Van de Zêêuwse Dialectverênigieng zdv L Van de redactiecommissie Als dit nummer bij u in de bus valt is het bijna weer Pasen. In deze aflevering wil ik daarom eens dieper ingaan op paasgebruiken. Uit een reactie op de voorplaat van de vorige aflevering blijkt dat de afbeelding van de oude nieuwjaarskaart in de smaak viel. Verderop in dit nummer kom ik er nog uitgebreider op terug. De redactie vindt het altijd fijn om reacties te ontvangen, want daaraan kunnen we merken of we op de goede weg zijn. Toen ik nog eens in het oude album bladerde waaruit de nieuwjaarskaarten van het vorige nummer afkomstig waren, trof ik ook nog een drietal paaskaarten aan, met teksten als 'Gelukkig Paaschfeest'. De poststempels zijn van 1939, 1940 en die met de twee kuikens draagt een post stempel van 1943. Dat is een kaart verstuurd door juffrouw Pino uit Rotterdam. Zij was een wat statig dametje met een dophoedje op het hoofd, met zon wiek eraan. Ze was vertegenwoordigster voor Crackfree en SB-stijfsel. Mijn vader had destijds een handeltje opgebouwd in kruide nierswaren en juffrouw Pino gebruikte tussen de middag bij ons altijd de warme maaltijd als ze Ouddorp bezocht. Op de achterkant van de paaskaart bedankt ze voor de Zêêuwse Dialect Verênigieng 16 toegestuurde spullen. Vader had haar een pakket met aardappels en uien uit de tuin, een paasbrood en wat worst en spek van het geslachte varken gestuurd. Het was oorlog en in Rotterdam begon het voedsel al schaars te worden. Het versturen van paaswensen is een hele tijd in onbruik geweest, maar tegenwoordig zijn tegen Pasen weer volop paaskaarten te koop. In de Ouddorpse boekhandel vertelde de verkoopster mij dat het vooral Duitsers zijn die ze ko pen en versturen. Ja, veel paasgebruiken hadden met voed sel te maken, tegenwoordig is dat nog zo. De chocolade paaseitjes lagen dit jaar al net na Nieuwjaar in de super markten, want met Pasen hoort een ei er altijd bij. Kuikens, eieren en brood zijn vruchtbaarheidssymbolen. Ze stonden voor het begin en de voortgang van de levenscyclus. En dan het speciale paasbrood, sinds mensen heugenis gegeten. In Ouddorp was dat brood met krenten en rozijnen, felgeel gekleurd door de toevoeging van saffraan. Echte bak ker Kommer Akershoek uit Ouddorp werd door het Productschap vorig jaar zelfs uitge roepen tot de beste bakker van Nederland van paasbrood. Zijn broden worden tegen Pasen ^Paasfeest

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 2015 | | pagina 18