Henk Tazelaar fruit in de boomgaard rond zijn huis. Tot hij in 1993 besloot de bakens te verzetten. Er moest toch meer uit die appel te halen zijn? Hij onderzocht de markt en ging op zoek naar een perserij. "Net over de grens bij Arnhem vonden we een geschikte en toen ging het balletje rollen. In juli 1995 onthulde de wethouder de eerste fles Appelaere en konden we echt beginnen. Ik zag het niet zitten om zelf met een doos flesjes naar hotels en restaurants te gaan. Dan moetje dus groothandels hebben om een stapje verder te komen. In Zeeland kon ik de Appelaere afzetten bij vier groothandels. Na vijfjaar leverden we aan Heineken, Sligro, Deli XL en Van der Valk. Het ging echt heel rap." Smaakpanel "Tien jaar lang was er alleen Appelaere, maar we zaten niet stil. Intussen werkten we aan de komst van de Perelaere. In 2005 onthulde de Koningin de eerste fles. Al gauw zetten we net zoveel Perelaere als Appelaere af. En daar bleef het niet bijVan der Valk wilde graag Sinaasappelaere. Ik riep dat ik daar geen verstand van had en de sinaasappel was nu ook niet bepaald een streekproduct. Ondanks veel nee roepen, ging ik toch op onderzoek uit. Ik liet uit vier landen vers geperst sinaasappelsap komen. Anderhalf jaar lang hebben we met een smaakpanel van achttien mensen gezocht naar de juiste samenstelling. De Sinaasappelaere is hier aan de keukentafel geboren." Pallet naar Dubai Aanvankelijk bleven de sappen binnen Nederland. Tot 2007. "Samen met mijn vrouw ging ik naar Curacao. Zij met een koffer vol kleren, ik met een koffer vol flessen. Bij toeval kwamen we terecht in een Holiday Inn Hotel op Aruba. Vier V uur later stond ik al aan de bar, Appelaere te promoten. We bezochten supermarkten en we lonkten naar de cruiseschepen die bomvol rijke Amerikanen zaten." Zijn twee dochters Carin en Janine en zijn schoonzoon Carlo werken tegenwoordig ook in het bedrijf en zij richten hun vizier meer dan Henk op het buitenland. "Dit voorjaar legden ze contact met een importeur in Dubai. Ik heb gepionierd in Nederland, het buitenland is voor de jeugd. Ze zijn dik drie maanden bezig geweest om de export rond te krijgen, maar ze hebben het voor elkaar, half september is de eerste pallet ingescheept richting Dubai. De cruiseschepen zijn ook voor hen. Ik zeg maar zo ik spreek alleen Zeeuws en geen Engels of Arabisch, dat laat ik lekker aan de nieuwe generatie over." Soorten en herkomst Voor de Appelaere worden de volgende soorten gebruikt: alkmene, cox, elstar, jonagold en goudreinet. Uiteraard liefst appels van Zeeuwse bodem. De sinaasappels komen uit Brazilië en Californië. Het sinaasappelsap komt per boot aan in Vlissingen en gaat naar de bottelarij. 13 Laere is het oud-Nederlandse woord voor 'boom', oftewel in dit geval 'appelboom'. In België is het woord laere nog heel gebruikelijk. 'Gewoon' appelsap uit een pak bestaat vooral uit concentraatsap dat aangevuld wordt met water. Appelaere bestaat puur uit sap en vruchtvlees van de appel en wordt twee keer gepasteuriseerd op 85 graden. In een glazen fles is het sap twee jaar houdbaar. In een plastic fles slechts negen maanden.

Tijdschriftenbank Zeeland

Scheldestromen/de Waterwerker | 2010 | | pagina 13