Nehalennia voorjaar 2015 nr. 187 geleerd had, heeft het aan mij doorgegeven. Ik heb het mijn zonen Lennard en Henri verteld. Zo blijft de conti nuïteit gewaarborgd. Het brood wordt gebakken van gewoon deeg met rozijnen erin. Vroeger gingen er ook nog stukjes sukade in, maar tegenwoordig is de jeugd daar niet meer zo op gesteld. Ik doe er nu kleine stukjes geconfijte sinaasappel in. Ver der wordt er natuurlijk saffraan toegevoegd. Natuurlijk gaat er goede roomboter in en als de broden uit de oven gehaald zijn, wordt de bovenkant ook nog een ingesmeerd met roomboter. De avond voor het bakken worden de grammen saffraan afgewogen. Er wordt kokend water op geschonken en dan moet het een hele nacht trekken. Saffraan is eigenlijk een gedroogde stamper van een be paald soort krokus. Het is 'schrêêuwend diere' (heel duur). Voor een kilo goede kwaliteit betaal je wel zo rond de 2500 euro. Wij kopen het van een handelaar die het betrekt uit Spanje. Aan een zak saffraan zit ook een loodje van de Spaanse regering, zodat je weet dat het echt goede kwaliteit is. Die man heeft ook wel eens geprobeerd ze uit andere landen rond de Middellandse Zee te betrekken en uit Afghanistan, maar de monsters waren dan wel goed, maar als er uiteindelijk geleverd werd, viel de kwaliteit erg tegen. Onze saffraan is van het merk Mancha, uit Spanje dus; die is altijd van de beste kwaliteit. Voor de productie in een paasseizoen hebben we vier kilo nodig, dus reken maar uit. Voor jullie paasbrood is heel veel belangstelling. Jullie ver zenden ook naar plaatsen buiten Ouddorp? Ja, dat is ooit begonnen toen vader een advertentie gezet had in een eilandelijke krant, ik meen in De Maas- en Scheldebode of in het Eilanden-Nieuws. In de jaren vijftig begon dat. Er kwamen toen heel veel bestellingen van allerlei plaatsen op Goeree-Overflakkee. Er werd toen elke dag paasbrood gebakken. Het werd in de kelder opgeslagen, een diepvries had je toen natuurlijk nog niet. Elke dag ging de voorraad van één dag er weer uit, want de ruimte was beperkt. Het nieuwe baksel van de dag ging er dan weer in. Het brood werd ingepakt in papier, plastic verpakking had je toe ook nog niet. Vervolgens werden de broden ingepakt in lege kartonnen boter- en margarinedozen. Mijn moeder hielp daar natuurlijk ook bij. Bodedienst Hobbel bezorgde de pakketten dan op het hele eiland. Hobbel adviseerde om eens een adver tentie in De Rotterdammer, later Trouw, te zetten. Toen was het hek helemaal van de dam. Er moesten toen ook pakketten naar plaatsen in heel Nederland verzonden worden. Sommige mensen Van de overkant' kwamen de broden ook zelf halen. Zo was er een man uit Anna Paulownapolder in Noord-Holland, die kwam de be stelling zelf ophalen. Dat lukte in één dag, maar zodra hij zijn bestelling had, moest gelijk weer de reis terug ondernemen. Sommige mensen gingen ook paasbroden verzenden, bijvoorbeeld naar familie in Canada. De ver zendkosten zijn dan twee keer zoveel als de prijs van een brood. Liefst willen mensen van ver de grote broden, die van 24 en 28 ons. Broden met saffraan blijven minstens een week langer vers dan die zonder saffraan. Hoe dat kan is niet goed te verklaren. In het laboratorium van meelhandel Zeelandia in Zierikzee hebben ze dat wel eens onderzocht, maar tot een bevredigende verklaring konden ze niet komen. Ja, dat verzenden heeft een hoge vlucht genomen. Het leidt soms ook tot komische situaties, dat verzenden. Zo kwam er hier eens een vrouw, die wilde een groot brood opsturen naar Amerika. Zij vroeg of wij het ook vacuüm konden trekken, zodat het langer vers zou blijven. Wij konden dat natuurlijk niet. Zij wist wel een oplossing: 'Ik ga gewoon naar de visboer, die heeft wél zo'n apparaat'. Dezelfde morgen nog was ze terug met de klacht dat ze een nieuw brood moest hebben, want dit was een on deugdelijk exemplaar. Ze liet de platte, in plastic verpakte koek zien. Ja dat wist ik wel, dat dat zou mislukken: alle lucht was er gewoon uitgezogen. Het was haar niet uit te leggen... Zo rond Pasen moeten er natuurlijk door jullie succes heel veel paasbroden gebakken worden? Er gaan dan zo'n vijftig balen meel van vijftig kilo door heen. We hebben wel eens uitgerekend, als we alle broden van één paasseizoen achter elkaar zouden leggen, dat zou dat een afstand worden van dertien kilometer, van hier tot bijna bij Melissant. Voor de verspreiding is een efficiënt systeem bedacht. Soms worden er in die tijd door vereni gingen en kerken acties gevoerd voor goede doelen. Ook daarvoor worden dan paasbroden geleverd. Een percen tage van de winst is dan voor het goede doel. 23 Echte bakker Kommer Akershoek, geflankeerd door zijn zonen Henri en Lennard (foto Hans Kastelein). Het beroemde saffraanbrood (foto Hans Kastelein).

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 2015 | | pagina 25