Nog een dialectendag:
de Nederlandse Dialectendag op 12 maart 2005
ARCHEOLOGIEGESCHIEDBEOEFENINGMONUMENTENWACHTMONUMENTENZORGMUSEA STREEKTALEN
De tweejaarlijkse Nederlandse Dialectendag is inmiddels
een begrip in de wereld van de streektaalliefhebbers. Bij
iedere dag staat een thema centraal. Het thema van de
achtste dialectendag is 'proeven van dialect'.
De dialectvariatie in het Nederlandse taalgebied voor
allerlei zaken die in de keukensfeer thuishoren, staat
centraal. Dat betekent niet dat het accent op streektaal
gerechten ligt, al krijgt dat onderwerp wel een plaatsje
op de dialectendag. Het gaat echter in de eerste plaats
om dialectbenamingen voor alledaagse etenswaren en
instrumenten uit de keuken: welke dialectbenamingen
zijn er voor de 'aardappel' in het Nederlandse taalgebied?
Klinkt de Brabantse 'vork' anders dan de 'Gelderse'?
En welke uitdrukkingen gebruikt men in de verschillende
dialectregio's om naar (te) slappe koffie te verwijzen?
Het thema laat vele invalshoeken toe en staat dan ook
garant voor een heel gevarieerd programma.
De achtste Nederlandse Dialectendag zal plaatsvinden in
congrescentrum De Reehorst in Ede (Gelderland) op 12
maart 2005. Zoals gewoonlijk is er 's ochtends een plenair
gedeelte. Jan Stroop zal de dialectvariatie voor een aantal
keukenbegrippen illustreren met voorbeelden uit het hele
Nederlandse taalgebied. Joep Kruijsen bekijkt de
Romaanse invloeden in de dialectkeuken en Derk-Jan
Eppink is de bekende Nederlander, of beter: Nederbelg.
Hij groeide op in de Achterhoek, verruilde begin jaren '90
zijn baan als politiek redacteur bij het NRC Handelsblad
voor een baan bij de Vlaamse evenknie De Standaard.
Hij woonde en werkte vele jaren in Vlaanderen en werkt
sinds 2000 voor Europees commissaris Bolkestein. In Ede
brengt hij een persoonlijk verhaal over zijn ervaringen met
taalvariatie in Vlaanderen en Nederland.
Het middaggedeelte valt uiteen in drie delen: workshops,
café-chantant en boekenmarkt. Er zijn workshops over het
Woordenboek van de Gelderse Dialecten, over de verwerving
van het dialect als tweede taal, over de Groninger
dialectzanger Ede Staal, en over Vlaamse en Nederlandse
streekgerechten.
In het café-chantant horen we afwisselend de
Achterhoekse zanger Jan Ottink en de Vlaamse groep
Arjaun. Deelname is gratis, behalve de lunch en het
dialectenboek. Dat boek behandelt zoals gewoonlijk per
regio of per provincie het thema van de dag. Veel kans
dat er dus iets over Zeeuwse bolussen in is te vinden.
Wie geïnteresseerd is in deze dag kan een inschrijvings
formulier aanvragen via snd@mail.be of info@vcv.be,
of via de consulent streektalen (Veronique De Tier,
v.de.tier@scez.nl of telefoon 0118-670883). Inschrijven
kan door het inschrijvingsformulier terug te sturen of
elektronisch via www.vcv.be, waar u een verwijzing naar
deze dialectendag vindt.
kwam het podium op als visser en niet als ridder en
vertelde in het Ouddurps en Engel Reinhoudt sloot
het programma af met wat muziek en een terugblik op
de dag. Iedereen genoot zichtbaar en hoorbaar van dit
programma. Nadat alle medewerkers werden bedankt,
eindigde ook deze dialectdag traditiegetrouw met het
zingen van het Zeeuwse volkslied. Veel te vlug bleek
ook deze dag weer voorbij. Maar voor de fervente
dialectliefhebbers is het nu niet al te lang wachten op
een vervolg: op 12 maart 2005 is de Nederlandse
Dialectendag in Ede (Gelderland).
Twee kinderen in
klederdracht overhandigen
de nieuwe folder van de
Zeeuwsche Vereeniging
voor Dialectonderzoek aan
Kapelle.
George Sponselee vertelt
een verhaal in zijn
Zeeuws-Vlaams e dialect.
de burgemeester van Kapelle. Dat gebeurde door twee
inwoners van Kapelle, twee kinderen in streekdracht.
Het jongetje dat de folder aan de burgemeester
overhandigde prijkt vooraan op de folder.
Daarna kwamen vertellers uit diverse hoeken van Zeeland
hun verhaal doen. George Sponselee had het over een
stalkaarsje in zijn dialect van Kloosterzande;
Leni Blom-Schaleven uit Renesse vertelde in het Schouws
over reiservaringen in Thailand; Tonny Duijzer-Kwist
vertelde over de Thoolse kattenjuffrouw; Pau Heerschap
Zeeuws Erfgoed 20