MEDEDELINGEN VOOR DE VOLGENDE STELTKLUUT DIENEN UITERLIJK
20 AUGUSTUS IN HET BEZIT VAN DE REDACTIE TE ZIJN.
OMVANGRIJKER BIJDRAGEN GAARNE EERDER.
wlntertijm, wijnruit. Het heeft ook geen zin om kruiden te
drogen die hun smaak verliezen! Dit zijn o.a. dille,
dragon, selder, peterselie, lieve-vrouwe-bedstroSoms wordt
ook aangeraden om kruiden op 'n bakplaat in 'n laagbranden-
de oven te drogen. Dat is onverstandig, omdat er dan veel
geur- en smaakstoffen verloren gaan.
Naar 't gebruik van de delen van de plant kunnen we kruiden
in 3 groepen verdelen:
bloemkruidenbezitten de sterkste smaak, als ze op 't punt
staan zichzelf volledig te openen,
bladkruiden: kunnen we 't beste oogsten voor/aan 't begin
van de bloei.
zaadkruiden: het grootste deel hier van is in de maanden
aug/sept. oogstrijp. We moeten hier niet te
lang mee wachten. Het beste is de nog niet
volledig rijpe zaden te oogsten. We knippen
de zaadschermen in hun geheel af.
Het plukken gebeurt 't beste in de ochtenduren van een warme
dag, de hoge temperatuur zorgt voor 'n hoge concentratie
aromatische stoffen in de bladeren. De dauw moet dan wel vol
ledig verdampt zijn om schimmelvorming tegen te gaan.
We binden de stengels in bosjes, hangen ze in de schaduw op
'n luchtige plek omgekeerd te drogen, nooit in de zon, waiit
dan gaat t aroma vermoren.
De bloemen kunnen we beter op vitrage/horren uitspreiden.
De laag mag niet dikker zijn dan enkele m.m- en moet da
gelijks omgekeerd worden.
De zaden kun je bewaren door de zaadschermen in linnen zak
jes te doen en deze in een luchtige ruimte op te hangen.
De zaden vallen dan vanzelf uit de schermen.
Na. enkele weken voelen de bladeren en bloemen knisperig aa.n.
Je haalt de kruiden binnen en laa.t ze nog enkele dagen na.
drogen. Na 1 maand is de oogst zover gedroogd, dat de
kruiden in afgesloten potten/blikken maanden goed blijven.
Een etiket erop en de kruiden zijn klaar voor gebruik.
Maar hoe gebruik je ze? Wel.ke kruiden in welk gerecht?
Misschien, komen we daar een andere keer nog op terug. In
ieder geval veel plezier en succes bij het oogsten en dro
gen van kr-uiden en Smakelijk en Gezond Eten.
Pand 25, G-rote Eagijnstrae.t 25, Hulst.
1 02