MM MM MbM SS» Duurzaam voedsel ,•00 Meer groente en fruit MODERN DIEET Modern A OERVOEDSELPIRAMIDE Zondagmiddag 1 oktober stond de Grote Kerk te Groede in het teken van Duur zaam Voedsel en kwam de relatie tussen voedsel en gezondheid aan de orde. Namens stichting Duurzaam Groede opende de heer Ruud Muusze de bijeen komst. Uw redactie doet verslag. In september 2016 stond in dezelfde kerk ook het onderwerp Duurzaam voedsel op de rol en een van de sprekers toen, dr. Remko Kuipers, beet dit jaar het spits af. Vorig jaar wijdde hij zijn betoog aan het reconstrueren van het Oerdieet. In onze uitgaaf 'winter 2016' werd u hierover uitge breid geïnformeerd. Hij vroeg zich af welke voeding onze voor ouder van toen met een schedelinhoud van 350 cc tot zich genomen moet hebben om zich in een periode van 7 miljoen jaar te ontwikkelen tot de moderne mens met een schedelinhoud van 1360 cc. In zijn aftrap greep dhr. Kuipers kort terug op zijn exposé van het jaar daarvoor en hierna ging hij nader in op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Zo ligt de levensverwachting van de hui dige man op 79 jaar en die van de vrouw op 83, maar gek genoeg worden steeds meer jaren richting finish gekenmerkt door lijden aan allerlei chronische ziektes. Oftewel: het aantal jaren dat in goede gezondheid wordt genoten, daalt! Als je naar oorzaken zoekt van dit verschijn sel, gecombineerd met de wetenschap dat velen teveel gewicht meetorsen, komt onze voeding allereerst in aanmerking om ons op te richten. Stap voor stap stelt dhr. Kuipers onderde len uit onze voeding aan de orde waarin veranderingen zijn aangebracht sinds het begin van de landbouwrevolutie en hij richt de eerste pijlen op vezels en het micro- nutriëntgehalte. Daar waar ons oervoedsel bestond uit 'voedende' vezels, vitaminen en mineralen zijn deze steeds meer vervangen door 'vul lende' koolhydraten, eiwitten en vetten. Vroeger namen we alleen voedsel tot ons dat in de directe omgeving geteeld en 'onbewerkt' door ons genuttigd werd, terwijl onze huidige voeding volgens een onderzoek uit 2005 voor 72 bestaat uit producten die 'onbekend' lees 'bewerkt' zijn op de een of andere manier. Toevoegen en verwijderen Veel 'bewerkte' producten kunnen ontdaan zijn van stoffen die het bederf bevorde ren of kennen juist toevoegingen om de houdbaarheid te verlengen. Zo zien we een vergelijking van een verse tomaat met tomatenketchup. De tomaat bevat bijna geen natrium (zout/bloeddrukverhogend) en veel kalium (bloeddrukverlagend), gezond dus, maar bij de ketchup is het juist andersom: veel natrium en amper kalium. Het plaatje van margarine is niet minder verrassend. Zonnebloempitten bevatten amper natrium, maar in een margarine met gezonde zonnebloemolie zit erg veel natrium. Vandaar ook het advies om kant en klaar producten zoveel mogelijk te mijden en te kiezen voor bv. meer groente en fruit. Zuur- en basebalans Naast de sterk veranderde natrium-kalium balans, is ook het ooit tamelijk basische mi lieu in ons lichaam veel zuurder geworden door ons moderne eetpatroon bestaande uit granen, zuivelproducten en frisdrank. En naarmate dit milieu zuurder wordt, schei den we in onze urine steeds meer nuttige mineralen uit. Na deze uiteenzettingen over zuren, basen, natrium en kalium komen ook de vetten aan de orde. Vetten en nieuwe inzichten Op basis van de lang beeldbepalende 7 landenstudie (1997) is bij velen een angst voor vet ontstaan. Als gevolg hiervan gin gen velen minder vlees (verzadigde vetten) nuttigen, maar om geen honger te hebben, eet men meer (snelle) koolhydraten, die eigenlijk even ongezond zijn als verzadigd vet. Men stelde dan ook vast dat sinds deze studie hart- en vaatziekten eerder zijn toe- dan afgenomen. Vandaar de aanbeveling minder rood vlees te eten, maar de nu ont brekende voedende eiwitten aan te vullen met (voornamelijk plantaardige) eiwitten uit bv. peulvruchten en noten. 9 Energie vullen Koolhydraten Eiwitten fCjfa Micronutriënten voeden Vetten Vezels Vitaminen Mineralen -as»

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2017 | | pagina 14