Efpice in lèrêre m quóniam pauper fc humilitai labórem meum: 8tdi ecit, plo, Sc Dauid: ei.Au- u té di- - 73 - RECHTZETTING Het STR0PIESTUUT3E van Pier van Rotterdam op p. 15 van deze jrg. is een boterham met stroop; dat heeft dus niets uitstaande met STROPIEVET. NOG MEER MET STROOP: STROPIE-'UUSDE. Stroop met boter op het vuur warmen tot het haast babbelaars zouden kunnen zijn. De massa dan in een puntzakje gieten en laten "sturkele" (=opstijven Men zette de puntzakjes wel in de gaten van een "stove" (=voetstoofHet stropie-'uusje was bij de jeugd zeer geliefd. Houdsters van snoepwinkeltjes verkochten op gezette tijden deze lekkernij voor 1 cent. Reclame hoefde men niet te maken: in een ommezien wist de hele jeugd, waar de stropie-'uusjes verkocht werden en even vlug was de voorraad uitverkocht. STR0PIE-KULLET3EWarme melk wordt op het vuur geroerd met "terveblom" (=tarwebloem) tot een vrij stijf papje. In temidden van het borretje pap moet men dan een kuutje (=kuiltje) poeren (:=duwen). In dat kuiltje doet men stroop en het stropie-kulletje kan gegeten worden. BRIE MIE STROPIE. Vrijwel eender als bovenstaande, maar dan met karnemelk. Zo mogelijk met nog wat meer blom. (Vandaar de uitdrukking: Ie kiekt zo effen as 'n sneetje brie.) BLOMPAP. Is lang niet zo stijf als het stropie-kullet je Verder wordt het oorspronkelijk ook niet met stroop of met suiker genuttigd. Het aanmaken van een pap met blom is een secuur werkje, daar er zo gemakkelijk klontertjes ontstaan. Het roeren is het belangrijkste werk. De volgende twee pagina's geven een voorproefje te zien van het drievoudige eerste nummer van de volgende jaargang. Smaakt het LI? Het zijn versierde hoofdletters, met haar vergrotingen, uit een Plantijndruk van 1613. KWADEMDAMME A. De B00 p. 332 Resurrexit. Heel andere voorstelling. Rex (=koning) David, met harp.

Tijdschriftenbank Zeeland

Varia Zeelandiae | 1982 | | pagina 9