Duurzaam voedsel ZONbAGjZSEPTETO 2021 Duurzaam Voedsel VERANDERING VAN STIKSTOF SPI35 GROTE KERK CROEDE 12.00 -17.00 UUR GRATIS eNTRee n Verandering van stikstof spijs Zondagmiddag 12 september organiseerde Stichting Duurzaam Groede na lange Corona-wachttijd weer een bijeenkomst in de Grote Kerk aldaar. Uw redactie luisterde en doet verslag. Stelling 1: Vleesconsumptie moet verplicht gehalveerd worden. Burge STIKSTOF CRISIS TT TT TT1 T TTT HARKS 1.50 5.00 KCePTENGRflrfö Stelling 2: Voedsel zal 2 zo duur worden als alle kosten meegerekend worden. Stelling 3: De EU moet alleen subsidie beschik baar stellen voor vergroeningsmaat- regelen De middag startte rondom twaalf en het marktplein vervulde zijn oorpronkelijke rol met veel veel kraampjes die een keur bo den aan smakelijk en duurzaam voedsel. Onze zuiderburen muntten de uitdrukking 'Lekker van bij ons', want verser door met het seizoen mee te eten bestaat niet en het is bovendien uiterst duurzaam. Onder een genoeglijk zonnetje genoot ie der van het gebodene, niet in het minst omdat het buitengebeuren muzikaal om lijst werd door de drie man sterke band 'Van Talud.' Gein 'van bij ons.' Vanaf 3 uur vond in de kerk zelf een 'bur gerforum' plaats, waarvoor onze Zeeuwse gedeputeerde mevrouw drs. Anita Pijpe- ling en prof. dr. ing. Jan Willem Erisman uit genodigd waren. De leiding van het geheel was toevertrouwd aan mevrouw Bea Log- tenberg. Aanleiding voor de bijeenkomst was het steeds breder gedeelde inzicht van com missie Remkes 'dat niet alles overal kan.' Zelfs binnen politieke partijen waarvoor heen boerenlobby's veel zo niet alles te ver tellen hadden, hoor je nu zelfs dat het tot voor kort als paardenmiddel beschouwde onteigenen bespreekbaar wordt genoemd. Beide sprekers benadrukten dat alle gele dingen van de samenleving te maken zul len krijgen met de transitie naar duurzaam heid, waarbij mevr. Pijpeling het als haar taak ziet voor werkelijk iedere Zeeuw goed te zorgen. Dhr. Erisman stelt dat als we doorgaan als de afgelopen jaren straks alleen brandne tels en bramen zullen overleven. Kortom: werk aan de winkel. De forumbijeenkomst draaide om een vijf tal stellingen dat aan het 60-koppig pu bliek werd voorgesteld. Na het tonen van een stelling kon iedereen via het eigen mobieltje een stem uitbrengen. Na de eer ste stemming was er ruimte voor uitleg en discussie en na een herhaalde stemming kon dan blijken of iets gewijzigd was in de stemverhouding. De stellingen waren zo geformuleerd dat een reactie vanuit het publiek zo goed als onontkoombaar was. Ondanks de talloze publicaties de afgelo pen jaren over voeding en toename van flexitariërs blijkt de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking de afgelopen jaren nog steeds gestegen. Een mogelijke verkla ring is dat velen welvaart blijkbaar relateren aan het eten van vlees. Iedere dag vlees op tafel was ooit te duur, maar tegenwoordig een uiting van welvaart voor ieder. Ook de Covid-pandemie en een aan overgewicht lijdende bevolking brengen weinigen tot nadenken. Mevr. Pijpeling geeft aan weinig te zien in allerlei verboden. Blijvende resul taten boekje alleen als ieder zelf inziet dat gezonde voeding beter is voor ieder. Dhr. Erisman betoogt dat 50 van de hui dige consumptie beter zou zijn, niet alleen voor ons eigen lichaam, maar veel breder: stikstof uitstoot, watervervuiling etc. Vlees is luxe beleving, maar hoe gaat deze bele ving samen met een gezond milieu om ons heen? Het gunstigst kun je insecten eten. 1 Kilo (plantaardig) voer levert 1 kilo eetbaar in sect op. Voor kip geldt 2 op 1, vervolgens varken (5 op 1) en rund ligt nog stukken on gunstiger. Bij rund maakt het ook veel ver schil of je gehakt (waarin ook oude melk koeien verwerkt zijn) eet dan wel een luxe biefstuk van specifiek daartoe gefokte vleeskoeien. Veel veevoer als soja wordt uit andere we relddelen aangevoerd en voor de teelt zelf zijn ook veel grondstoffen, landoppervlak, water en energie nodig. Een veelvoud van de hoeveelheden die nodig zijn voor de zelfde hoeveelheid eiwit uit plantaardige producten. Verrassend is dat het meeste in onze Ne derlandse winkels aangeboden vlees komt uit het buitenland. Zelf minder vlees eten, heeft op de Nederlandse stikstofhuishou ding weinig effect. Die huishouding wordt in hoofdzaak verstoord door de produktie ten behoeve van onze export. Opvallend is verder dat gezond voedsel duurder is dan ongezond junkfood. Vlees blijkt een produkt voor de elite en allerlei soorten 'bewerkt' vlees als worst en ham burgers worden meer gegeten door min der welgestelden, gepaard gaand met een groter beroep op gezondheidszorg en een kortere levensverwachting. Dat bijsturing via prijsvorming soms weinig oplevert, zie je bij sigaretten: ze worden steeds duurder, maar fervente rokers blijven. Sturing moet leiden tot bewustwording: minder vlees, minder zout, minder suiker, meer groente. En erop blijven hameren, want een actie van enkele maanden beklijft niet. wet Wem Tah PROF. DR. 1U. ERKI1AN Een vergelijkbare bewustwording geldt niet alleen de samenstelling van ons voed selpakket, maar ook waar het geprodu ceerd wordt. Mevr. Pijpelink vertelt dat als ze naar Middelburg rijdt, ze de ene boom gaard na de andere passeert; toch impor teert men appels uit Chili. 