ste; Ier.: gemaelen biefstukT. (Anl.: wosteballetjeMtd., Po. en Tin.: wostekoeke; Phi.: ook nburger); SchD. (Otl.; Rns. en Zr.: 'amburger, Rns.: vroeger ge'akt); ZVW. wostekoeke (Cz./Zzd.; t.: hamburger, Gde./Nvt.: tartaorLvH. (Lam./Kt.: ne schijf gekapt); ZVO-zd. (Cg.: hamburger ijs bestaande uit een toegebonden gereinigde dunne varkensdarm waarin gemalen vlees v rd geduwd en die gebakken wordt in de pan? Wost(e) W. (Amd.; Kod.: sausijsjesMik.: niere ver-, verse Ok. ook braed-, gestopte -; Osb.: witte wost, van de nieren); ZB. (Bsl.Dw. en Hrh., i p. en RIL: dermwoste; Gpol.. Ha. en Ier.: vosse -, gestopte -; Hrh. en Ndp. ook drööge wosteKn. e, Ovz.: dermwosteKtg.: wosteKwd. en Ovz.: 'n slange woste); T. (Anl., Phi., Po. en Scherp.: i ste in den daerm; aantek. Scherp.: 't wier ok gekookt g éte, meegekookt mi sniebónen; Mtd.: ste; Ovm.: woste uut den derrem; Tin.); SchD. dermwoste (Bns. ook bakwoste in d'n daerm N k.; Otl.: woste uut de daermen; Rns.; Zr.: rolpaens); ZVW. (Cz./Zzd. vosse zoppen; Gde./Nvt.; t. ook bakwoste); LvA. (Ax.); LvH. (Hek.; Klz.; Lam./Kt.: rolpens); ZVO-zd. (Cg.: worst; Kw. e Qvs.: wuste; Zdp.: braoiwoste); GOfl. (Odp. worste); Vput: vorse worst. hakt, opgemaakt met o.a. eieren en paneermeel, dat in de vorm van een brood(je) in de n gebakken wordt? Het wordt warm of koud gegeten, bv. bij aardappelen of bij de t erham. W. (Ok.: wostebolle, gebraeie gehakt); ZB. (Bsl, Hrh. en Kwd.: wostebröód; Gpol.: i 7e woste; RIL: broodje woste); T. (Phi.: gehaktbroodje; Po./Scherp.: gebraje gehakt; Tin.: stebal); SchD. (Bns.: gebraeie gehakt; Rns.: ge'akt); ZVW. balie gehakt (Cz./Zzd.; Nvt.: iraoi'n gehakt,gehaktbrood); LvA. (Ax.: gebraoien gehakt); LvH. (Klz.: gehakt; Lam./Kt.: apt bróód); ZVO-zd. fricandon (Cg.; Kw.; Ovs.; Zdp.: bal gekapt); GOfl. (Odp.: bröö'ie hakt); malen biefstuk, zonder kruiden of mayonaise. Het wordt rauw of gebakken gegeten. rtaar, tartaor W. (Kod.; Ok.); ZB. (Bsl.: duitse biefstuk; Dw.; Gpol.; Hrh.; Ier. en Ovz.: gemaele i f(stuk); Kn.; Kwd.; Ndp.; RIL: filet americain); T. (Mtd.; Ovm.; Phi. en Po./Scherp.: tartaar); ;D. (Bns.: biefstuk tartaar; Rns.ook gemaele vleis; Zr.); ZVW (Cz./Zzd.; Nvt.); LvH. (Hek.; n./Kt.); ZVO-zd. (Ovs.; Zdp.); malen biefstuk toebereid met mayonaise, ei, kruiden e.d. Het wordt vooral gebruikt als oodbeleg of in koude schotels. Filet americain W. (Ok.); ZB. (Bsl.; Dw.; Hrh.: duitse biefstuk; gekruid gehakt; Kn.: préparé; Kwd.; Ndp.; Ovz.); T. (Phi.: duitse biefstuk); SchD. (Bns.; Zr.: .areslae); ZVW. (Nvt.); LvA. (aantek. Ax.: werd bij mij thuis door moeder zelf gemaakt met ter, zout, een fijn gesnipperd uitje en een beetje olie er bij om het smeuig te maken. Wij noemden broodbeleg préparé); LvH. (Lam./Kt.filet); ZVO-zd. (Ovs. en Zdp. ook préparé); Vlees dat gebruikt wordt om in water af te koken, en bv. soep extra smaak te geven? epvlêês, soepvleis Zeeland algemeen. W. (Kod.: poulèt; Mik.: schienkel); ZB. (Hrh. ook zóó); T. in. ook schienkel atter nog bêên an zat); SchD. (Bns. ook schienkelvleis); ZVW. (Gde. en Nvt. kpoulet); LvA. (Ax.: ook poelet); ZVO-zd. (Cg.: nekvlêês; Ovs. ook boelie); Vlees dat gedroogd werd? ZB. (Bsl.: dróge woste; Dw., Hrh.. Kwd. en Ndp.: gedroogde nme; Ha. en Ovz.: 'amme; Ier.: gerokt vlêês, gerokte 'amme; RIL: gedroogd vlêês); T. (Ovm.: okvleis); SchD. (Bns.: rauwe ham, woste); ZVW. (Nvt.: röökvleis, gedroogde 'amme); LvH. lek.gedroogd vlêês, bv. drööge wosten; Lam./Kt.: dröögvlêês); ZVO-zd. (Zdp.: gedruëgd vlêês); )fl. (Odp. gedraogd vleis); Vlees dat boven een vuur werd gehangen om het langer te kunnen bewaren? Gerö(ö)kt êês vleis, röökvlêês röökx'leis Zeeland algemeen. W. (Ok. ook röökspek, -'ammen); ZB. (Ier.: dröögd vlêês); ZVO-zd (Ovs. en Zdp.: geruëkt vlêês); GOfl. (Odp. geraokt vleis); Vlees dat een tijdje in pekel of zout werd bewaard? Pekelvlêês, pekelvleis Zeeland algemeen. W. (Ok. ook -spek, gezoute krippen, gezoute 'amme); ZB. (Ha., Hrh.. Kwd., Ndp. en Ovz. ook spot; RIL: gezouten vlêês); T. (Anl.: gezoute vleis; Phi. ook 'uspot; Po./Scherp. ook knuven; intek. Scherp.aol 't vleis van de 'uusslacht vèrkewier een paer weken in 't zout geleid. De êêste

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 2005 | | pagina 59