Di Wimouf
LEVENSMIDDELEN
KIEKPLAETE
KOOKDEMONSTRATIES
Aflevering 161 herfst 2008
lijkt je dat geen goed idee?
En verder zou ik nog graag een Zeeuws fotoboek maken met de
dialectonderschriften. En dan niet alleen museale onderwerpen, maar ook
natuur en folklore erbij betrekken. Misschien had ik dat al eerder moeten
noemen: dialectbevordering. Daar heb ik ook nog wel een paar leuke
ideetjes voor.
Het lijkt me een prima gedachte het interview nu af te sluiten. Als een soort
open einde. De wind is ondertussen wat opgestoken en ik moet nog een heel
eind rijden. Meer dan een uur. Ik realiseer me dat we beiden aan de rand van
het Zeeuwse dialectgebied wonen en dat het dialect daar nog heel levendig is.
Gelukkig maar. Van Dale woonde per slot van rekening ook aan de rand van
Nederland, peins ik terwijl ik richting Westerscheldetunnel rij. Dertig jaar in
de redactie van Nehalennia, da's daerom ook nii niks.
Pau Heerschap, Ouddorp
Indisch eten
Het is tegenwoordig heel normaal
dat je in Nederland een maaltijd
haalt bij de Chinees en gaat eten in
een Thais, Egyptisch, Grieks,
Vietnamees, Indisch, Mexicaans of
Italiaans restaurant. Er is een keur
aan restaurants in Nederland. Er
zijn ook talrijke kookboeken te
koop over exotisch voedsel. Er is
in ons land eigenlijk niemand meer
die niet eens een keer 'vreemd'
gegeten heeft.
Toch is er een tijd geweest dat dit
niet zo was. In 1931 stond
bijgaande advertentie van
warenhuis De Bijenkorf over
kennismaken met Indisch eten in
de kranten. Deze afbeelding staat
niet zo maar in Nehalenniamaar
het is de eerste 'kiekplaetevan een
nieuwe vragenrubriek. Naast de
gebruikelijke vragenlijst zal er
vanaf nu in Nehalennia steeds een
afbeelding staan om een reactie
van u over een bepaald onderwerp
uit te lokken.
Het eerste onderwerp is Indisch
eten. Wat komt er bij u boven als u
naar deze advertentie kijkt?
Wanneer at u voor het eerst
ONZE AFDEEUNG
4°E ETAGE
WU VANAF MOSGEN
.vw^CKKn
'..jfSFAN 10-12 EN VAN 3-5 UUR
VXNEENIGE INDISCHE GERECHTEN
KROEPOEK OEDANG,
BAMI, NASSI GORENG
WELKE TEVENS TER PLAAT.
SE GEPROEFD KUNNEN WORDB*
SAMBALS, dh». «rt. p. a 0.33
BOEMBOES, «|lv. *rtp.fL 0.32
SIROPEN, dfvT'jmaken
Vl Ré*ch 1.80
SIROPEN, dlv. smeken
per (latch 0.73
KETJAPS I p, »/l ft 0.63
KETJAPS II p. V< 0.80
KETJAPS Ip.'/,1L 1.23
KETJAPS n p. I/, fl. .0.98
TJAMPOER ADO EK,
pt flatch 0.88
KERRIE OJAWA, per
ilesch.2.00 0.60 0.18
PETEH ASSIN per flesch
200 0.65 0.40
KLAPPEROLIE,p.fl.0.80 0.4O
MANISANS. per Heseh 0.70
PETIS OEDANG
(SIDHOARDJO) p.pot 0.03
AGAR AGAR per «tang 0.12
KRUIDEN, dhr. *rt par
lood0.00
KLOWAKS NOTEN, 8
KEMIRIES NOTEN, 12
•tuk»0.10
TEMPEH par cm» 0.38
KROEPOEK OEDANG
per c-oi0.43
KROEPOEK Stdhoerdio
per en»0.30
KROEPOEK MEUNDJO
per cm»0.38
KROEPOEK (KAN, per
©ex0.40
TENGTENG KATJANG
per ont0.84
TENG TENG WIDJENG
per on*0.34
GOELALIE per on. 0.40
ASSEMKOEKJES p. on» 0.43
GECONFUTE ASSEM.
per om0.38
KLAPPER per pond 0.40
MIE, per pond
IN ONZE LUNCHROOM
§e Etage, serveèren wij vanaf
dien datum de volgende Indische
schotels:
SAJOUR ASSEM TOMATE
NASSI GORENG
BAMI
BABI KETJAP
KERRIE BENGAIA
AJAM RIETJA ENZ
opgediend door Indische bedienden
-QOTTeonn m