Gebruikte afkortingen: W. (Amd.: Arnemuiden. Bgk.: Biggekerke. Kod.: Koudekerke, Mik.: Meliskerke. Ok.: Oostkapelle Osb.: Oost-Souburg), Z.B. (Bsl.: Borssele, Gpol.: 's-Gravenpolder, Ha.: 's-Heerarendskerke, Hrh 's-Heerenhoek. Ier.: Yerseke, Kn.: Kruiningen, Kpl.: Kapelle, Ktg.: Kloetinge, Kwd Kwadendamme, Ndp.: Nieuwdorp. Ovz./Dw.: Ovezande/Driewegen. Ril.: Rilland), N.B. (Kg Kortgene, Ks.: Kats), T./Phi. (Ank: St. Annaland. Mtd.: St. Maartensdijk, Ovm.: Oud-Vossemeei Po.: Poortvliet, Scherp.: Scherpenisse, Tin.: Tolen-stad, Phi.: St. Philipsland. Svn.: Stavenisse) Sch-D. (Bns.: Bruinisse, Bwh.: Brouwershaven, Hsd.: Haamstede, Nwk.: Nieuwerkerk, Otl. Oosterland. Rns.: Renesse, Zr.: Zierikzee), Z.V.W. Cz.: Cadzand, Nvt.: Nieuwvliet, Gde.: Groede Zzd.: Zuidzande), Z.V.O-zd. (Kw.: Koewacht), LvA. (Ax.: Axel, Hok.: Hoek, Nz.: Temeuzen, Sik Sluiskil, Zsg.: Zaamslag), LvH. (Hek.: Hengstdijk, Klz.: Kloosterzande, Lam./Kt. Lamswaarde/Kuitaart), ZVO-zd. (Cg.: Clinge, Kw.: Koewacht, Ovs.: Overslag, Zdp.: Zuiddorpe) G-Ofl. (Odp.: Ouddorp),. VPut.: Voorne-Putten. VOEDSEL 2: Vlees Hoe noemt u in uw dialect? Vlees afkomstig van dieren die niet worden gekweekt, maar waarop gejaagd wordt? Wilc Zeeland algemeen.W. (Mik.: 'aezen en knienen; ZB. (Bsl. en Ha ook bout, van haas; Gpol. ooi vleis, vlêês: Ier.: jachtvlêês): T. (Mtd., Po./Scherp, en Tin. ook boutSchD. bout (Nwk.; Otl.; Rns. Zr.); ZVW. (Gde./Nvt. ook vleis). Vlees afkomstig van een gekweekt, geslacht dier? Vlêês, vleis Zeeland algemeen.W. (Amd.; Ok ook vaerkens-, bêêstevlêês', Osb.); ZB. (Dw. aantek.: als er geslacht werd kreeg de slager een borre en die zei dan 'de zegen mie den dooien'', Ha.: ook bout, van konijn); T. (Ovm.: slachtveeSchd (Bns.: slachtveeLvH. (Lam./Kt.: tam vlêês): GOfl. (Odp.: slacht): Vlees zoals men het in een slagerij koopt en dat dus nog niet gebakken, gekookt of geroosterd is? (Rauw) vlêês vleis Zeeland algemeen; ZB. (Ier., Ktg. en Ovz.: vers -; Hrh. en Ier. ook vos -): SchD. (Zr.: vers vleis): ZVW. (Cz./Zzd.: vos vleis): GOfl. (Odp.: vors vleis): Moeilijk om door te snijden of te bijten, gezegd van vlees? Taoi Zeeland algemeen. ZB. (Ril. zitten vee zenen in): SchD. (Rns.: 't is zó taoi as lint). Gemakkelijk om door te snijden of te bijten? Mals Zeeland algemeen W. zochte (Amd. en Osb. Mik. en Ok.: beuter-): T. (Scherp.: ook kortbraekig: Tin. ook zocht): SchD. (Nwk. ook zocht): ZVW. (Cz./Zzd.: schóón vleis: Gde./Nvt.: zocht): GOfl. (Odp. ook: smieëg): Vlees dat met behulp van een molen fijngemalen werd? W. gehakt (Amd. en Ok.: h'akt: Kod. Mik. en Ok.: woste: Osb.: vleis vö leverwost of witte wost): ZB. woste (Bsl.; Dw., Gpol., Hrh. en Ier. ook gehakt: Ha.; Kn.: losse woste: Ktg.; Kwd. ook gehakt: Ndp.; Ovz.; RIL); T. gehakt, woste (Ank; Mtd.; Ovm.; Phi.; Po./Scherp.: gehakt: aantek. Scherp.: gehakt, van een vèrke is het woste: Tin.: woste): SchD. gemaele vleis (Bns.; Nwk., Otl. en Zr.: woste, gehak(t): Rns: ge'akt): ZVW. gehakt (Cz./Zzd.; Gde./Nvt.; Nvt. ook wostevleis): LvA (Ax.: gehakt): LvH. gehakt (Hek.; Klz.; Lam./Kt.: gemaolen gekapt vlêês): ZVO-zd. gehakt (Cg.; Kw.; Ovs. En Zdp.: gekapt): GOfl. (Odp.: gehak, gehakt): VPut.: worstevleis. Gemalen vlees in een bolvorm? W. gehaktbal (Amd. en Ok.: h'akt bal: Kod.; Mik. en Ok.: wostebolle: Osb.); ZB. wostebolle, bolle(tje) woste (Bsl.; Dw.; Gpol.; Ha.; Hrh.; Ier.; Kn.; Ktg.; Kwd.; Ndp.; Ovz.; RIL); T. gehaktbal, wosteballe (Anl.; Mtd.; Ovm.; Phi.; Po./Scherp.; Tin.); SchD. gehaktballe, wosteballe (Bns.; Nwk.; Otl.; Rns.: bolletje ge'akt: Zr.); ZVW. bolle gehakt (Cz./Zzd.; Gde.; Nvt.: gehaktballe): LvH. gehaktbal (Hek.; Klz.; Lam./Kt.: ne bal bol gekapt): ZVO-zd. (Kw.: bal gehakt: Ovs.: bal gekapt): GOfl. (Odp. bal gehakt): Vput.: worstebal. Gemalen vlees in de vorm van een platte schijf? Tartaar W. (Amd.; Kod.: snitzei: Ok. ook burger, modem); ZB. (Dw., Hrh. en RIL: hamburger, Gpol.: snitzei: Hrh., Ndp. en Ovz. ook platte (bolle) 56

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 2005 | | pagina 58