70 van ons voedsel komt uit het buiten land, terwijl we 80 van het door ons ge produceerde voedsel exporteren. We zou den moet nastreven kringlopen te sluiten, dus voor zover mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Ingeval iets niet regionaal beschikbaar is, beperk je dan tot Europese markten. Dan moet het in ieder geval niet door het Suez- kanaal of uit Zuid-Amerika komen. Het zicht op werkelijke kosten blijft meest al buiten beeld, want ze slaan ergens an ders neer. De prijs van een hamburger is bekend, maar de kosten van ons gezond heidsstelsel rijzen de pan uit en komen net als de vervuiling door stikstof ten laste van de algemene middelen. Het is nog steeds niet de vervuiler die betaalt. Dhr. Erisman wijst erop dat ons voedsel de afgelopen decennia steeds goedkoper is geworden. Waar in 1960 30 van het ge zinsinkomen besteed werd aan voeding en 16 in 2011, besteden we nu 10 aan voedsel en blijft 90 over voor zaken als wonen, kleding en reizen. Als je alle nevenkosten zou meenemen, zou de nieuwe verhouding op rond 20/80 terechtkomen. Melk zou dan per liter van 1 naar 1,40 gaan, maar vlees moet mis schien wel 50 in prijs omhoog. De vraag rijst of het niet veel verstandiger is gezond voedsel goedkoper te maken en dit te compenseren met hogere prij zen voor ongezonde produkten. Zo blijft goed voedsel betaalbaar voor iedereen. Het doortastend beprijzen van CO2 zal vol gens dhr. Erisman trouwens ook leiden tot een flinke verschuiving in een gezondere richting. Dhr. Erisman merkt nog op dat het onjuist is alle problemen aan de agrarische sec tor toe te schrijven. Na de Tweede Wereld oorlog heeft deze sector er op bewonde renswaardige wijze voor gezorgd ieder van goed, gezond, voldoende en goedkoop voedsel te voorzien en de exportwinsten hebben heel Nederland doen meeprofi teren. Nu iedereen begint in te zien dat onze export geleid heeft tot een forse da ling van onze biodiversiteit, is het voor deze sector een hard gelag erop gewezen te worden, dat successen uit het verleden niet langer de successen voor de toekomst zijn: hoog tijd de bakens te verzetten. En dat kunnen ze niet alleen. Niet alleen de stikstofcrisis schreeuwt om een oplossing; voor 2027 komt nog meer op ons af: de Europese Kaderrichtlijn Wa ter. Onze oppervlaktewateren worden door mensen gebruikt voor recreatie, als vaarwater of voor drinkwater, terwijl het tevens habitat verschaft aan planten en dieren. Vanaf 2027 worden harde eisen ge steld aan de hoeveelheid verontreinigende stoffen die mogen vóórkomen in ons wa ter. En dat geldt niet alleen voor de haven van Antwerpen. Mevr. Pijpelink gaat nader in op de rol van de politiek. Men is gekozen voor 4 jaar, ter wijl voor het welbevinden van kinderen en kleinkinderen voor decennia beslui ten moeten worden genomen. De politiek moet zich minder richten op tegemoetko men aan kortetermijn-deelbelangen, maar over politieke scheidslijnen heen den ken. Dat zoiets kan betekenen dat in eigen vlees gesneden moet worden, is duidelijk. Ook bedrijven zijn hierbij gebaat. Ze inves teren op de lange termijn en niemand is gediend met iedere 4 jaar andere regels. Zwalkend beleid leidt ertoe dat grote werk gevers als Dow, Yara en Zeeland Refinary investeringen opschorten, terwijl voortdu rend blijven verduurzamen noodzakelijk is. Het risico dat werkgelegenheid verdwijnt, is betrekkelijk: veel wordt opgevangen door nieuwe arbeidsplaatsen bij bouw en onderhoud van windmolens op zee, ener gie-transitie en spinoff van allerlei nieuwe technieken die Nederland overal in de we reld kan vermarkten. Nederland is deels afhankelijk van Europa zoals bij het beperken van toegevoegde sui kers in voedingsmiddelen en dranken. Toch kun je als individueel land veel sturen door een laag BTW-tarief voor gezond voedsel te hanteren en junk op het allerhoogste tarief. Dhr. Erisman beschrijft de historische ach tergrond van de EU-landbouwsubsidies: kleine boeren een minimumbestaan te ga randeren. In de recent aangetreden 'oost blok' - landen is de sector nog traditioneel gericht en plattelandsontwikkeling speelt hier een voorname rol. Inmiddels echter hebben veel 'kleine' boertjes hun grond ver kocht aan grootboeren die als verdienmo- del het binnenhalen van Europese subsidies vooropstellen; van de plattelandsontwikke ling komt weinig terecht en de plattelands bevolking blijft even behoeftig of trekt naar de steden, terwijl het platteland ontvolkt wordt. Een derde van de totale Europese begroting, 387 miljard euro, wordt besteed aan land bouwsubsidies en hiervan is slechts 20% be schikbaar om vergroening te bevorderen. Het GLB (Gemeenschappelijk Landbouw Be leid) zou eigenlijk veel sneller kunnen toe werken naar een duurzame landbouw, maar teveel geld verdwijnt aan halfslachtige op lossingen die gevestigde belangen bescher men, hiermede vooruitgang frustrerend.

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2021 | | pagina 8