- HL-
MEDEDELINGENBLAD VAN DE VERENIGING
STAD EN LANDE VAN SCHOUW EN-DUIVEL AND
OPGERICHT 1939
No. 28 april 1977
Secretariaat: Oude Haven 45 - Zierikzee
VOEDINGSGEWOONTEN OP SCHOUWEN-DUIVELAND
In het artikel "De voeding door de eeuwen heen" in het
laatste Mededelingenblad, eindigt de schrijfster met de
woorden: "Hierover was uiteraard veel meer te vertellen,
maar ik moest me beperken tot de interessantste hoofd
lijnen".
In aansluiting daarop wil ondergetekende toch enkele
voedingsgewoonten, speciaal van deze streek, belichten.
Op de Zeeuwse eilanden woonden over het algemeen hard
werkende, arme mensen, wat meebracht dat de maaltij
den zo eenvoudig mogelijk waren samengesteld. Franse
kookboeken waren voor hen onbekend, behalve misschien
voor enkele gegoede families.
Reeds eeuwen lang, zelfs tot aan de laatste oorlog, werd
in vrijwel ieder arbeiders- of vissersgezin jaarlijks een
zelfgemest varken geslacht. Daarvan werd vrijwel niets
weggegooid, zelfs de darmen werden goed schoongemaakt,
gekookt en daarna gebakken. Welke Zeeuw kent deze
"smulletjes" niet!
Wat tot ver in de twintigste eeuw, vooral 's zondags,
ter afwisseling gegeten werd, was stokvis. In Tholen
zelfs in vrijwel ieder gezin. Vele winkeltjes waren ook
op zondag tussen twaalf en twee uur geopend, om voor
deze maaltijden de mosterd, die in het bijzin van de ko
per gemalen werd, voor twee cent te leveren. Dit was al
sedert eeuwen op de eilanden gebruikelijk.
Frappant is te lezen hoeveel schepen al vanaf eind 14e
eeuw de tol van Iersekeroord (opgeheven omstreeks 1572)
passeerden, geladen met stokvis, bestemd voor deze ge
westen. Hiermede wordt dan wel bedoeld de echte stok-