Van de Zêêuwse Dialectverênigieng
zdv
L
Van de redactiecommissie
Als dit nummer bij u in de bus valt is het bijna weer Pasen.
In deze aflevering wil ik daarom eens dieper ingaan op
paasgebruiken. Uit een reactie op de voorplaat van de
vorige aflevering blijkt dat de afbeelding van de oude
nieuwjaarskaart in de smaak viel. Verderop in dit nummer
kom ik er nog uitgebreider op terug. De redactie vindt het
altijd fijn om reacties te ontvangen, want daaraan kunnen
we merken of we op de goede weg zijn.
Toen ik nog eens in het oude album bladerde waaruit
de nieuwjaarskaarten van het vorige nummer afkomstig
waren, trof ik ook nog een drietal paaskaarten aan, met
teksten als 'Gelukkig Paaschfeest'. De poststempels zijn van
1939, 1940 en die met de twee kuikens draagt een post
stempel van 1943. Dat is een kaart verstuurd door juffrouw
Pino uit Rotterdam. Zij was een wat statig dametje met
een dophoedje op het hoofd, met zon wiek eraan. Ze was
vertegenwoordigster voor Crackfree en SB-stijfsel. Mijn
vader had destijds een handeltje opgebouwd in kruide
nierswaren en juffrouw Pino gebruikte tussen de middag
bij ons altijd de warme maaltijd als ze Ouddorp bezocht.
Op de achterkant van de paaskaart bedankt ze voor de
Zêêuwse Dialect
Verênigieng
16
toegestuurde spullen. Vader had haar een pakket met
aardappels en uien uit de tuin, een paasbrood en wat worst
en spek van het geslachte varken gestuurd. Het was oorlog
en in Rotterdam begon het voedsel al schaars te worden.
Het versturen van paaswensen is een hele tijd in onbruik
geweest, maar tegenwoordig zijn tegen Pasen weer volop
paaskaarten te koop. In de Ouddorpse boekhandel vertelde
de verkoopster mij dat het vooral Duitsers zijn die ze ko
pen en versturen. Ja, veel paasgebruiken hadden met voed
sel te maken, tegenwoordig is dat nog zo. De chocolade
paaseitjes lagen dit jaar al net na Nieuwjaar in de super
markten, want met Pasen hoort een ei er altijd bij. Kuikens,
eieren en brood zijn vruchtbaarheidssymbolen. Ze stonden
voor het begin en de voortgang van de levenscyclus.
En dan het speciale paasbrood, sinds mensen
heugenis gegeten. In Ouddorp was dat brood
met krenten en rozijnen, felgeel gekleurd
door de toevoeging van saffraan. Echte bak
ker Kommer Akershoek uit Ouddorp werd
door het Productschap vorig jaar zelfs uitge
roepen tot de beste bakker van Nederland van
paasbrood. Zijn broden worden tegen Pasen
^Paasfeest