ut
produkten als schorgroenten te bevor
deren en de kennis daarover te vergro
ten en te verspreiden. Bovendien wil
de Stichting het produktassortiment in
de land- en tuinbouw en mariene cul
tures verbreden en de afzet bevorde
ren. Ook het bedrijfsleven en de ban
ken worden uit oogpunt van de onder
steuning van innovatieve ontwikkeling
van landbouwgewassen om financiële
bijdragen verzocht. Inmiddels is beslo
ten tot samenwerking met de universi
teiten van Gent, Brussel en Lissabon.
Deze universiteiten hebben samen met
het NIOO en de Stichting Mariene
Cultures een aanvraag ingediend bij de
Europese Gemeenschap om vier jaar
lang onderzoek te doen naar de teelt
mogelijkheden van schorgroenten. Uit
het EG-programma voor onderzoek
naar innovatie in de landbouw is 1,5
min. ECU, dat is ongeveer 3,3 min.
gulden subsidie toegezegd.
Afgerond produkt.
In dit jaar zal daadwerkelijk van start
worden gegaan met het onderzoek
naar de veredeling van de zeeaster, de
teelttechnische aspecten en de minera
le voeding. In mei van het vorig jaar
zijn al de eerste zeeasterplanten uitge-
Zeekrcial
Tekening: Awie de Zwart
zet. Pas dit jaar na de bloeitijd in het
najaar kan verder zaad worden gewon
nen. In het experiment wordt ook
onderzoek gedaan naar de mogelijkhe
den van zeekool, zeebiet en zeekraal.
Zeeaster kan, in tegenstelling tot zee
kraal, goed leven zonder zout water, al
zijn de jonge blaadjes dan niet eetbaar".
De lamsoor krijgt juist door het zout
haai" smaak. Zeekraal echter stelt, hoe
wel het een pioniersplant is, veel
hogere eisen aan z'n milieu. Om te
kunnen leven moet de zeekraal heel
regelmatig met zout water overspoeld
worden. Zeekool komt in Nederland
nauwelijks voor. Deze plant heeft een
voorkeur voor steenachtige grond. De
groente komt voor op de kleiachtige
stranden van Engeland, maar gedijt
ook goed op wat rijkere grond. Van de
zeekool worden - net als van witlof -
de jonge, nog niet groene scheuten
gegeten. De zeebiet is de directe voor
vader van de snijbiet. De zeebiet kan
goed tegen het zout en laat zich als
snijbiet vaker oogsten. Door het eerde
re onderzoek naar de teelt van zeeaster
heeft deze plant een voorsprong. Over
de andere groenten is nog maar weinig
bekend. Ook in het buitenland is er
nauwelijks onderzoek gedaan naar de
zoute groenten. De teelt ervan zal ech
ter nooit op grote schaal kunnen
plaatsvinden. Maar weinig water
schappen in Nederland zullen het risi
co kunnen nemen de binnendijkse
grond te laten verzilten, omdat de
grond dan ongeschikt kan worden
voor de overige landbouw. Zeer speci
fiek onderzoek naar de bodemsamen
stelling kan wellicht deze problema
tiek ten goede komen.
Onderzoekscoördinator dr. A. Huiskes
verwacht, dat met zeeaster een redelijk
afgerond produkt, dat wil zeggen een
goed bruikbaar zaad, kan worden ver
kregen. "Ik denk, dat we met de lams
oren kunnen komen tot een redelijk
goed ras. In kwekerstermen heet dat
een landras. Er zit dan nog een zekere
mate van genetische variatie in het
zaad. We proberen via de celcultures
zo snel mogelijk te werken. Op die
manier kun je in feite de normale
zaadproduktie overslaan. Dat betekent,
dat je in een jaar vier generaties kunt
kweken in plaats van één. Voor de
zeekraal, de zeekool en de zeebiet
hopen we in ieder geval te kunnen
aangeven welke kant het op moet.
Misschien is er al een eerste selectie
gepleegd. Maar het zal nog geen ras
zijn, dat interessant is voor een zaad-
handel."
Voedselvoorziening.
De Stichting Mariene Cultures is heel
benieuwd naar de mogelijkheden om
schorgroenten ook onder subtropische
omstandigheden te telen. De universi
teit van Lissabon doet daarom het hele
experiment op kleine schaal. Huiskes
vertelt, dat het probleem van verzilting
heel erg speelt in tropische en subtro
pische gebieden. "In Egypte, Oman,
Pakistan en India, waar met behulp
van irrigatie gewassen zijn gekweekt,
is de grond door de bevloeiing verzilt.
Er hoeven maar minieme spoortjes
zout in het water te zitten, op den duur
krijgen de boeren problemen met de
teelt van allerhande landbouwgewas
sen. Er worden nu op die zoute gron
den alleen maar veevoedergewassen
geteeld. De ijzer-, eiwit- en vitamine-
rijke schorgroenten kunnen een
belangrijke rol gaan spelen bij de
voedselvoorziening in die gebieden.
Onderzoek daarnaar is ook duidelijk
een van de doelstellingen van de stich
ting.
Het ziet er voorlopig niet naar uit, dat
de schorgroenten in grote partijen zul
len worden aangevoerd op de
N ederlandse groenteveilingen.
Daarvoor zijn er te weinig locaties
geschikt voor de teelt van deze gewas
sen. Slechts enkele gebieden aan de
zuidkust van Schouwen - Duiveland
en op Tholen lijken in aanmerking te
komen voor de teelt van schorgroen
ten. Maar met een geslaagd experi
ment kunnen lamsoor, zeekraal, zee
kool en zeebiet wellicht voor menselij
ke consumptie behouden blijven en
heeft ook een aantal landbouwers een
interessant alternatief. Dagelijkse kost,
verkrijgbaar in alle winkels, worden
deze groenten dus waarschijnlijk niet,
maar de schorgroenten zullen zeker op
de menukaarten te vinden blijven.
Eet u smakelijk
7