Pap gemaakt van opgewarmde karnemelk en kandijstroop, gegeten na de vlasoogst?
(Osb.: kaernemelk mee stropie)
Kent u nog andere soorten pap? Zo ja, geef de naam ervan en een korte beschrijving.
(Kod.: bróödpap, sukelaodepapmelk,bloem,cacao);Ok.: beschuutpapwarme melk, daarin
ee beschuiten met bruine suiker; biestepapvan de eerste biest na het kalven van de koe; beierpap
e wostebol, gemaakt van kruisbessen;Osb.: blompappap gemaakt van tarwebloem en melk,
arbij een stijve pap ontstaat waarin men een lepel recht kan zetten en die zeer voedzaam is);
.(Gpol.: aevermoutpapgortepapHrh.: betonpap; Kn.: gortepapstieve riest: rijst met rozijnen
havermout, biestepappap van de eerste melk van een koe; Kwd.: pap mie dotten, riest mie
>nten; Ovz./Dw.: beschuutpap,
öadpap,gortepap, rezienepap, blompap, prumepapRIL: boekweitpap, gemaekt van
'ekweitgrutte); T. (Ank: hangopvan karnemelk die door kussensloop is gefilterd; Phi.: gruttebrie
ickweitgrutte gekookt in karnemelk, een kuiltje in het midden met daarin gesmolte butter en
oop); SchD. (Rns.: dikke grutte: kaernemelk mit grutten); ZVW. (Cz./Zzd.: gortepap, zoetepap;
t.: lammetjespapmet maizena gebonden, puddienkpap: als pudding bereid maar dan warm en
nner; Gde./Nvt.: beschuutpapopgewarmde melk met beschuit en bruine suiker); LvA (Ax./Zsg.:
schuutepap of schutepap: een beschuit bestrooid met suiker en daarna overgoten met hete melk);
H. (Hek.: rijst mee krenten: witte rijst, iets water, klontje boter, krenten en/of rozijnen erbij; Klz.:
espap: gekookte melk met griesmeel; Lam./Kt.: lammekespappap gekookt van melk en maizena
gezoet met gewone suiker, ook wel pielekespap genoemd);
Kaas
De stof die bij de melk wordt gevoegd om ze dik en stijf te maken bij het bereiden van
:as? Stremsel Zeeland algemeen.T. (Svn.: kaeze: Phi. ook leb).
Dik en stijf worden, gezegd van melk, bij het bereiden van kaas? Stremme(n) Zeeland
gemeen. W. (Osb.: sturkele); ZB. (Aantekening Hrh. en Ndp.: op de Bevelanden werd geen kaas
maakt); SchD. (Rns.: dikke 'ore).
Gestremde melk? ZB. (Ovz./Dw.: natte kaes; RIL: wrongel); T. (Svn.: kaeze; Phi.: dikke melk);
hD. (Rns.: dikke melk); ZVW. (Nvt.: wrongel)
Het waterige gedeelte dat van de melk overblijft bij het stremmen? Wei
.(Kod.;Ok.;Osb.);ZB.(Bsl.; Kn.; Ktg.: vrongel; Ovz./Dw.; RIL); T. (Ovm.: taptemelk; Phi.);
hD. (Otl.; Rns.: kaernemelk); ZVW. (Nvt. ook wrongel);
Wrongel van melk die niet uitgeperst en gedroogd wordt, maar die bewerkt wordt tot een
leerbare crème? W. (Osb.: natte kaes); ZB. (Bsl.: smeerkaes; Kn.: kwark;); T. (Ovm.: wei: was
oeger 't overschot voor varkensvoer); ZVW. (Nvt.: kwark); LvH. (Lam./Kt.: platte kaos);
Gestremde melk die geperst wordt om er kaas van te maken? ZB.(Bsl.: wrongel)
■O. Kaas die slechts een korte tijd gerijpt is? W.joenge kaes)(Kod.:Ok.); jonge kaes kêês ZB.
3sl.; Ha.; Hrh.;Ier.; Kn.; Ktg.; Kwd.; Ndp.; Ovz./Dw.; RIL); NB.(Ks.); T. jonge kaeze/kaes (Anl.;
vm.; Scherp.; Svn.; Tin.; Phi.); SchD. jonge kaes (Otl.; Rns.); ZVW. joenge kaos (Cz./Zzd.; Nvt.);
vA. (Ax./Zsg.: platte kaos); LvH .jonge kaos;
1. Kaas die lange tijd bewaard is om te rijpen? W. ouwe kaes (Kod.: beléhe;Ok.); ouwe of
elege kaes /kêês ZB. (Bsl.; Ha., Hrh.; Ier.; Kn.; Ktg.; Kwd.;Ndp.; Ovz./Dw.; RIL); NB. (Ks.); T.
uwe kaeze kaes (Anl.; Ovm.; Scherp.; Tin.; Phi.); SchD. ouwe kaes (Hsd.; Otl.; Rns.); ZVW.
uwe kaos, belegen kaos (Cz./Zzd.; Nvt.); LvH. ouwe of belegen kaos;
■2. Sterk ruikende kaas, meestal in de vorm van een afgeknotte kegel en verpakt in
oterpapier? Zwitserse kaes kêês kaos W.(Ok.); ZB. (Hrh.; Ktg.; Kwd.; Ndp. en Ovz./Dw. ook
groene kêês); T. (Phi.); SchD. (Hsd.: dömige kaes; Otl.: schaepekaes); ZVW. (Cz./Zzd.; Nvt.: brie);
vA. (aantek. Ax./Zsg.: groen van kleur en werd geraspt boven een boterham);
53