elkaar liggen,want anders bakten ze aan mekaar en kreeg men na het lostrekken de "buren".Het was een handigheid om de broden precies in de oven te passen. Bij ons gingen er ongeveer negen broden in de oven. Direct ging het ovendeurtje dicht en was het: "Hoe laat is het?" immers,een uur later was het brood gaar. Met een "ovenrokel" werden dan de broden naar voren gehaald en met de scheuteldoek" aangepakt,want de broden waren nog heel warm.Ik ruik de heerlijke geur nog.Na het bakken gingen er meestal zoete appeltjes of spek in de nog warme oven. Deze manier van werken zal bij de meesten eigen bak kers wel ongeveer hetzelfde zijn geweest.Jammer dat die pittoreske kleine "bakkeetjes",die bij de daglo nerswoningen, los van het huis stonden,verdwenen zijn. De bakketen op de boerderijen,die samen met het karnhuis en het"schuurkot" één gebouw vormden,zijn ook niet veel meer te vinden,omdat deze als zodanig geen dienst meer doen. De schoorsteen in de Bbakkete" was nog een ingewik keld geval.Recht onder de schoorsteen,die door de nok liep,was de haard.Ongeveer tien centimeter boven de grond lag de "ijzeren plaote".In het midden onder de schoorsteen was een vierkant gat van ongeveer 35 cm. Dat was de "asseput".Tegen de rugwand van de schoor steen stond rechtop de gietijzeren haardplaat. Deze diende om de achterwand tegen te grote hitte te beschermen.Deze gietijzeren haardplaat,die diverse voorstellingen had,begon door de hitte aan de onder zijde ook wat beschadigingen te vertonen.Bij ons stond er één in de haard met een voorstelling van koning David die het oordeel aangezegd werd door de profeet Nathan.Hieromheen was een guirlande met engeltjes en fruit enz.Links naast de haard was de oven.De rookafvoer hiervan kwam met een schuine bocht ook in de grote haardschoorsteen.Onder de oven stond een ingemetseld soort buiskachel.De afvoer hiervan liep een eind naar boven langs de zijwand van de haard en ging dan over in de haardschoorsteen. 9

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 1983 | | pagina 11