Nehalennia voorjaar 2015 nr. 187
geleerd had, heeft het aan mij doorgegeven. Ik heb het
mijn zonen Lennard en Henri verteld. Zo blijft de conti
nuïteit gewaarborgd.
Het brood wordt gebakken van gewoon deeg met rozijnen
erin. Vroeger gingen er ook nog stukjes sukade in, maar
tegenwoordig is de jeugd daar niet meer zo op gesteld. Ik
doe er nu kleine stukjes geconfijte sinaasappel in. Ver
der wordt er natuurlijk saffraan toegevoegd. Natuurlijk
gaat er goede roomboter in en als de broden uit de oven
gehaald zijn, wordt de bovenkant ook nog een ingesmeerd
met roomboter. De avond voor het bakken worden de
grammen saffraan afgewogen. Er wordt kokend water op
geschonken en dan moet het een hele nacht trekken.
Saffraan is eigenlijk een gedroogde stamper van een be
paald soort krokus. Het is 'schrêêuwend diere' (heel duur).
Voor een kilo goede kwaliteit betaal je wel zo rond de 2500
euro. Wij kopen het van een handelaar die het betrekt uit
Spanje. Aan een zak saffraan zit ook een loodje van de
Spaanse regering, zodat je weet dat het echt goede kwaliteit
is. Die man heeft ook wel eens geprobeerd ze uit andere
landen rond de Middellandse Zee te betrekken en uit
Afghanistan, maar de monsters waren dan wel goed, maar
als er uiteindelijk geleverd werd, viel de kwaliteit erg tegen.
Onze saffraan is van het merk Mancha, uit Spanje dus; die
is altijd van de beste kwaliteit. Voor de productie in een
paasseizoen hebben we vier kilo nodig, dus reken maar uit.
Voor jullie paasbrood is heel veel belangstelling. Jullie ver
zenden ook naar plaatsen buiten Ouddorp?
Ja, dat is ooit begonnen toen vader een advertentie gezet
had in een eilandelijke krant, ik meen in De Maas- en
Scheldebode of in het Eilanden-Nieuws. In de jaren vijftig
begon dat. Er kwamen toen heel veel bestellingen van
allerlei plaatsen op Goeree-Overflakkee. Er werd toen
elke dag paasbrood gebakken. Het werd in de kelder
opgeslagen, een diepvries had je toen natuurlijk nog niet.
Elke dag ging de voorraad van één dag er weer uit, want
de ruimte was beperkt. Het nieuwe baksel van de dag
ging er dan weer in. Het brood werd ingepakt in papier,
plastic verpakking had je toe ook nog niet. Vervolgens
werden de broden ingepakt in lege kartonnen boter- en
margarinedozen. Mijn moeder hielp daar natuurlijk ook
bij. Bodedienst Hobbel bezorgde de pakketten dan op
het hele eiland. Hobbel adviseerde om eens een adver
tentie in De Rotterdammer, later Trouw, te zetten. Toen
was het hek helemaal van de dam. Er moesten toen ook
pakketten naar plaatsen in heel Nederland verzonden
worden. Sommige mensen Van de overkant' kwamen
de broden ook zelf halen. Zo was er een man uit Anna
Paulownapolder in Noord-Holland, die kwam de be
stelling zelf ophalen. Dat lukte in één dag, maar zodra
hij zijn bestelling had, moest gelijk weer de reis terug
ondernemen. Sommige mensen gingen ook paasbroden
verzenden, bijvoorbeeld naar familie in Canada. De ver
zendkosten zijn dan twee keer zoveel als de prijs van een
brood. Liefst willen mensen van ver de grote broden, die
van 24 en 28 ons. Broden met saffraan blijven minstens
een week langer vers dan die zonder saffraan. Hoe dat
kan is niet goed te verklaren. In het laboratorium van
meelhandel Zeelandia in Zierikzee hebben ze dat wel
eens onderzocht, maar tot een bevredigende verklaring
konden ze niet komen.
Ja, dat verzenden heeft een hoge vlucht genomen. Het
leidt soms ook tot komische situaties, dat verzenden. Zo
kwam er hier eens een vrouw, die wilde een groot brood
opsturen naar Amerika. Zij vroeg of wij het ook vacuüm
konden trekken, zodat het langer vers zou blijven. Wij
konden dat natuurlijk niet. Zij wist wel een oplossing: 'Ik
ga gewoon naar de visboer, die heeft wél zo'n apparaat'.
Dezelfde morgen nog was ze terug met de klacht dat ze
een nieuw brood moest hebben, want dit was een on
deugdelijk exemplaar. Ze liet de platte, in plastic verpakte
koek zien. Ja dat wist ik wel, dat dat zou mislukken: alle
lucht was er gewoon uitgezogen. Het was haar niet uit te
leggen...
Zo rond Pasen moeten er natuurlijk door jullie succes heel
veel paasbroden gebakken worden?
Er gaan dan zo'n vijftig balen meel van vijftig kilo door
heen. We hebben wel eens uitgerekend, als we alle broden
van één paasseizoen achter elkaar zouden leggen, dat zou
dat een afstand worden van dertien kilometer, van hier tot
bijna bij Melissant. Voor de verspreiding is een efficiënt
systeem bedacht. Soms worden er in die tijd door vereni
gingen en kerken acties gevoerd voor goede doelen. Ook
daarvoor worden dan paasbroden geleverd. Een percen
tage van de winst is dan voor het goede doel.
23
Echte bakker Kommer Akershoek, geflankeerd door zijn zonen
Henri en Lennard (foto Hans Kastelein).
Het beroemde saffraanbrood (foto Hans Kastelein).