4. Pap 46. Halfvloeibaar mengsel van meel, brood, rijst enz.... met melk, karnemelk of water? Pa W.(Ok.: ook hansopsepap);ZB(Bsl.: brie; Hrh.; Ier.; Kn.: broodpapKtg.; Ndp.; Ovz./Dw.); NB (Ks.: broodpapT. (Ank; kaeremelkse pap, zoetemelkse papOvm.; Scherp.; Svn.: broodpap Phi.); SchD. (Hsd.: broodpapOtl.; Rns.); ZVW. (Cz./Zzd.: broodpap, riestepapGde.; Nvt. LvA.; LvH. ook braiGOfl. (Odp.: riestepap). 47. Pap gemaakt van opgewarmde karnemelk, meestal gegeten met bruine suiker? W kaernemelkse pap (Kod.;Ok.;Osb.);ZB. kerremelkse pap (Bsl.; Gpol.; Ha.; Hrh.: gortepapIer. e Kn.: kaeremelkse pap; Ktg.; Kwd.; RIL: kernemelkse pap); kaer(n)emelkse pap T. (Ovm.: (n stroop); Scherp, ook gruttebrie; Svn.; Tin.; Phi.); SchD. (Hsd. en Otl.: kaernepap; Rns. kèremelkse pap ZVW. (Cz./Zzd.; Gde.; Nvt. aantek: kèremelkse pap mie gort: lang roeren tegen schiften en binden met ee papje van bloem en karnemelk); LvA. kèrnemelkse pap (aantek. Ax./Zsg.: wij aten die met stroop LvH. kjèr(re)nemelkse pap; GOfl. (Odp.: kaernemelkse pap). 48. Brij gemaakt van gedroogde, gepelde en gebroken haver, die men kookt in melk W.(Ok.,Osb.: 'aevermoussepap); 'aevermout(se)pap ZB. (Bsl.: 'aevermout; Gpol.: brie; Ha.; Hrh Ier.; Kn.; Ktg.; Kwd.; Ndp.; Ovz./Dw.; RIL); T. (Svn.: brie; Tin.; Phi.); SchD. (Hsd.:'aevermoui Rns.); 'aovermout(s)pap ZVW. (Cz./Zzd.; Gde./Nvt.ook hortepap; Nvt.); LvA. hortepap; LvH GOfl. (Odp.: brie). 49. Gerecht waarbij rijst in volle melk wordt gekookt en waaraan suiker een beetj saffraan en dikwijls ook een kaneelstok) wordt toegevoegd? Riest(e)pap Zeeland algemeei LvH. (Hek.: gele rijst; Klz.: rijstpap); ZVO-zd (Kw.: rijstepap); GOfl. (Odp.: dikke riest). 50. Brij gemaakt van geplette, gekookte aardappelen en gekookte karnemelk? W.(Ok pureepap SchD. aantek. Otl.: 'Dat lijkt me heel erg. Gelukkig onbekend'); LvH. (aantek. Hek.: is dat t eten?; Klz.: gestampte petètters; Lam./Kt.: gededderte petètters mee melk gestoofd); 51. Gerecht van koude karnemelk, waarin stukken beschuit, brood of mastellen werdeu gebrokkeld? Broodpap) W.(Ok.); ZB. (Ier.); SchD. beschuutpap (Hsd.; Rns.: aantek. Rns.: datwa vees te diere vö gewone maansenl); ZVW. beschuutpap, broodpap, bestellepap (Cz./Zzd.; Nv aantek.: wordt niet met karnemelk maar met zoete melk bereid; Gde./Nvt.: kattekost); Ellemeet (Schouwen). Foto R. ten Kate. 52

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 2005 | | pagina 54