Efpice in
lèrêre m
quóniam
pauper fc
humilitai
labórem meum: 8tdi
ecit,
plo, Sc
Dauid:
ei.Au-
u té di-
- 73 -
RECHTZETTING
Het STR0PIESTUUT3E van Pier van Rotterdam op p. 15
van deze jrg. is een boterham met stroop; dat heeft dus
niets uitstaande met STROPIEVET.
NOG MEER MET STROOP:
STROPIE-'UUSDE. Stroop met boter op het vuur warmen tot
het haast babbelaars zouden kunnen zijn. De massa dan in
een puntzakje gieten en laten "sturkele" (=opstijven
Men zette de puntzakjes wel in de gaten van een "stove"
(=voetstoofHet stropie-'uusje was bij de jeugd zeer
geliefd. Houdsters van snoepwinkeltjes verkochten op
gezette tijden deze lekkernij voor 1 cent. Reclame hoefde
men niet te maken: in een ommezien wist de hele jeugd,
waar de stropie-'uusjes verkocht werden en even vlug
was de voorraad uitverkocht.
STR0PIE-KULLET3EWarme melk wordt op het vuur geroerd
met "terveblom" (=tarwebloem) tot een vrij stijf papje.
In temidden van het borretje pap moet men dan een
kuutje (=kuiltje) poeren (:=duwen). In dat kuiltje doet
men stroop en het stropie-kulletje kan gegeten worden.
BRIE MIE STROPIE. Vrijwel eender als bovenstaande, maar
dan met karnemelk. Zo mogelijk met nog wat meer blom.
(Vandaar de uitdrukking: Ie kiekt zo effen as 'n
sneetje brie.)
BLOMPAP. Is lang niet zo stijf als het stropie-kullet je
Verder wordt het oorspronkelijk ook niet met stroop of
met suiker genuttigd.
Het aanmaken van een pap met blom is een secuur werkje,
daar er zo gemakkelijk klontertjes ontstaan. Het roeren
is het belangrijkste werk.
De volgende twee pagina's geven een voorproefje te
zien van het drievoudige eerste nummer van de volgende
jaargang. Smaakt het LI? Het zijn versierde hoofdletters,
met haar vergrotingen, uit een Plantijndruk van 1613.
KWADEMDAMME A. De B00
p. 332
Resurrexit. Heel andere voorstelling.
Rex (=koning) David, met harp.