63. Soort volvette kaas, vroeger verpakt in een houten bakje of een mandje, die van natui nogal plakkerig is? W.(Ok.: schaepekaes): ZB. (Hrh., Kwd. Ndp. en Ovz./Dw.: oorlogskêê kostloze kêês: Kn.: smeirkaes:): NB. (Ks.franse kaes): T. (Scherp.: brieTin.: zwêêts'oetekaes ZVW. (Cz./Zzd.: smeerkaos: Nvt.: smèrkaos): ZVO-zd (Kw.: weikaos 64. Kaas die oorspronkelijk in abdijen werd gemaakt? ZB. (Ovz./Dw.: klöasterkêês c-f abdijkêêsKn.: monnikenkaes: Kwd.: trappisteka.es)', T. (Tin.: klöösterkaes)', ZVW. (Cz./Zzd abdijkaos)\ LvH. (Lam./Kt.: klöösterkaos 65. Kent u nog traditionele soorten kaas? Zo ja, geef de naam ervan en een kort beschrijving. W.(Kod.: geitekaesschaepekaes: schaepemelk voorzie van stremsel, stief laete i 'dóre en dan op een plankje mee gaetjes gezet in een vierkante vurm en tenslotte bezurge in ee i diep taefelbord. Aant. dhr. en mevr. Verhage uit Koudekerke: Dat bezurge an 'mis was dikkel or, (kinder)werk. M'aode drie soorten schaepekaes, le joenge, die mè kort in 't vat gezeten 'ao, sla 1 en nog nattig, 2e zure, die moeder in 't vat liet toedat het meer of minder stief was en dikkels ee i bitje zuur was, 3e gedroogde, bolletjes die buiten werden gedroogd in een gazen kooi); ZB. (Bsl kemiene kaes, komijne kaas: Ha.: witte kêês: Hrh.: schaepekêês; Kn.: schuufkaes, schertswoorc Ndp.: leidse kêês', Ovz./Dw.: naegelkêês,)', T. (Phi.: vette kaes): ZVW. (Cz./Zzd.: komiene kao. zoute witte, brokkelig; Nvt.: brandnetelkaosLvA. aantek. Ax./Zsg.: in het voorjaar had mij oma uit Zaamslag altijd een weikaosje. Dat was iets heel bijzonders, maar wat het precies was wet ik niet); 6. Eieren 66. Het legsel van een kip in het algemeen? Ei(ers) Zeeland algemeen. 67. Het binnenste gele gedeelte van een ei? Dooier W.(Kod.;Ok.;Osb.: 't geel)',ZB.(Bsl.; Gpol Ha. en Kn.: doornHrh.; Ier.: ei-heel: Ktg.; Kwd.; Ndp.; Ril.); NB. (Ks.: doorn): T. (Anl.; Ovm Scherp., Svn. en Phi.: ei)dorenTin.); SchD. (Hsd.; Otl.Rns.); ZVW. (Cz./Zzd.; Nvt. ook door en 't geel): LvA ook ei-heel, eierdooier): LvH.: aaiersZVO-zd.; GOH (Odp.). 68. Het witte gedeelte van een ei? Eiwit, 't wit Zeeland algemeen. 69. Kent u een kinderwoord voor een kippenei? Zo ja, welk? Kokken-ei(tje) W.(Kod.;Ok.;Osb ook tok-eï): ZB.: NB.; T.; SchD. (Hsd. en Rns.: eitje): ZVW. (Cz./Zzd.: oender eitje: Nvt.); LvH tieken/tokken-aiken 54

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 2005 | | pagina 56