Een hoog pronkgebak, gemaakt van roombolletjes, soesjes of schuimpjes, met bovenop een keren beeldje, speciaal voor communiefeesten? ZB. (Ovz./Dw.: communietaarte): T. (Phi.: uidstaerte); SchD. (Hsd.: Croque in Bauche)\ ZVW. (Nvt.: schuumtaorte)\ LvH. (Lam./Kt.: 'n i nmuniekantjes-kröön): Een soort van taart in de vorm van een Oosters hoofddeksel? Tulband W.; ZB.(aantek. Kn.: rd besteld naar gewicht bv. 2 of 3 pond); T.; SchD.; ZVW. tuulband LvA. tul(le)band, d(e)band\ LvH. en ZVO-zd: tuulband)-, GOfl (Odp.). 1' Een klein koekje van kokosdeeg, in vorm gebracht met een spuitzak en gebakken? kroontje W.(Kod.;Ok.: kokoskoek): (kokos)mekróne,()makröne,(jmakrööntje ZB. (Bsl.; 1 h.;Ier.: kokoskoeksieKn.; Ktg.; Kwd.; Ndp.; Ovz./Dw.; RIL); NB. (Ks.: 'n gebakke koektje): T. herp.; Phi.); SchD. (Hsd.; Rns.); ZVW. (Cz./Zzd.: macron-, Nvt.: kokoskoekjeLvA. (Ax./Zsg.); i H. Klz.: macroniekoekskes-, Lam./Kt.: 'n kokeskoeksken)-, GOfl. (Odp.: kokeskoekie, k •kesmakróón 'ie). Een gebakje in de vorm van een S? Kraekelieng(t) W. (Ok.); ZB. (Gpol.; Hrh., Kwd., Ndp. Ovz./Dw.: 'n sprits-, Kn.: beuterletter, Ktg.); NB. (Ks.: 'n gespote koektjeTin.: butterletter, i.); SchD. (Hsd.: bereklauw', Rns.); ZVW. (Nvt.: beuterletter,) Een plat, krokant gebak gemaakt van eieren, kaneel en bestrooid met kristalsuiker? Het oorspronkelijk Brussels. W.(Kod.: waefeb,Ok.: brusselse meisjes)-,ZB. brusselse kermisse, usselse waefels (Bsl.; Hrh.; Ier. en Kwd. ook: wae/e/;Kn.; Ndp.; Ovz./Dw.); T. (Scherp, en Tin.: efel)-, SchD. (Hsd.: profetenbrood', Rns.: kenêêlwaefel)-, ZVW. (Cz./Zzd.: waofeb, Gde. en Nvt.: isselse waofel,kèrmesse): LvH. (Hek.: ne waofel', Klz.: brusselse kèremes)ZVO-zd (Kw.: t iofel)-, Een zachte koek, gebakken van fijn deeg waarin eieren zijn gekneed, gevuld met witte ème? Soes(je) W.(Kod.: cakegebak-,Ok.);ZB.(Ovz./Dw.); NB. (Ks.: 'n gevulde koeke)-, SchD. sd.: cremkoek-, Rns.: crêmecake):ZVW. (Nvt.: röömsoeze)-, Kleine harde koekjes in de vorm van figuurtjes, die vooral voor kinderen bestemd zijn? (Ok.: biskwie)-,ZB.(Bsl.: dêêgventjesHrh., Kwd., Ndp. en Ovz./Dw.: opzettertjes, opzetkoekjes, (koek(s)jes indien geglazuurd); T. (Phi.-, figuurkoekjes): SchD. (Rns.: kaekjes): LvH. (Lam./Kt.: derbiskwiekes, kinderkoekskes of menagherie Een soort gebak van fijne deeg, dat met iets gevuld moet worden (bv. vol-au-vent, gehakt 'es...)? Pasteitje W.(Osb.: wostebróodjeZB. (Bsl.; Hrh.; Kwd.; Ndp.;Ovz./Dw.); T. (Phi.: ucijzebróódje): SchD. (Hsd.: regoebakje): ZVW. (Cz./Zzd.: sociezen: Nvt. ook 'n korsje voo 'n steitje, 'n bakje van blaoderdjêêg): LvH. (Lam./Kt.: vollevan(neken), pastèken Een soort gebak van deeg zonder gist; het is keihard en kan niet gegeten worden, maar ent om versieringen te maken? Brööddêêg ZB. (Hrh.; Kwd.; Ndp.; Ovz./Dw.;); T. (Ovm.); hD. (Hsd.: figuurbrööd, sniewerkRns.); ZVW. (Nvt.: bróóddjêêg): LvH. (aantek. Lam./Kt.: rööddêêgfiguren, gemaakt van bloem,water en heel veel zout); GOfl. (Odp.: sierdêêg). uivelproducten en melkspijzen Melk en boter 5>. Onbewerkte, verse melk? Rauwe melk W. (Kod.; Ok.; Osb.: volle melk): ZB.(Bsl. ook volle elk: Gpol. en Ier.: vosse melk: Ha.: melk: Hrh.; Kn.; Ktg.: verse melk: Kwd.; Ndp.; Ovz./Dw.; RIL: elk): NB. (Ks.: melk van onder de koeien): T. (Ovm.: koeiemelk: Scherp.: volle melk: Svn.; Tin. en hi.: vosse melk): SchD. (vosse) melk (Otl.; Rns.); ZVW. (Cz./Zzd.: melk: Gde./Nvt.: volle melk, osse LvA. (Ax./Zsg.); LvH. (Hek.: vosse melk: Klz.: melk: Lam./Kt.); GOfl. (Odp.: volle melk). Het vet dat bij verse melk komt bovendrijven, als men ze laat staan? Room Zeeland gemeen. 49

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 2005 | | pagina 51