Het algemeen bekende stuk pluimvee, dat gekweekt wordt om zijn vlees en zijn eieren? W., T. en SchD. 'oe:n(e)~, ZVW., LvA., LvH. en ZVO-zd.: oender'oendere, kiekenGOfl. i. ewn.Wat is het oude woord voor dat stuk pluimvee in het algemeen? Bv. In het zinnetje: 'Geef a restjes maar aan ded'oen(w)ders Zeeland algemeen. T. (Scherp.: an d aders en de tieken). VPut.: tieken. 6. Wat is het jongere woord? Kip Zeeland algemeen. ZB. (RIL: tjoeksjeT. (Mtd.: tiekje)', SchD. (C I.: tjoeke)', LvH. (Lam./Kt.: kieken). VPut.: keppes. 6t Een jonge kip (vroeger steeds een haantje), die dient om gebakken te worden? W. (Ok. en 0 b.: 'n gebraejen)'aentje', Ok. ook braadkuikenZB. (Bsl. en Ha.: jonge aenenDw.: 'oentje', H :iIer., Kwd. en Ovz.: 'aentje', Kn.: joenge slacht'aenen)-, T. (jong) 'aentje (Mtd.; Ovm.; Phi.. Po. e: Scherp.: mest'aentje)', SchD. (Bns.: mest'aene', Otl.: braed'aentje', Zr.: jong 'aentje)', ZVW. ,/Zzd. en Gde./Nvt: poelje, poelie', Nvt.: slacht'aontjes)\ LvA. (Ax.: poelie)', LvH. (Hek.: si ht'aon\ Lam./Kt.: piepkieken)', ZVO-zd (Kw.: 'aontjen: Ovs.: braoikiekeir, Zdp.: jongen 'aone)\ C tfl. (Odp.: slachthoewn); 6 Een oude legkip, waarvan bouillon gemaakt wordt? W. (Kod. aantek.: wij hadden thuis een c d 'oen die naebie gin eiers mi leide mèr 'êêl geschikt was om te broe:n, die noemde me ouw opoe', 0 en Osb.: soepkip, oud 'oen)', ZB. oud 'oen (Bsl.; Dw.; Gpol., Hrh. en Ril. ook: soep'oen'. Ha.; Kn. en Kwd.: soepkip(pe)', Ndp.; Ovz.); T. (Mtd.: slacht'oen', aantek. Ovm.: 'oenders van de is tijdelijk, a ze in de rui bin, en uut de leg bin ze oud', Phi.: soepkip', Po. en Tin.: soep'oen)', iD. (Bns., Otl., Rns. en Zr.: soepkippe, n 'oen vod de soep', Nwk.: soep'oene)\ ZVW. (Cz./Zzd.: ciw 'oender, Nvt.: soepkip)', LvH. (Hek.: soep'oender, Klz.: soepkipLam./Kt.: soepkieken, p'oenderZVO-zd. soepkieken (Cg.; Ovs.; Kw.: ouw 'oender, Zdp.); Welk algemeen woord gebruikt u voor de soorten vlees die als broodbeleg gebruikt irden? Bróódjbeleg W. (Amd.: woste; Ok. ook vleiswaeren, bróödvleis, beleg', Osb.: êswaren)', ZB. (Bsl.; Dw.. Hrh., Kn., Ndp. en Ril.: vlêêswaeren; Gpol.; Ha.: 'amme; Hrh. en vd. ook sniewaeren', Ovz.: snievlêês)', T. (Mtd., Phi. en Po./Scherp. sniewaeren', Ovm.: ■iswaeren', Po.); SchD. (Bns. en Nwk. vleiswaren; Otl.; Zr.: vleisbeleg)', ZVW. (Cz./Zzd.; Ie./Nvt.: boter'amwoste', Nvt. ook sniejvlêês)', LvA. (Ax.: toespieze)', LvH. (Hek.; Klz. en :m./Kt.: vlêês voor op 't bróód)', ZVO-zd. (Cg.: snijvlêês', Kw.: botramvlêês', Ovs. en Zdp.: ijvlêês); GOfl. (Odp.: vleiswaeren)', s u in uw dialect nog andere benamingen kent voor stukken vlees, gelieve dan de woorden de betekenis ervan te noteren. W. (Ok.: pier naai toegestopte milt, kop: hoofdkaas, indien jn bijgevoegd is het zuurzulf, Osb.: 'n baeken spek: een groot stuk spek); ZB. (Gpol.: zóó, kop organen van een varken die gekookt worden voor de bereiding van worst, de bouillon die erblijft noemt men zdö-soepe\ gebakke dermen', krupje spek: stukje uitgebakken spek; Hrh.: óren en pööten, en de snuut, voe in de snert', vosse soppen: pekelvlees gekookt met stoofpeertjes raapjes; zöó-soepe: gekookt van de varkenskop in een grote ketel met wat slachtafval. De hele iurt werd bedacht met deze soep. voorraad genoeg; 'n baeken spek: rechthoekige stukken vet spek. ;rst gingen die 6 weken in de pekel in de spekstange, een groot houten vat. Daarna werden de ukken voorzien van een touwtje om op te hangen om het drogen.In diezelfde stange ook de 'dóren pödten voe de snert', Ier.: rubbetjes: werden gekookt van 't vèrken; Kn.: juunbuuze: frikandel, 'hertswoord; kruppe: zwoerd; kap'oene: gecastreerde haan; stropievet: stroopvet, vet dat hterblijft van het bakken van kaantjes en dan vermengen met stroop heerlijk; Ndp.: oliebollen werden in de 2e wereldoorlog gebakken in dermvet, vet wat uit de gekookte en daarna gebakken ■armen kwam; poten en 'öoren noemden we 'uspot)\ T. (Phi.: 'ieltje: de 'elleboog' van een arkensachterpoot; smullen, smalletjes: gekookte en gebakken varkensdarmen; Po.: lichte woste: longen, spek, evt. stukjes vlees en hart, werd meestal gebakken; Scherp.: lichte woste wier gemaekt 63

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 2005 | | pagina 65