Is het u ook al opgevallen
dat er steeds meer "volks
tuintjes" bijkomen?
En dat er steeds meer mensen
zelf jam, wijn, bier enz.
gaan maken. "Alternatieve"
artsen raken ook meer en
meer ingeburgerd. Natuur-
voeding is langzamerhand ge-
woongoed aan 't worden.
En last but not least vege
tarisch eten wordt steeds
beter gewaardeerd en ver
schijnt al gemakkelijker op tafel. Wat bezielt al deze men
sen? Is 't enkel een rage of steekt er meer achter? Ik wil
me hier beperken tot het vegetarisch eten, hoewel er 'n
duidelijke samenhang is tussen bovengenoemde verschijnselen.
Misschien komen ze een andere keer aan bod.
U kent het vast allemaal wel: Vlees moet, mevrouw!
Toch zijn hier 'n heleboel mensec anders over gaan denken en
zelfs 't Voorlichtingsbureau voor Voeding in Den Haag advi
seert minder gebruik van vleesHet gaat hen op de eerste
plaats om 't ontstaan van een verhoogd cholestrolgehalte en
de daaruit voortvloeiende hart- en vaatziekten.tegen te gaan.
Anderen kunnen niet meer aanzien wat er allemaal met de die
ren gebeurt, voordat dat lapje vlees op ons bord terecht komt.
Het voert te ver om alle afgrijselijke methoden op te sommen
waarmeedieren in bepaalde blo-industrieën gekweld worden.
De Stichting Lekker Dier schenkt hier alle aandacht aan en
terecht
Door 't gebruik van hormonen en anti-bioticais 't vlees
van dubieuze kwaliteit geworden. Aan sommige vleeswaren wordt
dan ook nog nitriet toegevoegd... voor de mooie kleur.
En wat moet er gedaan worden met de bergen mestoverschotten?
Maar over 't land strooien, mest is toch zo goed, zo natuur
lijk! Blijkbaar ook al niet meer, want ze belast ons milieu
met nitraten, fosfaten en koper. Ook weer 'n probleem dat
voortvloeit uit de bio-industrie
Door minder vlees te eten kan men solidair zijn met mensen
die geen stuk vlees op hun bord krijgen en die hun buik wel
voldoende gevuld zouden hebben, als wij met z'n allen minder
of geen vlees zouden eten.
Ongeveer 80$ van het totale veevoederpakket is voor mensen
eetbaar. In 1968 werd in de V.S. 78$ van al het graan aan
dieren gevoerd. Hierbij komt nog dat voor de omzetting van
plantaardig naar dierlijk voedsel een groot energie en
eiwitverlies optreedt. Slechts l/5 deel van de energie/ei-
95