bij de boedel behoorde, werd gebruikt voor het trekken
van een wagen.De grutterswinkel lag links van de voor
deur aan de straat.Naast drie duiven in kooien waren
er in dit vertrek drie gortbakken,een toog met laden,
een balans met drie koperen gewichten,6 maten,een
schilderij en een tafel met een koekpot.De inventaris
is niet veel veranderd voordat het bedrijf ongeveer
90 jaar later failliet ging.
Ary Willemse verkocht de grutterij in 1858 aan zijn
zoon LeendertLaatsgenoemde plaatste in 1871 in zijn
bedrijf een stoommachine.
Hierna waren meelslijter Marinus Laban van 1904-1924,
aannemer Johannes Jacob Geluk en Izak Lindhout eige
naar.De laatste brak de grutterij in 1938 af en bouw
de er twee woningen.Het was toen het oudst bekende
woonhuis te Tholen.De laat Gotische tuitgevel (begin
16de eeuw) met de banden van bergsteen en een onder
pui van bergsteen zullen oudere Tholenaars zich nog
wel herinneren.
CHOCOLADEMOLEN
Door de ontdekking van Amerika leerden de Europeanen
de cacao kennen.Na de verovering van Mexico door
Fernandez Cortez in 1528 werd cacao bekend in Spanje.
Na geruime tijd een drank der welqestelden te zijn
geweest,werd het in de 18de eeuw algemener.
De cacaobonen werden toen nog alleen fijngemalen,
waardoor een half vloeibare cacaomassa ontstond,
die 54 a 55 cacaoboter bevatte.Deze massa werd
met suikerkaneel en vanille tot koekjes verwerkt,
die in de huishouding werden gebruikt om er met
warme melk een drank van te maken,waarop door het
hoge vetgehalte grote vetogen dreven.
Eerst in 1828 heeft C.J.van Houten een werkwijze
gevonden,waarbij de halfvloeibare massa door een
pers van een deel van het vet werd bevrijd en alka
lisch werd behandeld om het beter vloeibaar te maken.
Of de chocolademolen bij de grutterij aan de
24