bij de boedel behoorde, werd gebruikt voor het trekken van een wagen.De grutterswinkel lag links van de voor deur aan de straat.Naast drie duiven in kooien waren er in dit vertrek drie gortbakken,een toog met laden, een balans met drie koperen gewichten,6 maten,een schilderij en een tafel met een koekpot.De inventaris is niet veel veranderd voordat het bedrijf ongeveer 90 jaar later failliet ging. Ary Willemse verkocht de grutterij in 1858 aan zijn zoon LeendertLaatsgenoemde plaatste in 1871 in zijn bedrijf een stoommachine. Hierna waren meelslijter Marinus Laban van 1904-1924, aannemer Johannes Jacob Geluk en Izak Lindhout eige naar.De laatste brak de grutterij in 1938 af en bouw de er twee woningen.Het was toen het oudst bekende woonhuis te Tholen.De laat Gotische tuitgevel (begin 16de eeuw) met de banden van bergsteen en een onder pui van bergsteen zullen oudere Tholenaars zich nog wel herinneren. CHOCOLADEMOLEN Door de ontdekking van Amerika leerden de Europeanen de cacao kennen.Na de verovering van Mexico door Fernandez Cortez in 1528 werd cacao bekend in Spanje. Na geruime tijd een drank der welqestelden te zijn geweest,werd het in de 18de eeuw algemener. De cacaobonen werden toen nog alleen fijngemalen, waardoor een half vloeibare cacaomassa ontstond, die 54 a 55 cacaoboter bevatte.Deze massa werd met suikerkaneel en vanille tot koekjes verwerkt, die in de huishouding werden gebruikt om er met warme melk een drank van te maken,waarop door het hoge vetgehalte grote vetogen dreven. Eerst in 1828 heeft C.J.van Houten een werkwijze gevonden,waarbij de halfvloeibare massa door een pers van een deel van het vet werd bevrijd en alka lisch werd behandeld om het beter vloeibaar te maken. Of de chocolademolen bij de grutterij aan de 24

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 1985 | | pagina 26