Aflevering 157 najaar 2007 die te beluisteren zijn in de tentoonstelling zelf. Deze dvd is te bestellen bij de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. Zoals vorige keer al gemeld is, is ook de dialectkrant klaar. U kunt deze bestellen bij de SCEZ of via uw bibliotheek. De krant is gratis. Leerkrachten die deze krant in de klas willen gebruiken, kunnen contact opnemen met de consulent streektalen via e-mail v.de.tier@scez.nl of telefonisch 0118- 670883. Zing Zeeuws Was u er ook bij vorig jaar in november toen de eerste editie van Zing Zeeuws plaatsvond? Het was een mooie afsluiting van een jaar hard werken door de Zeeuwse Taele en de SCEZ onder de bezielende leiding van Joop van de Bremen. Omdat de eerste editie van dit evenement zo'n succes werd, is beslist om volgend jaar weer een Zing Zeeuws te organiseren. Binnenkort hoort u daar meer over, maar misschien kunt u nu al 15 november 2008 in uw agenda noteren. Op die avond willen we immers de tweede editie van Zing Zeeuws afsluiten. Veronique De Tier VANUIT DE REGIO'S Goeree-Overflakkee Menukaart in dialect Dialect is nu ook doorgedrongen tot de menukaart van een restaurant op Goeree. Sinds kort is Cees van der Bok, eigenaar van Hotel Café Restaurant Akershoek in de ring van Ouddorp, ook huurder van de eetgelegenheid in de visafslag van Stellendam. Natuurlijk staan op de menukaart van een restaurant dat als de brug van een schip op het dak van de visafslag gesitueerd is, veel visspecialiteiten. Het leek Cees, ras-Ouddorper, een aardig idee om de menukaart in zijn moerstaal op te stellen. Dat zou voor vreemdelingen wel wat problemen kunnen opleveren, maar een zakelijke Nederlandse vertaling onder de gerechten biedt dan uitkomst. Voor de juiste schrijfwijze van het dialect raadpleegde hij de ZVD. Het mag gezegd worden dat het resultaat heel vermakelijk is. Al voor er iets op tafel staat, worden de gerechten met smaak gelezen. Dat toonde een test onder de eerste bezoekers aan. Enkele 'proeven' uit de kaart: Voorgerechten Gornet hier van 't durp mit 'n sausie wêêr 'n bee'ie stérken drank in zit Stellendamse garnalen met cocktailsaus Gedraogde hamme van de zolderbalke mit meloene Gedroogde ham met meloen Grööte gornetten mit knoflaok in rööie pepers. Drieje krie j' 'r. Je mot deze zelf wel pelle Gamba's in pittige knoflookolie We hè ze aok nog gepeld, mit dezelfde saus

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 2007 | | pagina 30