daegen na de slacht aete m 'n 'aes en bieft, dat gierig nie in 't zout. Ok aete m 'n dan de 'essens en lever)\ SchD. (Bns. en Rns. ook gezoute vleisOtl.: zout vleisZr.); LvH. gepekeld vlêês (Hek.; KL Lam./Kt. ook zout -); ZVO-zd. (Kw. ook gepekeld vlêêsOvs.; Zdp.: gezaaten vlêês); 17. Vlees dat dient om gekookt te worden? W. (Ok.: rollaode; Osb.: 'tfosse goed); Hrh., Ndp. en Ovz.: vlêês'uspot; Ier. en RIL: kookvlêês; Kn.; Kwd.: vlêês); T. stoofvleis (Mtd.; Phi.: de koeie- vèrkestonge; Po./Scherp.; Tin.: kookx'leis); SchD. (Otl.: kookvleis; Rns.: sudderlappen; Zr: sudden'leisZVW. kookvleis (Cz./Zzd.; Nvt. ook poulet); ZVO-zd. (Cg.: nekvlêês; Zdp soepvlêês); GOfl. (Odp. kookvleis); 18. Vlees dat dient om gebakken of gebraden te worden? Baklapjes W. (Kod.; Ok.: braedvlei krippen); ZB. (Bsl.: kruppen; Dw. en Hrh.: vlêês; Ier. en RIL: braedvlêês); T. (Ovm.: braailappe Phi. en Tin.: braejvleis); SchD. (Bns.: braedvleis; Otl.: bakvleis); ZVW. braod-, bakvleis (Cz./Zzd Nvt.); ZVO-zd. (Cg.: rosbief; Ovs. en Zdp.: braoistiksken); GOfl. (Odp.: braedvleis); 19. In blik ingemaakt rundvlees? Het werd bekend tijdens de tweede wereldoorlog via t e Amerikaanse soldaten. Cornèd (bief) Zeeland algemeen. ZB. (Ha.: vlêês in blik); T. (Phi. oc k pork); ZVW. (Cz./Zzd.: vleis in blik. pork, meat, corned beef; Nvt. ook bussevlêês); Lvl (Lam./Kt.: bus(sen)vlêês); 20. Vlees dat in een mengeling van olie, azijn, kruiden,... werd gelegd om de smaak daarva i op te nemen? Gemarineerd vlêês vleis W. (Ok. ook kaekvleis, strottevleis); ZB. (aantek. voi r Hrh., Ndp. en Ovz.: onbekend, wel werden dermen ingelegd); SchD. ook - vleis (Bns.: zure zul'; Otl.; Zr.); ZVW. (Nvt.); LvH. (Lam./Kt.: zuur vlêês); ZVO-zd. (Cg.; Kw.; Ovs.; Zdp.) 21. De schoongemaakte dunne darm van een varken die gebruikt wordt om als omhulsel va t worst te dienen? Dèr(re)m, darem, dèrem, dèrms Zeeland algemeen ZB. (Dw., Hrh. en Ndp. ooi dermvel; Gpol. en Ktg. ook vel); SchD. (Bns.: klurken); LvH. woste-vel (Hek.; Klz.; Lam./Kt.) ZVO-zd. (Cg.: snaren; Ovs.: wustevellen; Zdp.: wostevellen); 22. Zwarte worst, bereid met gehakt en bloed, met een dunne varkensdarm als omhulsel? Bloedwost(e) Zeeland algemeen. ZVW. (Cz./Zzd.: bloedwoste mee spek en juun). LvH. (Hek. en Lam./Kt.: (bloed)mjèrren: bloedworst met spek, maar zonder gehakt, zowel hartig als gezoeti. ZVO-zd. (Cg. en Kw.: beuling; Ovs. en Zdp.: bloewuste); GOfl. (Odp.: bloeworste); 23. Dikke zwarte worst, bereid met grof gehakt en bloed, met een dikke varkensdarm a s omhulsel? Bloedwost(e) Zeeland algemeen.W. (Ok.: bakbloedwoste); ZB. (Hrh. aantek.: weid ook aan de zoldering gedroogd); ZVO-zd. (Cg.: bloedpens, bakbloedworst); GOfl. (Odp bloeworste); 24. Worst bereid met lever? Leverwost(e), -wuste Zeeland algemeen. T. (Ovm.: de lichte). Lvl (Lam./Kt. ook leversaucis). 25. Worst met een opvallende witte kleur, die vaak boven een open vuur (vb. barbecue) wore t klaargemaakt, maar ook rauw gegeten kan worden? Witte wost(e)W. (Ok.: grilwost, aantek.: is niet rauw maar voorgekookt; Osb.); ZB. (Ha.; Hrh., Kwd. en Ovz.: barbecue-woste); T. (Tin wosjes); SchD. (Bns. en Zr.: vosse woste, verse woste; Rns.: vette woste); ZVW. dróge wosie (Cz./Zzd.; Nvt.: barbecue-woste); ZVO-zd. (Cg.: witte pensen); GOfl. (Odp.: leverworste); 26. Mengsel van kleine stukjes vlees (vooral van de kop van een varken) en gelatine, dat in ee t vuurvaste schotel wordt gebakken en vaak als beleg op boterhammen wordt gebruikt? W. Kon (Kod.: poskop; Mik.; Ok. ook zult; Osb.); ZB. poskop (Bsl.; Dw., Hrh., Kwd., Ndp. en Ovz: preskop; Gpol.; Ha.; Hrh. ook poskop; Ier.; Kn.; Ktg.; RIL); T. peskop (Mtd.; Ovm. en Po./Scherp zult; Phi.; Po. ook pestkop, poskop; Tin.: paskop); SchD. (pos)kop (Bns.; Nwk.; Otl.; Rns.; Zr. ZVW postekop (Cz./Zzd.; Nvt.; Gde./Nvt.: 'öófflakke); LvA. (Ax.: zie aantekening na vraag 68 LvH. (Hek.: geroost; Lam./Kt.: preskop); ZVO-zd 'uëfflakke (Kw.; Ovs. aantek. Ovs.: dit spi l wordt niet in een vuurvaste schotel gebakken, maar in een grote ketel gekookt en dan in een schotel of kom gegoten; Zdp.); GOfl. (Odp.: zult); 58

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 2005 | | pagina 60