"Ingegeven door
het pand zelf"
Behoud van authenticiteit
De staat waarin ze het huis aantroffen, maakte weL
duideLijk dat er veeL werk verzet moest worden.
ZoaLs het een oud huis betaamt, waren her en der
in het pand nog zaken aanwezig van de vorige
eigenaars en de diverse eigenaars daarvoor. Ook
de bouwkundige staat van het gebouw was niet
aLtijd zoaLs gehoopt. Soms Lekte er een dak, waren
er in recentere tijden zaken afgetimmerd en noem
zo maar op. Dat was echter niet iets waar Anita en
Peter voor terugdeinsden. EnkeLe jaren daarvoor
hadden ze hun woonhuis aan de Grote Markt in
HuLst zorgvuLdig ontmanteLd en vervoLgens net zo
secuur weer opgebouwd. Tijdens dat heLe proces
hadden zij zich toen Laten informeren door
bouwhistorici omdat ze het beLangrijk vinden
dat authentieke detaiLs bewaard bLijven. Behoud
van karakter en authenticiteit is voor hen beLangrijk
en dan kun je niet rücksichtsLos gaan sLopen en
breken. Ze Lieten zich adviseren maar voerden de
werkzaamheden vervoLgens vrijweL aLLemaaL zeLf
uit. Voor de grote ingrijpende werkzaamheden
hebben zij gebruik gemaakt van bouwbedrijf
CeLie, de overige werkzaamheden hebben ze zeLf
gedaan. DiezeLfde methode hebben ze ook bij
De Stadstuyn toegepast, en het resuLtaat mag er
zeker zijn.
Op de vraag wat hij het mooiste aspect van het
pand vindt, antwoordt Peter dat dat moeiLijk te
zeggen is. Het huis zit zo voL verhaLen en
bijzonderheden dat het kiezen voor een detaiL het
andere geen recht zou doen. Het is het samenspel
van aL die detaiLs die het pand maken tot wat het
nu is. Kijk bijvoorbeeLd naar het korbeeL dat
prominent in de eetzaaL aanwezig is. Tijdens
de verbouwing vieL de mond van de betrokken
bouwhistorica open van het feit dat dit nog een
origineeL exempLaar is. "Zij verteLde dat er in heeL
Antwerpen geen origineLe korbeLen meer
aangetroffen worden", vervoLgt Peter. "Of wat te
denken van de aanzet van een wenteLtrap die net
achter het restant van het eerste gebint aanwezig
is. En het grote aantaL openhaarden door het heLe
pand heen."
Wanneer we op 1,5 meter afstand van eLkaar een
heerLijk kopje koffie drinken, verteLt Peter dat het
idee om een horecageLegenheid te beginnen
eigenLijk ingegeven is door het pand zeLf. "Voordat
18
Afbeelding
Het originele
zeven tiende/vro eg
achttiende-eeuwse
korbeel in de statige
eetzaal portret- en
detailfoto Mieke Wijnen
Fotografie.
ZEEUWS ERFGOED
nr. 2 2020