28. Luchtig geklopte room waaraan suiker is toegevoegd, vaak gebruikt bij het versieren vas gebak? Slagroom Zeeland algemeen. LvH. (Lam../Kt.: geslaogen room). 29. De gele substantie die na het karnen van volle melk overblijft? Ze wordt op de boterhar gesmeerd of gebruikt bij het bakken. Beuter W.(Kod.: weibeuter boerebeuter,Ok.:Osb.);ZB.(Bsl.; Gpol.: Hrh., Kwd.. Ndp. en Ovz./Dw.: röömbeuter, Kn.; Ktg. Kwd.: Ril.: boter): butter NB. (Ks.); T. röömbutter, goeie butter (Ovm.; Scherp.; Svn.; Tin.; Phi.) SchD. (Otl.; Rns.); ZVW. beuter (Cz./Zzd.; Nvt.); LvA. boereboter (Ax./Zsg.); LvH. (beste) boter) GOfl. (Odp.: butter). 30. Boter die op een boerderij gemaakt wordt? Boerebeuter W.(Kod.;Ok.;Osb.: eihe gemaekt beuter):ZB.(Bsl.; Gpol.; Ha.; Hrh.; Ier.; Kn.; Ktg.; Kwd.; Ndp.; Ovz./Dw.; Ril.: roomboter) boerebutter NB. (Ks.); T. Anl.; Ovm.; Scherp.; Svn.; Phi.); SchD. (Otl.: Rns.); ZVW. boerebeute Cz./ZzdNvt.); LvA. boereboter (Ax./Zsg.); LvH. en ZVO-zd.: boereboter, beste boterGOfl (Odp.: boerebutter). 31. Boter die in een melkerij gemaakt wordt? Fabrieksbeuter W.(Ok.;Osb.: eihe gemaekt beuterZB. (Hrh.: Ier.: röömbeuterKn.; Ktg.; Kwd.: Ndp.; Ovz./Dw.; Ril.: fabrieksboter) fabrieksbutterT. (Anl.; Ovm.: röömbutterScherp.; Svn.; Phi.); SchD. (Rns.); ZVW.fabrieksbeute (Cz./Zzd.; Nvt.); LvA. boter (Ax./Zsg.); LvH. fabrieksboter): GOfl. (Odp.: febrieksbutter). 32. Een klomp boter? W. een klonte beuter (Ok.;Osb.);ZB. een klute klonte beuter (Bsl.: een pom Gpol.. Ha. en Ier.: 'n dotte /butter: Hrh.; Kn.; Kwd.; Ndp.: klompe Ovz./Dw.); 'n klontt butter NB. (Ks.); T. (Ovm. ook 'ompe, stikje, doddetje: Svn.: 'n dodde Phi.); SchD. (Otl.: 'r klonte Rns.: 'n klompe ZVW. 'n klute beuter (CZ./Zzd.; Nvt. ook'n klotte): LvA. 'n doth boter, 'n klodder 'n klute LvH. ne kluit boter, 33. Boter die kunstmatig gemaakt wordt met verschillende soorten vetten? Margarine margerine, maggerine, magriene W.(Ok. ook beuter): ZB. (Gpol. ook burgerbeuter, oud: Hrh., Ier en Kn. ook kunstbeuterOvz./Dw. ook bleu band: RIL: fdo)\ T. (Ovm..Scherp, en Phi. ooi kunstbutter): SchD. (Otl.; aantek. Otl.: mijn moeder noemde het vroeger 'klappa' naar eei merknaam van margarine); ZVW. (Cz./Zzd. ook kunstbeuter)', LvA; LvH.; ZVO-zd.; GOfl. (Odp ook ouwe tjomp). 34. Boter vermengd met bruine suiker dat als broodbeleg wordt gebruikt? W.(Kod.: pasta:Ok. beutersuker): ZVW. sukervet (Cz./Zzd.: en indien vermengd mee strope is het stroopvet: Nvt.); 35. Lichtjes zuur smakende melk die na het karnen overblijft? W.kaernemelk (Kod.;Osb ZB kerremelk, kaeremelk (Bsl.; Gpol.; Ha.; Hrh.; Ier.; Kn.; Ktg.; Kwd.; Ndp.; Ovz./Dw.; Ril. kernemelk): kaer(n)emelk NB. (Ks.); T. (Anl.; Ovm.; Scherp.; Svn.; Tin.; Phi.); SchD. (Otl.; Rns.) ZVW. kèremelk (Cz./Zzd.; Nvt.); LvH. kjèrremelk, kjèrnemelk: ZVO-zd (Kw.: kerremelk): GOfl (Odp.: kaernemelk). 36. De vloeistof die men overhoudt nadat men karnemelk nogmaals van het resterende ve ontdaan heeft? Eventueel voegt men zelfs water toe. Soms wordt ze door de mens gebruikt on er pap van te koken. Ondermelk W.(Kod.,Ok.: we/;0sb.); ZB. (Ha. en RIL: vlotemelk, taptemelk ontroomde melk; Hrh.; Kwd., Ndp. en Ovz./Dw. ook wei): T. (Ovm. en Scherp, ook: taptemelk Tin.); SchD. (Rns.: taptemelk): ZVW. (Cz./Zzd. en Nvt.: scheiweie): 37. Het vlies dat op gekookte melk komt wanneer ze weer afkoelt? ('t)Vel(letje) Zeelanc algemeen. 2. Ijs 38. Een ijsje in het algemeen? Het kan in een potje of op een stokje zitten, in een hoorntje o tussen platte koeken. W. ijsco (Kod.;Ok.: ijsje): ZB. ijsje (Gpol. en Ier. ook ijskouwtje: Ha. Hrh.. Ndp. en Ovz./Dw. ook ijsco: Kn.: iesco: Ktg. aantek: ijs wordt in deze betekenis nooi uitgesproken als ies: Kwd. ook ijscootje: RIL: iesje): NB. (Ks.: ijsje): T. iesje (Anl.; Ovm. 50

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 2005 | | pagina 52