Is het u ook al opgevallen dat er steeds meer "volks tuintjes" bijkomen? En dat er steeds meer mensen zelf jam, wijn, bier enz. gaan maken. "Alternatieve" artsen raken ook meer en meer ingeburgerd. Natuur- voeding is langzamerhand ge- woongoed aan 't worden. En last but not least vege tarisch eten wordt steeds beter gewaardeerd en ver schijnt al gemakkelijker op tafel. Wat bezielt al deze men sen? Is 't enkel een rage of steekt er meer achter? Ik wil me hier beperken tot het vegetarisch eten, hoewel er 'n duidelijke samenhang is tussen bovengenoemde verschijnselen. Misschien komen ze een andere keer aan bod. U kent het vast allemaal wel: Vlees moet, mevrouw! Toch zijn hier 'n heleboel mensec anders over gaan denken en zelfs 't Voorlichtingsbureau voor Voeding in Den Haag advi seert minder gebruik van vleesHet gaat hen op de eerste plaats om 't ontstaan van een verhoogd cholestrolgehalte en de daaruit voortvloeiende hart- en vaatziekten.tegen te gaan. Anderen kunnen niet meer aanzien wat er allemaal met de die ren gebeurt, voordat dat lapje vlees op ons bord terecht komt. Het voert te ver om alle afgrijselijke methoden op te sommen waarmeedieren in bepaalde blo-industrieën gekweld worden. De Stichting Lekker Dier schenkt hier alle aandacht aan en terecht Door 't gebruik van hormonen en anti-bioticais 't vlees van dubieuze kwaliteit geworden. Aan sommige vleeswaren wordt dan ook nog nitriet toegevoegd... voor de mooie kleur. En wat moet er gedaan worden met de bergen mestoverschotten? Maar over 't land strooien, mest is toch zo goed, zo natuur lijk! Blijkbaar ook al niet meer, want ze belast ons milieu met nitraten, fosfaten en koper. Ook weer 'n probleem dat voortvloeit uit de bio-industrie Door minder vlees te eten kan men solidair zijn met mensen die geen stuk vlees op hun bord krijgen en die hun buik wel voldoende gevuld zouden hebben, als wij met z'n allen minder of geen vlees zouden eten. Ongeveer 80$ van het totale veevoederpakket is voor mensen eetbaar. In 1968 werd in de V.S. 78$ van al het graan aan dieren gevoerd. Hierbij komt nog dat voor de omzetting van plantaardig naar dierlijk voedsel een groot energie en eiwitverlies optreedt. Slechts l/5 deel van de energie/ei- 95

Tijdschriftenbank Zeeland

de Steltkluut | 1985 | | pagina 33