ARJEN BÜIJZE: NOG STEEDS MET
ÉÉN BEEN IN DE ZEEUWSE KLEI
10
Cosun Beet
COMPANY
Zeeuwse aardappelen in het Midden-Oosten
Bieten rooien in West-Zeeuws-Vlaanderen
Je eerste stappen op de arbeidsmarkt
Na mijn studie ben ik eerst als inkoop-
en verkoopmedewerker blijven werken
bij het bedrijf waar ik ook mijn
stage had gedaan. Bres Potato is een
aardappel- en uien exportbedrijf. Het
is leuk om te zien wat er met Zeeuwse
landbouwproducten wordt gedaan
en waar die producten terechtkomen.
In mijn stageperiode ben ik in Dubai
(Verenigde Arabische Emiraten) en Irak
geweest waar ze uiteindelijk verpakt
in zakjes op de markt liggen. Ik was
geïnteresseerd in hoe gaat dat hele
Thuis op het landbouw- en loonbedrijf
op Scherpbier is de liefde voor de
agrarische sector hem met de paplepel
ingegoten. Hij doet niets liever dan
bezig zijn op het land. Het is dan
ook niet vreemd dat Arjen Buijze nu
beroepshalve ook in die sector te
vinden is. Alhoewel hij na het behalen
van het vwo-diploma in 2008 nog
niet precies wist welke richting hij op
wilde. Maar na zijn Bachelor Business
Economics aan de Universiteit van
Tilburg koos hij resoluut voor de
Wageningen Universiteit waar hij
afstudeerde als Msc (Master of Science)
Agricultural Economics and Food
Agribusiness.
Waarom koos je bedrijfseconomie?
Ik vond Economie altijd wel interessant
en met bedrijfseconomie heb je
een hele brede basis. Maar om de
accountancy of de financiële wereld in
te gaan trok me toch veel minder. Het
leek me wel leuk om toch iets meer
met landbouw te doen en zo ben ik in
Wageningen terecht gekomen.
Je hebt daar een jaar gewerkt en wat
daarna?
Toen ben ik in een traineeship bij Royal
Cosun terechtgekomen. Daar maakte ik
o.a. kennis met alles wat met het telen
en contracteren van bieten te maken
heeft: de kwaliteit, het bietenzaad en
het leveren van de bieten. Uiteindelijk
kon ik vrij snel daarna aan de slag bij
de Agrarische Dienst met projecten die
gericht waren op allerlei vernieuwingen
in de bietenteelt. Bijvoorbeeld
resistenties in het zaad voor ziekten
en plagen zodat die dan niet zoveel
schade meer kunnen toebrengen aan
de bieten. En technieken zoals het
werken met sensoren en satellieten
om beslissingsondersteunende
Wat waren je ervaringen en hoe worden
die producten daar gebruikt?
In Zeeland zie je ze de container
ingaan en er daar uitkomen. De
vraag was toen hoe de kwaliteit in
de koelcontainer beter geborgd kon
worden. Na het wassen en weken in een
koelcontainer viel de schilkwaliteit van
de aardappelen tegen. Ze gebruiken
de aardappelen en uien meer als een
soort groente. Friet is toch wel een
universeel iets, dat wordt ook in die
landen gegeten. Zelf friet maken is in
opkomst. Gekookte aardappelen zoals
bij ons zie je er niet.
exportproces dan in zijn werk c.q. wat
er allemaal bij komt kijken.
voorzieningen te kunnen maken voor
boeren. Daar is een telefoonapp voor
ontwikkeld. Sinds anderhalf jaar ben
ik manager agronomie waarbij ik de
medewerkers in de buitendienst die
contact hebben met de boeren aanstuur
en daarmee verantwoordelijk voor de
teeltadvisering en het relatiebeheer in
heel Nederland. Verduurzaming is een
belangrijk thema
We streven er in eerste instantie naar
om de opbrengst zo hoog mogelijk
te maken. Zo min mogelijk input per
kg suiker. Resistenties in bietenzaden
zorgen ervoor dat de planten
minder ziek worden zodat er minder
bespuitingen nodig zijn en dus minder
gewasbeschermingsmiddelen om tot
hetzelfde resultaat te kunnen komen.
En we proberen op het goede moment
de juiste middelen te kiezen met de
laagste milieu-impact. Dus zorgen dat
de emissies van die middelen maar ook
van de bemesting zo laag mogelijk zijn
naar de omgeving.
w 'L' -