noemd naar de apostel Dacobus, die in het jaar 44 onder
Keizer Nero de marteldood stierf.
Volgens een zeer oude legende zou het gebeente van
deze apostel op mysterieuze wijze in Spanje terecht geko
men zijn, alwaar het door herders in het jaar 537 zou zijn
gevonden
Op de plaats, waar de stoffelijke resten zouden zijn ge
vonden, werd een stad gesticht, Santiago di Compostela,
welke stad haar naam aan jacobus ontleent (Santiago is
n.l. de Spaanse naam voor Sint Dacobus), Reeds vroeg in
de Middeleeuwen werd Santiago een bekende bedevaartplaats,
waar talrijke pelgrims heen togen, om er net graf van de
apostel te bezoeken. Nog heden ten dage wordt in de be
roemde kathedraalvan Santiago het gebeente van Sint Daco-
bus als relikwie vereerd.
Ten bewijze, dat zij de pelgrimstocht naar Santiago had
den gedaan, brachten de bedevaartgangers een bijzondere
schelpsoort mede, die zij vonden aan het 'strand bij- Padron,
een kustplaats je in de omgeving va.n Santiago.' Varïdaar de
naam Sint OacobsschelpenDeze Sint Dacobsschelp was voor
de pelgrim een onderscheidingsteken, dat in hoge ere
stond. Door deze schelp te. dragen stelde hij zich onder de
bijzondere bescherming van de apostel.
Het ligt voor. de hand, dat de Sint Dacobsschelp weldra
een belangrijk embleem in de heraldiek werd. Vele edelen,
die de pelgrimstocht naar Santiago hadden volbracht, ko
zen de Sint Dacobsschelp als wapenfiguur. Zo mogen we wel
met grote waarschijnlijkheid aannemen, dat ook leden van
het oud-adellijke geslacht Maire dezebedevaart hadden on
dernomen en daarom de Sint Dacobsschelp als embleem in
hun geslachtswapen hadden.opgenomen
Tenslotte worde nog opgemerkt, dat heden ten dage de
Sint -Dacobsschelp nog overbekend is, aangezien deze het
embleem is van de olie-maatschappij Shell.
VLISSINGEN
D.C.W. DOBSE
- 13 -
ZEEUWSE GERECHTEN
We presenteren een nieuwe rubriek en we verwachten,
dat menigeen onder deze titel een inzending kan plegen.
Trefwoorden als: babbelaers, boonesoepe, broodpap, Dan
in de zak, brie mie stropie, blompap, andieviestamp bie
taerliengsjes spek, stropiekulletjekrupjes spek, pos-
kop, eierpap, soppe, saffrêên- en kruneutetheeertesoepe
bie ooren en pooten en knorren, zurik -zullen toch'
wel reminiscentie aan weleer oproepenI
Willekeurig waren de trefwoorden; willekeurig zullen
de te behandelen gerechten zijn: het wordt niet een aan
nemelijke spijskaart. Dat kan misschien pas, als ons hele
kookboek door U "ingevuld" is.
STEKELBEIERPAP (4 a 5 personen)
Ingrediënten: 1 pond jonge, harde stekeibeiers (juni)
1 1 melk
1 ons witte blom
4 eieren
3-^- ons suiker
Kooktijd: 1 uur.
Bereiding:
De beiers worden schoongemaakt: met een puntmesje of
met de duimnagel steeltje en kroontje verwijderen. De
beiers wassen en in een stremien uit laten druipen.
De stekeibeiers in een pannetje doen met een laagje water
(ong, 1 cm hoog) en opzetten op een zo laag mogelijk pitje
(b.v. een eenpitspetroliesteiletje
Op een andere pit wordt de melk aan de kook gebracht.
Met wat water wordt de blom tot een papje gemaakt.
Als de melk kookt, dan wordt dit blompapje door de melk
geroerd
De eieren worden gebroken en het eiwit wordt goed ge
scheiden van de dooier.
In 2 etappes voegt men bij de dooiers telkens 3 eetlepels
suiker; de dooiers worden met een vork of garde opge
klopt tot het een romig geheel geworden is. Dit papje
voorzichtig druppelsgewijs bij de blcmpap voegen, die nu
op een half vuurtje staat. Onderwijl flink roeren!