Lamswaarde/Kuitaart), ZVO-zd. (Cg.: Clinge, Kw.: Koewacht. Ovs.: Overslag, Zdp.: Zuiddorpe),
G-Ofl. (Odp.: Ouddorp).
Hoe noemt u in uw dialect?
31.Een haringachtige vis die maar 17 cm wordt en in grote scholen rondzwemt? Hij heeft een
blauwgroene rugzijde, die overgaat naar zilverwit op de buikzijde. Hij wordt meestal gerookt
gegeten en tegenwoordig ook vaak gegrild. 'aerieng W. (Amd); Z.B. gêêp(e){Ier.
makrêêl; Kwd.); T. sprot (Ovm.; Phi.; Po.); Z.V.W. (Cz./Zzd. sprot. Nvt. aeriengLvH. (Klz.
sprotZVO-zd (Kw. eirinkOvs. en Zdp. sprot); Gofl. (Odp. sprot);
32.Een kabeljauwachtige vis met op de flanken boven de borstvin een grote, zwarte vlek die
eruit ziet als een duimafdruk, en een zwarte zijlijn? De vis is niet zo duur; hij wordt dikwijls
gepocheerd of in de oven gebakken. Z.B. schel(le)vis (Ier., aantek: de zwarte vlek die eruit ziet
als een duimafdruk wordt
de duum van Petrus genoemd; Ktg.); T. (Ovm.; Phi.; Po.; Scherp.); Gofl. (Odp.);
33.Een kabeljauwachtige vis die ongeveer 45 cm wordt? De rug van de vis is groen-blauw
gekleurd; flanken en buik zijn zilverachtig. Het vlees van de vis is licht verteerbaar en wordt
als gezond beschouwd. wijti(e)ng Z.B. (Ier. ook koolvis); T. (Ovm.; Phi. ook stêênbolk; Po.);
Gofl. (Odp. bolk);
34.Een grote kabeljauwachtige (1 meter en meer) met een opvallende zijlijn? Zijn rug is
bruin- tot groenachtig; de buik is wit. leng(e) Z.B. (Ier.; Ktg. kabeljauw); T. (Phi.; Po.); Z.V.W.
(Nvt.);
35.De ruitvormige, afgeplatte vis, met een lange, dunne staart en verbrede borst- en
buikvinnen, die met de kop vergroeid zijn? Enkel die grote vinnen worden opgegeten, rog(ge)
W. (Amd.); Z.B. (Ovz./Dw.; Ier.; Kwd.; Ktg.); T. (Ovm.; Phi.; Po.; Scherp.; Tin.); Z.V.W.
(Cz./Zzd.; Nvt.); LvH. (Klz.); Gofl. (Odp.);
36.Een borstvin van een rog? De vin bevat wit vlees, rond waaiervormige dunne graten.
roggevleugelftje Z.B. (Ovz./Dw; Hrh.; Ier. 'n middenstik, aantek: de waaiervormige dunnen
graten=kraakbeen kroke; Kwd.); T. (Ovm.; Phi. ook krokkebêên; Po.); Z.V.W. (Cz./Zzd.); Gofl.
(Odp.);
37.De vis met een puntige kop en een oranjerode rugzijde? De flanken zijn roze gekleurd en
de buik is zilverachtig. De rand van het kieuwdeksel is helder rood. Hij heeft vast en licht
rozig wit vlees met veel smaak; zijn schubben zijn hard.
Hij wordt vooral in filets verkocht en wordt gebakken of gestoofd. Z.B. (rooie) pödn (Ovz./Dw.;
Hrh.; Ier. 'n erder; Kwd.) T. röódbaers (Ovm.; Phi. ook steur; Po.); Z.V.W. (Nvt. rooie pödn);
ZVO-zd (Kw. zalm);
38.De vis die tot 50 cm lang wordt, met zilverkleurige flanken en blauwgroene strepen? De vis
wordt meestal gerookt gegeten en in blik verkocht, makrêêl, mekrêêl Z.B. (Ovz./Dw.; Hrh.; Ier.;
Kwd.; Ktg.); T. (Ovm.; Phi. ook gorsmakrêêl; Po.); Z.V.W. (Nvt. aerienk); LvH. (Klz. makreel);
ZVO-zd (Ovs; Zdp); Gofl. (Odp.);
39.Een platvis met een ruitvormig tot rond lichaam zonder schubben? Hij is bedekt met
stompe, benige doornen, bot W. (Amd.); Z.B. (Ier. 'n pielstaert; Kwd. knor'aene); T. tarbot
(Ovm.; Phi.; Po.); Gofl. (Odp. tarbot);
40.De grote zeevis met erg mooi wit vlees dat meestal in plakjes wordt verkocht? Hij wordt
dikwijls gerookt gegeten. Hij heeft een erg typische, zoute smaak, kabbeljauw W.(Amd.);
'eilbot, heilbot Z.B. (Ier.; gerookt is het herokten 'eilbot; Kwd.); T. (Ovm.; Phi. ook zêêwolf; Po.);
Z.V.W. (Nvt. tarbot); Gofl. (Odp. heilbot).
41 De langwerpige vis die tot 80 cm lang kan worden, met een stompe kop en een ronde snuit?
De bovenzijde van zijn lichaam is grijsbruin, met kleine, donkere vlekken. Z.B. (Ier. 'n
66