MEDEDELINGEN VOOR DE VOLGENDE STELTKLUUT DIENEN UITERLIJK 20 AUGUSTUS IN HET BEZIT VAN DE REDACTIE TE ZIJN. OMVANGRIJKER BIJDRAGEN GAARNE EERDER. wlntertijm, wijnruit. Het heeft ook geen zin om kruiden te drogen die hun smaak verliezen! Dit zijn o.a. dille, dragon, selder, peterselie, lieve-vrouwe-bedstroSoms wordt ook aangeraden om kruiden op 'n bakplaat in 'n laagbranden- de oven te drogen. Dat is onverstandig, omdat er dan veel geur- en smaakstoffen verloren gaan. Naar 't gebruik van de delen van de plant kunnen we kruiden in 3 groepen verdelen: bloemkruidenbezitten de sterkste smaak, als ze op 't punt staan zichzelf volledig te openen, bladkruiden: kunnen we 't beste oogsten voor/aan 't begin van de bloei. zaadkruiden: het grootste deel hier van is in de maanden aug/sept. oogstrijp. We moeten hier niet te lang mee wachten. Het beste is de nog niet volledig rijpe zaden te oogsten. We knippen de zaadschermen in hun geheel af. Het plukken gebeurt 't beste in de ochtenduren van een warme dag, de hoge temperatuur zorgt voor 'n hoge concentratie aromatische stoffen in de bladeren. De dauw moet dan wel vol ledig verdampt zijn om schimmelvorming tegen te gaan. We binden de stengels in bosjes, hangen ze in de schaduw op 'n luchtige plek omgekeerd te drogen, nooit in de zon, waiit dan gaat t aroma vermoren. De bloemen kunnen we beter op vitrage/horren uitspreiden. De laag mag niet dikker zijn dan enkele m.m- en moet da gelijks omgekeerd worden. De zaden kun je bewaren door de zaadschermen in linnen zak jes te doen en deze in een luchtige ruimte op te hangen. De zaden vallen dan vanzelf uit de schermen. Na. enkele weken voelen de bladeren en bloemen knisperig aa.n. Je haalt de kruiden binnen en laa.t ze nog enkele dagen na. drogen. Na 1 maand is de oogst zover gedroogd, dat de kruiden in afgesloten potten/blikken maanden goed blijven. Een etiket erop en de kruiden zijn klaar voor gebruik. Maar hoe gebruik je ze? Wel.ke kruiden in welk gerecht? Misschien, komen we daar een andere keer nog op terug. In ieder geval veel plezier en succes bij het oogsten en dro gen van kr-uiden en Smakelijk en Gezond Eten. Pand 25, G-rote Eagijnstrae.t 25, Hulst. 1 02

Tijdschriftenbank Zeeland

de Steltkluut | 1984 | | pagina 8