noemd naar de apostel Dacobus, die in het jaar 44 onder Keizer Nero de marteldood stierf. Volgens een zeer oude legende zou het gebeente van deze apostel op mysterieuze wijze in Spanje terecht geko men zijn, alwaar het door herders in het jaar 537 zou zijn gevonden Op de plaats, waar de stoffelijke resten zouden zijn ge vonden, werd een stad gesticht, Santiago di Compostela, welke stad haar naam aan jacobus ontleent (Santiago is n.l. de Spaanse naam voor Sint Dacobus), Reeds vroeg in de Middeleeuwen werd Santiago een bekende bedevaartplaats, waar talrijke pelgrims heen togen, om er net graf van de apostel te bezoeken. Nog heden ten dage wordt in de be roemde kathedraalvan Santiago het gebeente van Sint Daco- bus als relikwie vereerd. Ten bewijze, dat zij de pelgrimstocht naar Santiago had den gedaan, brachten de bedevaartgangers een bijzondere schelpsoort mede, die zij vonden aan het 'strand bij- Padron, een kustplaats je in de omgeving va.n Santiago.' Varïdaar de naam Sint OacobsschelpenDeze Sint Dacobsschelp was voor de pelgrim een onderscheidingsteken, dat in hoge ere stond. Door deze schelp te. dragen stelde hij zich onder de bijzondere bescherming van de apostel. Het ligt voor. de hand, dat de Sint Dacobsschelp weldra een belangrijk embleem in de heraldiek werd. Vele edelen, die de pelgrimstocht naar Santiago hadden volbracht, ko zen de Sint Dacobsschelp als wapenfiguur. Zo mogen we wel met grote waarschijnlijkheid aannemen, dat ook leden van het oud-adellijke geslacht Maire dezebedevaart hadden on dernomen en daarom de Sint Dacobsschelp als embleem in hun geslachtswapen hadden.opgenomen Tenslotte worde nog opgemerkt, dat heden ten dage de Sint -Dacobsschelp nog overbekend is, aangezien deze het embleem is van de olie-maatschappij Shell. VLISSINGEN D.C.W. DOBSE - 13 - ZEEUWSE GERECHTEN We presenteren een nieuwe rubriek en we verwachten, dat menigeen onder deze titel een inzending kan plegen. Trefwoorden als: babbelaers, boonesoepe, broodpap, Dan in de zak, brie mie stropie, blompap, andieviestamp bie taerliengsjes spek, stropiekulletjekrupjes spek, pos- kop, eierpap, soppe, saffrêên- en kruneutetheeertesoepe bie ooren en pooten en knorren, zurik -zullen toch' wel reminiscentie aan weleer oproepenI Willekeurig waren de trefwoorden; willekeurig zullen de te behandelen gerechten zijn: het wordt niet een aan nemelijke spijskaart. Dat kan misschien pas, als ons hele kookboek door U "ingevuld" is. STEKELBEIERPAP (4 a 5 personen) Ingrediënten: 1 pond jonge, harde stekeibeiers (juni) 1 1 melk 1 ons witte blom 4 eieren 3-^- ons suiker Kooktijd: 1 uur. Bereiding: De beiers worden schoongemaakt: met een puntmesje of met de duimnagel steeltje en kroontje verwijderen. De beiers wassen en in een stremien uit laten druipen. De stekeibeiers in een pannetje doen met een laagje water (ong, 1 cm hoog) en opzetten op een zo laag mogelijk pitje (b.v. een eenpitspetroliesteiletje Op een andere pit wordt de melk aan de kook gebracht. Met wat water wordt de blom tot een papje gemaakt. Als de melk kookt, dan wordt dit blompapje door de melk geroerd De eieren worden gebroken en het eiwit wordt goed ge scheiden van de dooier. In 2 etappes voegt men bij de dooiers telkens 3 eetlepels suiker; de dooiers worden met een vork of garde opge klopt tot het een romig geheel geworden is. Dit papje voorzichtig druppelsgewijs bij de blcmpap voegen, die nu op een half vuurtje staat. Onderwijl flink roeren!

Tijdschriftenbank Zeeland

Varia Zeelandiae | 1982 | | pagina 9